Къде ще отидат бившите военни

Ще попълни ли армейската реформа редиците на подземния свят

“Искаме да създадем отдолу нагоре една йерархична структура, която да осъществява контрол. Аз дадох идеята, но съм заявил, че няма да участвам в никакви ръководни органи.” Думите са на о.з. ген. Борис Вакавлиев, бивш шеф на ликвидираното управление “Предказармена подготовка” и настоящ председател на съвета на директорите на “Спартак секюрити” АД, новото превъплъщение на застрахователната фирма на бившите барети. Заедно с бившия секретар на МВР и бивш командир на Сухопътни войски о.з. ген. Люцкан Люцканов той е съучредител на странното акционерно дружество “Военхолд”, което иска да привлече към себе си напускащите военни от българската армия.
Според източници от Министерство на отбраната о.з. ген. Борис Вакавлиев и “Спартак секюрити” се опитват да получат контрола върху охраната на всички обекти в системата на военното министерство, включително и имуществото, от което армията се кани да се освободи. За целта те са водили преговори с шефа на политическия кабинет на министър Ноев и бивш шеф на военното разузнаване о.з. ген. Чавдар Червенков, твърдят от военното ведомство. “Не е изключено да се мине към охрана от външна фирма, и без това войската е малко и вероятно ще трябва да си седи по поделенията”, коментира източник от военното министерство, пожелал да остане анонимен.
Всъщност запасните генерали Вакавлиев и Люцканов са един примери за това в какво биха могли да се превръщат бившите офицери, след като напуснат редовете на войската. Всъщност тепърва ще става ясно какви ще са превъплъщенията на висшия команден състав на Българската армия след драстичната реформа. Преди старта на придобилия доста скандална известност “План 2004” войската ни хранеше 58 (петдесет и осем) войскови генерали. Реализацията на програмата за преструктуриране на армията ще остави на улицата най-малко половината от тях. Големият въпрос е дали ще се повтори феноменът от разформироването на Държавна сигурност след 10 ноември 1989, когато бившите оперативни работници захраниха с жива сила редиците на подземния свят. Това е и едно от сериозните притеснения на западните консултанти, които съветват политиците ни по проблемите на преструктурирането в сферата на сигурността.
А процесът по съкращаването на практика тръгна с пълна сила, откакто бившият български посланик в НАТО Бойко Ноев зае мястото на бившия военен министър Георги Ананиев. Миналата седмица Министерски съвет изпрати в “заслужен отдих” цяла плеяда от висши военни - шефа на “Оперативно управление” ген.-лейт. Христо Василев, шефа на управление “Подготовка на войски и силите” ген.-майор Иван Томов, шефа на управление “Подготовка на страната за отбрана” ген.-майор Георги Кендеров. С генералите си отиват и доста от техните заместници - полк. Кольо Бъчваров, първи зам.-шеф на управление “Материално-техническо осигуряване”, полк. Николай Чобанов, шеф на медицинското осигуряване на Българската армия, полк. Максим Пешев, и.д. шеф на управление “Планиране на финансовите и материалните ресурси”, началника на канцеларията полк. Иван Атанасов. Това са все хора, които оставят сериозни връзки в отбранителното ведомство и са абсолютно наясно с това какво става зад завесата на армейската секретност. Те вероятно ще се окажат идеалните служители на всяка фирма, която се опитват да осребри взаимоотношенията си с Министерството на отбраната под прикритието държавната и военна тайна.
Всъщност това е първото сериозно разчистване на военни от доста време насам. Преливане на офицери с висок потенциал към частния сектор може да се очаква и заради преструктурирането на военните специални служби. На подчинение на Генералния щаб остана само чисто войсковото разузнаване, което вече ще си има нов началник - досегашния шеф на разузнаването на Сухопътни войски ген. Тодор Милев. Досегашният шеф на военните разузнавачи ген. Ангел Кацаров ще командва само агентурния апарат зад граница, който минава на подчинение на военния министър в новата служба “Военна информация”. Бягство на хора може да се очаква и покрай сливането на военното контраразузнаване и военната полиция. Шефът на първата служба полк. Господин Манолов беше освободен преди няколко месеца, а шефът на военните полицаи беше преместен за началник на инспектората във военното министерство. Доста логично е много от хората от армейските тайни служби да потърсят реализация в охранителни фирми, частни агенции за сигурност и други подобни силови структури. В крайна сметка точно това е нещото, с което те са се занимавали цял живот
По принцип военните тайни служби са трън в очите на западните консултанти, защото за разлика от Държавна сигурност много-много не са пипани в годините на прехода. Може би точно затова съветниците от натовските държави са склонни да дават мило и драго за преквалификация на бившите офицери, само и само да предотвратят възникването на полустопански, полувоенни формирования. Вероятно точно затова три организации решиха да се заемат с трансформирането на офицерите в цивилни граждани, и то под патронажа на президента Петър Стоянов. Това са “Ресурсен център” на “Отворено общество”, както и неправителствените организации на Джон Станчов, бивш външен министър при Ренета Инджова, и Димитър Йончев, ексдепутат от комисията по национална сигурност в парламента. С въпроса ще се занимават и представители на американската администрация, а именно офицерът за свръзка с армията на САЩ ген. Джоузеф Гарет III. Държавният глава пък вероятно ще се опита да заздрави позициите си сред военните, като създаде специален консултативен орган към своето ведомство, който да координира работата по програмите за адаптация. За Стоянов топлите (макар и често леко популистки) отношения с униформените винаги са били един от основните приоритети.
За жалост повечето военни вероятно няма да се поблазнят от перспективата да станат данъчни инспектори, както авангардно предложи преди време военният министър Бойко Ноев, или да заменят полковнишките пагони с прокъсания кожух на треторазряден нощен пазач. Както казва о.з. ген. Вакавлиев: “Не може офицер с 30-40 години служба да ходи на курс за заварчик или парнаджия.” Всъщност това, което искат бившите офицери, е доста просто - да усвояват и управляват държавната собственост, която е предоставена за ползване на армията. Казано с други думи, това означава само едно - част от освободените висши офицери отново искат да посегнат към парите на българските данъкоплатци и да използват бившите си подчинени като средство за постигане на тази цел.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар