Активно мероприятие праща ОМО “Илинден” извън закона

Промакедонската партия ОМО “Илинден - ПИРИН” е на път да изгуби делото в Конституционния съд и да бъде забранена от висшите магистрати като застрашаваща националния суверенитет и териториалната цялост на страната ни. Делото срещу нея се води по искане на 61 народни представители от всички политически сили и беше гледано от тълкувателите на основния закон миналия четвъртък.
Вероятността обвиняваната в сепаратизъм политическа формация да оцелее след изпитанието пред Конституционния съд вече клони към нулата. Миналия четвъртък МВР извади на бял свят нейно обръщение до фондация “Отворено общество”, Будапеща, което съдържа открити призиви за отцепване на Пиринска Македония. Автор на писмото е Кирил Иванов, член на Националния изпълнителен съвет на ОМО “Илинден”. Документът съдържа твърде радикални изказвания и в общи линии ще предреши въпроса за законността на партията.
Появата на този документ обаче е, меко казано, странна. За неговото съществуване не знаят нито председателят на партията Иван Сингартийски, нито адвокатите му по делото Пламен Богоев и Йонко Грозев. На практика страните по спора се запознаха със съдържанието му едва в четвъртък, 20 минути преди заседанието на Конституционния съд. Странно е, че документът е писан на 19 ноември, шест дни преди гледането на делото по същество. Незнайно защо авторът Кирил Иванов е занесъл копие от текста на оперативния работник Капчин, шеф на служба “Сигурност” към РДВР - Благоевград, и дори е фиксирал действията си с протокол за доброволно предаване. Въпросната служба отговаря за контраразузнавателната дейност срещу действията на чужди шпиони в региона.
Обръщението до “Отворено общество” съдържа твърдолинейни формулировки, които разбиват на пух и прах защитната теза на ОМО “Илинден”. “Човешките права на македонците и етносите в Пиринска Македония стоят по-високо, отколкото националният суверенитет на България”, се казва в текста. Според него през 1913 г. България, Гърция и Сърбия са откъснали части от територията на Македония и са провели политика на геноцид и асимилация по отношение на македонците.
Шокиращото в случая е, че авторът на текста винаги е бил член на умерената фракция в ОМО “Илинден”, която е склонна да се бори за правата си в рамките на законите на страната. Подобни формулировки са характерни за конкурентното крило на ОМО “Илинден” от Сандански с лидер Йордан Костадинов. Тази част от организацията съзнателно беше изолирана при регистрацията й в Софийския градски съд. Малко вероятно е Кирил Иванов за няколко седмици да е преминал към радикалното течение в партията. Остават вариантите той да е бил принуден от контраразузнавачите да се подпише по сепаратисткия текст или пък материалът да е фалшифициран. На практика обаче и едната, и другата теза трудно могат да бъдат доказани.
Какъвто и да е първоизточникът на обръщението, пропагандният ефект вече е постигнат - трудно може да се проведе обективен и хладнокръвен дебат по въпроса. Адвокатите на ОМО “Илинден” Йонко Грозев и Пламен Богоев надали ще могат да убедят конституционните съдии, че политически дискусии би трябвало да се водят и по такива парливи теми като автономията и признаването на нови малцинства. След сепаратисткото обръщение на Кирил Иванов надали ще се намери конституционен съдия, който да подходи към въпроса принципно и да сложи парафа си под решение в полза на ОМО “Илинден”. На практика разглеждането на казуса се бави вече 7 месеца, след като съдиите допуснаха иска още на 9 март т.г. По всяка вероятност магистратите и сега няма да демонстрират особена решителност и собствена воля, особено след скандалната докладна от контраразузнавачите на МВР.
Всъщност проблемът с партията ОМО “Илинден” е по-скоро измислен. Формацията, която е сформирана още на 2 август 1990 г., няма почти никакво влияние в районите, за чието самоопределение би искала да се бори. Тя обединява предимно безработни и нискообразовани хора. Дори според председателя на ОМО “Илинден” Иван Сингартийски 70 на сто от членовете в момента са на трудовата борса. На последните местни избори тя успя да привлече едва 0.003% от гласовете, което не надвишава 2500 души. Всъщност поставянето на партията извън закона би могло да има далеч по-неприятни последици, тъй като би могло да подтикне симпатизантите към реална конспиративна дейност.
Регистрацията на партията в Софийския градски съд от 12 февруари т.г. е едно далеч по-деликатно решаване на проблема. От една страна, така се гарантира свободата на политическото сдружаване и свободното лансиране на всякакви екзотични тези в политическото пространство. От друга страна, пък за всички е ясно, че ОМО “Илинден” трудно би могла да спечели някаква реална подкрепа с радикални възгледи за отделяне от България. След конституционното дело обаче нещата вероятно ще се върнат в мъртва точка. ОМО “Илинден” пак ще си играе на конспирация, а местната служба “Сигурност” ще открие ловния сезон за македонски и сръбски шпиони.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар