Вторият ешелон още се композира

Пасиансът на политическите кабинети не е завършен

След смяната на министрите структурните и кадрови промени тръгнаха и в по-ниските етажи на властта. Едва когато приключи този процес, ще стане ясно дали Костов направи истински ремонт на кабинета или симулация. Конфигурацията от нови и стари лица в политическите кабинети на министрите ще покажат наистина ли си отидоха Бакърджиев, Божков, Бонев, Краус и останалите, или продължават да управляват зад кадър, защото Костов разбира политическите кабинети като висша форма на контрол над апарата. Засега обаче чистката върви мудно, бавят се и новите назначения. Има най-малко три обяснения за временния дефицит на шефове в политическия слой на администрацията. Едното е, че новите министри наистина са били изненадани от назначенията си и още не могат да спретнат приличен кабинет. Второто е, че окончателното решение се взима от Костов и той лично разговаря с кандидатите, а това бави подбора и назначенията. Има и трето - все още не е ясна окончателната структура на отрасловите ведомства. Двете нови мегаминистерства - на икономиката и на транспорта и съобщенията, в момента подготвят устройствени правилници. Очаква се в края на януари вече да има яснота по структурата и основните им функции, а това ще определи и какви нужди от нови кадри ще има и кои от досегашните чиновници ще си отидат.

Най-драстични промени ще направи Петър Жотев

До момента той обяви само двама нови заместници, но изглежда намерението му е да се освободи от заместниците на Божков и на Валентин Василев. Единственото изключение е Христо Михайловски, който запазва поста зам.-министър в новото ведомство и ще отговаря за направлението търговия. От друга страна, Жотев включи в политическия си кабинет хора, близки на Божков. Той повиши в ранг шефката на дирекция “Европейска интеграция и международна дейност” Любов Панайотова и я направи зам.-министър. В политическия кабинет на Петър Жотев ще има и още няколко имена от предишния екип на промишленото министерство. За началник на кабинета е назначена Марина Скачокова, която беше шеф и на кабинета на Александър Божков, а за парламентарен секретар - Мария Харбова. Личен избор на Петър Жотев е може би само Славка Бозукова, доскоро шеф на икономическия отдел на в.“Стандарт”.
Вече е почти сигурно, че зам.-министрите Стефан Ставрев, Едит Гетова и Марин Маринов, които Жотев завари в промишленото министерство, няма да запазят кабинетите си. Според запознати на първите двама е било предложено да останат на работа, но като съветници на министъра. Марин Маринов пък е назначен за експерт в Министерския съвет и ще работи в компанията на Константин Каменаров и Славчо Босилков (бившия шеф на Дирекцията на национална служба “Полиция”). Маринов ще съветва премиера по въпросите на евроинтеграцията, Босилков - по сигурността, а Каменаров влиза в политическия кабинет на премиера като говорител.
По всяка вероятност нова работа тепърва ще се търси и за заместник-министрите в закритото търговско министерство Георги Табаков (отговарящ за външнотърговския режим и различните видове разрешителни), Александър Тасев (приватизация) и Мариана Асенова (отговаряща за туризма).
Самият Жотев поема всички ресори на Божков, но ще отговаря още за Държавната агенция по стандартизация и метрология, за Агенцията за приватизация, Центъра за масова приватизация, Агенцията за чуждестранни инвестиции, Патентното ведомство и Главното управление “Държавен резерв и военновременни запаси”. Той ще наблюдава и дейността на 154-те фирми с държавно участие от списъка за оздравяване. Сред тях са и монополистите БТК и Булгаргаз, както и Булгартабак, летище София, областните ВиК-дружества и др. Ангажимент на Жотев си остава и банковата приватизация.
Обсъждат се два варианта за администриране на туризма - да се обособи като управление в структурата на Министерството на икономиката или да се трансформира в агенция и да премине на пряко подчинение на Министерския съвет, като се наблюдава от вицепремиера Жотев.
Както може да се очаква, в Министерството на регионалното развитие и благоустройството (бившето ведомство на Евгений Бакърджиев) няма сериозни трусове. Все още се търси човек за овакантеното кресло на новия министър Евгени Чачев. Чачев беше един от най-доверените хора на Бакърджиев и явно все още е такъв въпреки слуховете, че междувременно е минал към кръжока на Софиянски и Любомир Павлов. Заместниците на Бакърджиев Борис Милчев и Ваня Зегова засега остават. От няколко дни върви слух, че Зегова ще бъде отстранена заради близостта й с Бакърджиев - ексвицето си я доведе от столичната община. С уволняването на Зегова Чачев формално ще се разграничи от бившия си шеф, но реално пак ще прави неговата политика с неговите приближени хора. Показателно е, че Васил Гарнизов, най-близкият сподвижник на Бакърджиев, запазва поста си в министерството и влиянието му дори се увеличава. Към ръководената от него Дирекция за териториално развитие и жилищна политика се влива Центърът по строителство. Чачев създаде две нови дирекции. Едната се нарича “Европейска интеграция” и се оглавява от Веселина Любенова, която също беше с добри позиции при Бакърджиев като шеф на програма ФАР “Трансгранично сътрудничество”. Създадена е и главна дирекция “Регионално сътрудничество”, ръководена от Бойко Ценов. Той е работил в БАН и участва заедно с Васил Гарнизов в разработването на Националния план за икономическо развитие, който правителството прие преди няколко месеца. Тази дирекция ще координира дейностите и основните проекти от плановете за икономическо и регионално развитие и ще контролира тяхното изпълнение. Евгени Чачев ще отговаря не само за териториалното развитие и строежите, но и за Националния компенсационен жилищен фонд.
Антоний Славински успя да включи в политическия си кабинет един от най-приближените си хора в Комитета по пощи и далекосъобщения. Бившият главен секретар на КПД Гроздан Караджов вече е главен секретар на новото Министерство на транспорта и съобщенията. Според слуховете Славински ще привлече за зам.-министър и бившия си заместник в КПД Иван Таушанов, който ще отговаря пряко за съобщенията. Най-вероятно ще запазят постовете си трима от заместниците на ексминистъра на транспорта Вилхелм Краус - Илко Милушев (който освен зам.-министър е и шеф на направлението автомобилен транспорт), Апик Гарабедян (шеф и на направление авиация) и Петко Табаков. Според някои източници може да бъде понижена зам.-министърът по финансовите въпроси Катя Георгиева, като нейното управление се трансформира в дирекция и тя бъде назначена за директор.
Засега не е ясно къде ще отиде Главно управление “Пътища”. До 1997 г. то беше в Министерството на транспорта, но след това Евгений Бакърджиев го прибра при себе си. Засега се предвижда ГУП да бъде трансформирано в агенция, която може би ще бъде към МС, наблюдавана от Евгени Чачев или от Антоний Славински. Няма яснота и кой ще замести Бакърджиев като ресорен отговорник за енергетиката. Един от вариантите е Държавната комисия по енергетика и енергийни ресурси (ведомството на Шиляшки) и Държавната агенция по енергийна ефективност да минат към МС и Костов да ги управлява директно. Не е известно обаче кой ще бъде първостепенен разпоредител с бюджетни средства за енергийните агенции и ГУП. Според приетия закон за държавния бюджет първостепенен разпоредител и за трите (а също така и за комисията за енергийно регулиране) е ведомството на Евгени Чачев. При преместването им ще се наложи поправка в Закона за държавния бюджет.

В МВР е по-различно

Вътрешното министерство все още няма политически кабинет според устройствения си закон, чиито промени бяха отложени през лятото. Новият вътрешен министър Емануил Йорданов засега очевидно не бърза и с промените. Той е абсолютно чужд за системата на МВР и първо ще му трябва време да се огледа около себе си. Кадровият дефицит във вътрешното министерство е известен отдавна. Богомил Бонев управлява МВР близо две години само с един заместник - главния секретар Божидар Попов. Йорданов обаче едва ли ще се лиши засега от услугите му. Новият министър намекна, че вероятно ще назначи на едно от свободните места за секретари свой човек. Дори заяви, че има някого предвид, но това щяло да стане следващия месец. Смятаните за политически длъжности шеф на пресцентъра на МВР, началник на кабинета на министъра и парламентарен секретар също бяха овакантени при смяната на Богомил Бонев. На мястото на полк. Чавдар Крумов застава телевизионната журналистка Нина Селвелиева. Тя е работила в БНТ, а в последно време беше изпълнителен директор на кабелната телевизия “Демо”. За началник на кабинета си Емануил Йорданов назначи Галентин Георгиев, който идва от юридическия отдел на Министерството на отбраната. Парламентарен секретар на МВР става бившият парламентарен секретар на Министерството на образованието Елена Кънчева. Промените във вътрешното министерство обаче предстоят. Причината е, че личностите на заместниците на министъра са важни, но по-важни са шефовете на национални служби, а тяхното освобождаване и назначаване става с указ на президента. Завърналият се

