Проектът няма да реши нито един проблем

Йордан Кисьов, съветник на БАИТ* и управител на "Риск електроникс", пред "Капитал"

Одобрявате ли идеите на управляващите за развитие на високите технологии?

- Идеята по принцип да, но законът, който мина през правителството, е едно недоразумение. То цели да администрира бизнеса, но няма да реши нито един истински проблем, а ще създаде много нови. Документът, изглежда, е измислен от хора, изпуснали влака за частния бизнес. Ако беше внесен в началото на 90-те години, можеше да свърши работа, като преобразува държавните структури в частни, а бюджетните от данъкоядци в данъкоплатци. Навремето една група научни сътрудници внесохме подобрено предложение за преобразуване на техническите науки в БАН. Тогава нямаше частен сектор и при едно по-плавно преминаване от една форма в друга можеше да се запази поне частично научният и развоен потенциал на съществуващите екипи. Тогава тази стратегия не се прие, казаха ни "бизнесмените - вън от храма", тоест от БАН. Затова “оптимистите” излязохме от институтите и основахме фирми, песимистите напуснаха страната, а в институтите останаха или по-възрастните ни колеги, или други, които не стават за нищо. Сегашният проектозакон не отчита, че вече има създаден частен сектор, който работи, а в неявен вид по-скоро цели да регламентира дейността на администрацията, наследена от ведомствените институти от близкото минало, на която трябва да се създаде поминък като администрация на “новите” технопаркове. Това запазване на статуквото няма за съжаление да доведе до нищо добро. Не се отчита и фактът, че в България и в момента съществуват държавно спонсорирани технопаркове в лицето на институтите към БАН, които още са на бюджетна издръжка. Друг е въпросът какви са резултатите от тяхната дейност и че субсидията отива най-вече за заплати и обективно е недостатъчна за реална работа. Aко идеята е да се реформират институтите за техническите и природните науки, могат да се направят по-разумни неща.

Какви?

- Например да се предложи прилична пенсия на старшите научни сътрудници, които по този начин ще се оттеглят и няма да пречат на реформата. Нека да имат шанс да живеят достойно, а ако могат да правят бизнес, толкова по добре.

Кое точно не харесвате в закона?

- Той цели да създаде някаква странна организационна форма - “Български технопарк”. Защо всички фирми, които отговарят на изискванията, трябва да бъдат формално събрани на едно място и да има администрация, която да ги управлява? С това се изпълнява отколешната мечта на всеки чиновник - да събира пари и да ги разпределя. Получава се неуправляем конгломерат и по този начин се стимулират непазарни отношения. Участниците са частни фирми, а се лицензират, контролират и управляват от чиновници в министерство. Кой ще издържа цялата тази администрация?

Най-лошото е, че в закона не става ясно откъде ще идват пари за технопарковете. Да приемем, че някоя чужда фирма реши да спонсорира или да инвестира. Защо обаче да го прави, след като отговорността в управлението и в усвояването на тези пари е размита? Нито една чужда компания няма да си хвърли парите на вятъра.

Само законът ли е сбъркан, или стратегията по принцип?

- Всичко. В стратегията пише, че е изчерпана връзката между развойна, научна и производствена дейност. Няма развой и няма производство, за каква връзка се говори? И не е вярно, че в рамките на СИВ сме специализирали във високи технологии. България беше специализирана само в изчислителна техника и телекомуникации (т.е. информационни технологии) и причината за това беше, че бяхме “най-верният” сателит на СССР. За съжаление няма какво да се хвалим колко сме били велики. Преди десет години производството беше хилаво и зле организирано, но имаше необятен пазар в СССР и другите соцстрани. Развоят беше най-вече ривърс-инженеринг (т.е. функционално копиране от западни образци). Сега вече го няма този безкритичен пазар. От миналото са останали само обучените хора, които по онова време имаха неадекватно добри за страна като България условия да се развиват като специалисти. Разликата между преди и сега е голяма.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар