Кръгът на Бакърджиев приватизира и Газстроймонтаж

Дружеството получава изгодни договори без конкуренция

Наскоро приватизираното дружество Газстроймонтаж подписа поредния договор с Булгаргаз и ще строи 90-километров газопровод - част от магистралния тръбопровод към Турция, който дублира съществуващия и разширява неговия капацитет. Полагането на тръбите ще започне още през зимата и трябва да приключи за една година, съобщи Петър Гьошев, който завежда направлението маркетинг, проектиране и връзки с обществеността в строителната компания. За да се завърши разширението към Турция, след тези отсечки трябва да се изградят още 120 км. По договора с Газекспорт до 2003 г. трябва да транзитираме за Турция 18-20 млрд. куб. метра природен газ.

Приватизацията

След неуспешния опит за приватизация от Мултигруп чрез увеличаване на капитала през последните години Газстроймонтаж се свързва с интереси на ексвицепремиера Евгений Бакърджиев и неговото обкръжение. Не случайно Бакърджиев изпрати в директорския борд на Газстроймонтаж най-верните си хора - Васил Гарнизов и Евгени Чачев. Именно те подготвиха и реализираха сделката по продажбата на дружеството на РМД.
Продажбата на Газстроймонтаж мина подозрително тихо. Със сделката не се занимаваше Агенцията за приватизация, а ведомството на Бакърджиев. Дружеството е с регистриран капитал 324 642 нови лева. От него 33% станаха собственост на “МG елит холдинг” чрез масовата приватизация, 53.4% са купени от РМД Газстрой, а 13.6% са предназначени за преференциално изкупуване от работниците.
За мажоритарния пакет РМД е платило 3.999 млн. нови лева. От тях 60% са при подписването на сделката, 40% се внасят разсрочено. Ангажиментът за инвестиции се изчерпва с обещание за 1.314 млн. лв . за период от година и половина. И досега няма официална информация за финализирането на сделката. Индиректно за нея се разбра около подписването на договора с Булгаргаз.

Пазарните позиции

Дружеството има 3 строителни района - Запад (в района на София), Център (в Горна Оряховица) и Изток (в района на Варна). Разполага и с няколко бази в страната. Истинският капитал на Газстроймонтаж обаче са машините и добрите позиции на строителния пазар, които те осигуряват. Дружеството е създадено по междуправителствената спогодба с бившия СССР за разработването на газовото находище в Ямбург. То е оборудвано специално за изграждането на магистралните газопроводи през територията на Русия, Украйна, Румъния и България. Съоръженията са закупени от българската държава.
В момента Газстроймонтаж разполага с уникална и много скъпа техника, която му осигурява обекти на вътрешния пазар и в чужбина. Дружеството има две автоматични линии за изграждане на газопроводи, всяка от които струва по 60 млн. долара. С едната работи на възложените й обекти, а другата е дадена под наем на фирма в Германия. “Някои от машините ни струват по 500 хил. долара, имаме 16 такива и това не изчерпва техниката ни”, заяви Гьошев. Той обясни, че сега работят на Ямалския газопровод в Полша като подизпълнител на фирма “Пройзак”, имали са обекти и в Германия.
От строителството на газопроводи се печели добре. Шефовете на фирмата отказаха да съобщят стойността на сегашния договор с Булгаргаз, защото била фирмена тайна. За миналогодишния договор за изграждане на 10-те км от разширението към Турция и реконструкцията на две компресорни станции Газстроймонтаж получи от Булгаргаз близо 10 млрд. стари лева.

Конкуренцията

Такава практически няма. През последните години Газстроймонтаж по правило печели всички търгове за строеж на газопроводи, които обявява Булгаргаз. Тя построи и газопроводите към Гърция и Македония, както и предишните тръбопроводи от разширението към Турция. “Разполагаме със скъпа и уникална техника и затова печелим търговете”, заяви Петър Гьошев. В строителните среди обаче преобладава мнението, че търговете, на които се явява Газстроймонтаж, са предрешени. Фирмата няма конкурент в България, който би могъл да инвестира в толкова скъпа техника, а чуждестранни компании почти не се явяват. Това е резултат от проста, но много ефективна техника за елиминиране на външната конкуренция, обясняват енергийни експерти. Тази теза се потвърждава от някои отзиви на потенциални чуждестранни инвеститори. “Газовата ви компания обявява международен търг, а подготвя цялата документация само на български. При тази ситуация и при кратките срокове един сериозен чуждестранен инвеститор просто няма шанс да се подготви”, коментира представител на чуждестранна компания по повод на последния търг, обявен през есента на миналата година. На този търг Газстроймонтаж се състезава единствено с консорциума на сибирската фирма “Надим” и нашата Енергомонтажи.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове