Хора на СИК участват във “Волф 96”

Големия Маргин и Руснака са били съдружници във фирма, която чисти София

На събирането на сметта винаги се е гледало подозрително. Още от 30-те години на Америка, когато мафията поставя под контрол синдикатите, профсъюзите на събирачите на смет са били един от най-мощните инструменти за натиск на сенчестия бизнес. Причината е, че с една евентуална стачка или избирателно събиране на боклуците контролиращият този синдикат може да докара до фалит всеки индустриалец или собственик на заведение, да вкара в криза и да остави в боклуци цели градове. От друга страна, доходите от този бизнес са гарантирани, защото се заплащат от общината, и всеки нормален бизнесмен може да си направи елементарната сметка колко трябва да инвестира, какви разходи може да си позволи и т.н. Ако не иска да печели неразумно много.

Карамански като пионер

В България естествено нещата стоят малко по-различно. Публично към отпадъците заяви апетити първи Иво Карамански през 1995 г. Той все пак не се наемаше да се включи в събирането и извозването на сметта. Идеята на Кръстника беше да вземе на концесия сметището в Суходол и оттам да извлича метали и други вторични суровини, които попадат сред боклуците. Карамански разчиташе на добрите си взаимоотношения с циганското население, което се е специализирало в такава дейност. Година по-късно хората на Карамански и борците от ВИС се скараха в Перник по същия повод. Конфликтната точка тогава беше сметището за феросплави, което “Корона инс” си беше заплюла, а пернишките борци искаха да контролират. След това около сметищата се замълча, а Карамански загуби интерес. От време на време в медиите се пускаха версии, че събирането на смет е причина за побоя над един или друг общински служител. Такива слухове бяха разпространени, когато беше пребит бившият кмет на община “Младост” д-р Живко Арнаудов. Миналата година, след като беше пребит зам. областният управител на Варна Веселин Динков, в пресата пак бяха тиражирани версии, че причината е търг за сметосъбиране в морския град. Така или иначе нищо не беше доказано, но версиите, че събирането на смет е в зоната на силовите бизнесмени, си остават.

“Боклукчиите” в София

Фирма “Волф” започна експериментално да събира сметта на община “Младост” в столицата през 1995 г. “Обявихме търг”, спомни си вече бившият кмет д-р Живко Арнаудов. “Явиха се 4 или 5 фирми, като офертата на “Волф” наистина беше най-добрата. И всички бяхме доволни от дейността й”, твърди д-р Арнаудов, който отрича инцидентът с него да е свързан с тази дейност или да е чувал за връзки на фирмата със силови структури. Според него дейността им е била изрядна във всяко отношение. Наистина, когато фирма “Волф” се появява в столичния квартал “Младост” с жълто-сините камиони “Мерцедес” и МАН, с чистите униформи на служителите, с дисциплината на строго спазвания график, повечето хора в квартала си мислят, че фирмата е немска. Заблудата идва от името на фирмата “Волф” (на немски - вълк). Всъщност Вълка е прякор на собственика на мажоритарния дял във фирмата Румен Тодоров Гайтански, човек съвсем не безизвестен в борческите среди.

По непотвърдени данни Румен Вълка е бил близък до шефа на бившата застрахователна компания “Вис-2” Георги Илиев. След като фирма “Волф” построява своята база на “Цариградско шосе” след разклона за Горубляне, отношенията им нещо охладняват. Според съдебните регистри ВИС не е имала нищо общо със сметосъбирането на “Волф” въпреки добрите чувства между Гайтански и Илиев. После обаче Румен Гайтански е забелязван често в компанията на шефове на конкурентната ексзастрахователна фирма СИК. Според информационната база данни “Делфи” има две фирми с едно и също име и с почти едни и същи участници в нея. Първата е “Волф” АД, която, преди да се превърне в акционерно дружество, е била фирма с ограничена отговорност. В нея са участвали братята Румен и Красимир Гайтански и техният баща Тодор. Впоследствие Красимир и бащата Тодор Гайтански са се оттеглили от АД-то. Втората фирма, която носи това име, е “Волф 96” ООД. Тя в момента има договор за концесия със столичната община и е един от основните виновници за ледената блокада на София в момента. Третата фирма, която се контролира отново от Румен Гайтански-Вълка е ДИТЦ АД, която също има договор за концесия за 6 района в столицата. Тя е регистрирана на 6 август 1999 г. и почти веднага получава концесия.

“Гущер без опашка”

“Категорично отричам фирмата ни да е свързана или създадена с капитали от борчески групировки”, заяви на пресконференция миналия четвъртък управителят на вече печално известната фирма “Волф 96” Йордан Илиев.
Съсобственикът на “Волф 96” не беше прав така категорично да отрича, че фирмата му няма нищо с борчески капитали. Защото при по-подробна справка в съдебното досие на фирмата ясно се вижда участието на двама от най-видните представители на силовия застрахователен бизнес, някогашните босове на борческата групировка СИК - Красимир Маринов, наричан Големия Маргин, и Дмитрий Минев, по прякор Руснака. На 17 юни 1999 г. фирма “Фаст Ком” ООД купува 31.1% от “Волф 96”. Фирмата се контролира от Маргина и Руснака, показва справка в регистрите. Само две седмици по-късно юридически двамата напускат “Фаст Ком” и поставят на свое място други хора. Според една от версиите един от новите управители на фирмата е бил личен бодигард на Красимир Маринов.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се