Убиецът на Луканов -на една ръка разстояние

Как стана така, че един от бандата на украинските килъри се оказа свободен

Ако в нашата държава има някаква строго пазена тайна, тя със сигурност не е свързана с разследването по убийството на Андрей Луканов. След като и руската информационна агенция Интерфакс потвърди, че в Ростов на Дон е бил арестуван предполагаемият убиец на бившия български премиер, всички журналистически скрупули за тайна по следствието отпаднаха. Нищеното от 3.5 години убийство на лидера на БСП се отприщи и така станаха ясни почти всички схеми, по които работят или са работили полиция и следствие. След развитието на разследването става ясно, че е много по-вероятно полицаите да стигнат до физическия убиец, отколкото до поръчителя.
Арестът на един от предполагаемите убийци на Луканов в Ростов на Дон би трябвало да предрича финализиране на схемата, по която е извършен актът на отстраняване на експремиера. Шефът на отдел “Тежки престъпления срещу личността” в полицията Ботьо Ботев и следователят Олег Янев ще разпитват задържания украинец Олег Проценко и ще го докарат в България, както стана известно от прокурора Гиргинов.
Проценко е част от килърска банда, която е вилняла в България от 1993 до 1997 г. Те съставляват руско-украинска група, която се задържа първоначално в Русе и се върти около Артур Томасян, арменецът, който беше арестуван за малко през есента на 1999 г. Проценко е родом от Бердянск. През 1994 г. е арестуван в Русе с подозрение, че е участвал в разстрела на таксиметровия шофьор Георги Велинов, но е бил освободен, защото имал алиби. Съден е за незаконно преминаване на границата и е експулсиран от страната. След това пак се завръща с фалшив паспорт. От началото на юни 1999 г. следствието знаеше името му, но не знаеше къде да го търси.

Украинските килъри

Към групата, в която е Проценко, са още и Сергей Шанин, считан за техен лидер, Алексей Кичатов-Льохата, Владимир Шевчук, Юрий Кутепкин, Александър Акимов и още няколко, които според следствието нямат отношение към станалите по-късно събития. През 1995 г. групата се прехвърля да работи за Иво Карамански в София. Едно от сигурните убийства, което им се приписва, е на бившия съратник на Кръстника Иван Кудев през септември 1995 г. “Капитал” писа за това още миналата година. За негов автор се смята Владимир Шевчук, арестуван на 23 май 1999 г. на ГКПП “Капитан Андреево”. Другото е на Сергей Шанин на 7 март 1996 г. в столичния квартал “Света Троица”. Шанин е бил наказан за предателство от своите. Балистичната експертиза доказва, че Шанин е застрелян с два вида оръжие - автомат и пистолет. Със същия пистолет на 2 октомври 1996 г. е убит и Андрей Луканов. Оръжието, намерено 35 дни след покушението, повежда разследващите към украинските килъри.
След като полицията арестува на 23 май 1999 г. украинците Шевчук и Акимов, започва “разплитането на чорапа”. Според адресните регистрации на двамата в България те са живели в Елин Пелин. Така на 28 май е арестуван другият член на бандата - Алексей Кичатов-Льохата. Както “Капитал” вече писа, той живеел в Елин Пелин заради своята приятелка, която е българка. На 30 май пак там са арестувани Георги Георгиев-Гопето и Иван Крумов-Ванко Немото, племенници на един от приятелския кръг “Орион”, приятел на Румен Спасов и някогашен президент на фирма “Колонел” Ангел Василев. На 1 юни е извлечен от дома си Юри Ленев, шофьор и довереник на Василев. На 4 юни самият Ангел Василев е задържан в Прага. Първоначално той беше сочен за поръчител на убийството на Луканов. Три месеца по-късно той е екстрадиран оттам. Междувременно арестуваният на “Капитан Андреево” Александър Акимов е освободен, тъй като по време на убийствата не е бил в България. Владимир Шевчук е обвинен за смъртта на Иван Кудев. Льохата е подозиран в това, че е застрелял от упор Сергей Шанин. Другото предположение е, че има участие и в убийството на Луканов.

Има ли сделка с Шевчук

Обвиненият в убийството на Иван Кудев Владимир Шевчук някак си странно се изниза от следствения арест и потъна яко дим на 23 декември, след като прокурорът Венцислав Андреев свали обвиненията срещу него. А той го направи, защото МВР не е дала на следователя Емил Иванов исканите от него още на 12 август доказателства за виновността на украинеца. Седмица след като Шевчук напуска следствения арест, а вероятно и страната полицията дава исканите доказателства, а софийският прокурор Нестор Несторов възобновява дело. Месец след това МВР обявява Владимир Шевчук за национално издирване. Схемата прилича повече на театър. Задържаният с толкова усилия килър изведнъж напуска следствения арест, и то със свалено обвинение. Софийският прокурор отменя мярката за неотклонение на издирван по света убиец и дори не си прави труда да уведоми разследващите. Действията на всички участници в разследването изглеждат доста нелогични. При това всички запазват тайна.
До момента на напускането на ареста от Шевчук само двама от бандата на килърите са в неизвестност - Юрий Кутепкин и Олег Проценко. За труп, намерен на дъното на кладенец край Елин Пелин, се твърди, че е на Кутепкин. За Проценко се знаеше, че е някъде сред необятната руска шир, но не и точно къде. И двете имена са посочени от Льохата. Пак той първо твърди, че убиецът на Луканов е Кутепкин, а след това - че е Проценко. И изведнъж на 3 януари полк. Ботьо Ботев се озовава в Москва, а на 20 януари руската милиция задържа издирвания Олег Проценко в Ростов на Дон. Много вероятна изглежда сделка от типа Шевчук съобщава къде се намира съратника му и получава свободата си.

Версия “Орион”

След като кръгът около вероятния физически убиец на Андрей Луканов се е стеснил до двама-трима - Кутепкин, Льохата или Проценко, следват разкритията и за поръчителя. Както е известно, следствието всячески води нещата към приятелския кръг “Орион”. За това свидетелства шофьорът на един от кръга - Ангел Василев, и неговият племенник Георги Георгиев-Гопето. Ако не бяха станали известни действията на полицаите в секретната вила на МВР в Копривщица, където са били водени всички арестувани по делото “Луканов” през последната година и там жестоко малтретирани, обвиненията срещу кръга “Орион” можеха да звучат далеч по-сериозно. Засега е известно, че уликите срещу шефа на “Колонел” Ангел Василев се крепят единствено на показанията на неговия шофьор Юри Ленев. Георги Георгиев оттегля показанията си срещу чичо си и завежда жалба за нанесен му побой. Ленев, от своя страна, също е завел жалба срещу служители на МВР, които са му нанесли побой през нощта на 1 юни миналата година, когато е бил арестуван. Само че той не оттегля показанията си - напротив, на очната ставка с Ангел Василев той твърди, че по негова поръка е казал на племенника му да намери убиец, който да ликвидира Андрей Луканов. После посочва сейфа в банката, от която е взел парите и ги е занесъл в плик на Гопето в Елин Пелин, посочил е и кога и къде е станало това. Показанията му донякъде се разминават с тези на племенника на шефа на “Колонел”. По време на самото убийство Ленев е лежал в болница, където Ангел Василев го е посещавал. Шофьорът твърди, че племенникът на Василев му се е обадил и му е казал - ето, ние свършихме работата, къде са парите.
Това са засега схемите, по които работи разследването по убийството на Андрей Луканов. Ако следствието може да защити всички свои твърдения, от пъзела ще липсва само един човек - поръчителят на поръчителя. А той, както е известно, все още е в ЮАР.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се