В здравното министерство

(но вече като министър) Илко Семерджиев е поискал оставките на двама от заместниците на предшественика си Петър Бояджиев. Единият, който напуска със сигурност, е Петър Тенчев, ръководил досега лечебно-профилактичната дейност. Вторият ще е Иван Златарев, който отговаряше за здравната профилактика и държавния санитарен контрол. Имената на техните заместници ще станат известни в близките дни. Третият зам.-министър от предишния екип Стойчо Кацаров ще продължи да определя лекарствената политика. Самият Семерджиев заяви, че е в неплатен отпуск и няма да напусне поста изпълнителен директор на Националната здравно осигурителна каса за времето, което е министър. Според него съвместяването на двете длъжности се налага поради факта, че е избран за шеф на здравната каса с определен по закон мандат. Семерджиев вече посочи и своя временен заместник в ръководството на касата. Това ще бъде Бойко Пенков - известен като един от най-доверените хора на новоизбрания здравен министър.

Министърът на образованието

проф.Димитър Димитров явно одобрява напълно избора на ексминистъра Веселин Методиев, защото не направи никакви промени в кабинета. Такива не се предвиждат и в близкото бъдеще. Местата си запазват тримата заместник-министри Христо Баларев (отговарящ за научната дейност), Венцеслав Станчев (средното образование) и Анна-Мария Тотоманова (висше образование). Димитров насочи вниманието към тестовете при изпити и таксите за обучение във висшите учебни заведения - много конкретни въпроси, близки до досегашния му опит. Може би именно при решаването на частни въпроси на образованието, ще се получи разграничаване между сменения и новия министър.

Новият стар министър на културата

Емма Москова изненадващо, но и не без основания обяви мащабна чистка сред своите подчинени. По този начин тя опита (засега успешно) да запази поста си, а и министерството. Заради получени критики от самия Иван Костов малко преди Нова година Москова поиска и получи оставките на целия си досегашен екип начело с тримата зам.-министри - Николай Поляков (отговарящ за театрите, училищата по изкуствата, Националната художествена галерия и др.), Пантелей Цанков (ръководещ националния филмов център и международната дейност на министерството) и Мария Русинова (отговорна за икономическите въпроси). Заедно с тях оставки подадоха и шефовете на кабинета, на пресцентъра и парламентарният секретар на министерството. Според източници от министерството въпросът кои от тях действително си отиват и кои остават все още стои открит и най-вероятно ще бъде решаван в директен разговор между Емма Москова и министър-председателя.

Човекът с най-разностранни функции

в новия кабинет е министърът без портфейл Александър Праматарски. Той пое Комисията по бедствията и авариите, която се оглавяваше от Евгений Бакърджиев. Освен това Костов му възложи да отговаря и за Националния статистически институт, Главното управление на архивите, Агенцията за бежанците, Комитета за младежта, физическото възпитание и спорта. Заедно с министъра на образованието проф.Димитър Димитров Праматарски ще наблюдава също Висшата атестационна комисия, Националната агенция за оценяване и акредитация и Националната агенция за професионално образование и обучение. В сряда станаха известни още два сектора, за които ще отговаря министърът без портфейл - Националният съвет по етническите и демографските въпроси и Националната комисия за борба срещу СПИН и болестите, предавани по полов път.
Дотук маневрите по високите етажи на изпълнителната власт не свършват. Предстоят интересни кадрови решения във финансовото министерство, но Муравей Радев заяви, че най-напред ще приключи със структурните промени. Военният министър Бойко Ноев назначи за шеф на политическия кабинет бившия вътрешен министър в правителството на Ренета Инджова и ексшеф на военното разузнаване ген.Чавдар Червенков, но иначе дипломатично изчаква.

По темата работиха Галина Александрова, Иван Михалев, Йово НиколовБлагодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се