С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
7 апр 2000, 0:00, 2263 прочитания

Софийските финансови потайности

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Парите на столичната община, която вероятно е вторият по големина собственик в България (след самата държава), пак не стигат. Извънредните харчове покрай местните избори и орязаните държавни субсидии тази година отвориха дупка в бюджета на столицата. Според заместник-кмета по финансите Венцислав Николов недостигът е около 50 млн. нови лева. Ако не се намерят варианти за оптимизиране на общинските финанси, към края на годината ще възникне реалната опасност от финансов колапс. Това означава, че няма да има достатъчно пари за почистване на улиците, за издръжка на градския транспорт и за останалите комунални дейности.
Какво предприе общината? На сесия общинският съвет реши, че разходите ще бъдат 416 млн. лева, което е по-малко от миналата година. Прие се, че ще бъдат орязани (поне на хартия) парите за някои дейности на общината. Макар и с нежелание, общинарите посегнаха и на неприкосновените доскоро привилегии за студенти и пенсионери. И толкова.
В същото време истински неприкосновени продължават да стоят множеството кранчета, през които парите на общината биват методично източвани. Странно е общинарите да говорят за икономии и в същото време 100% общинска фирма като “Софийски имоти” да продължава да се изживява като най-големия меценат в държавата и да пръска със замах огромни суми за реклама. Оказва се, че желание да спонсорират имат и губещи фирми като “Ремонтстрой”. Няма смисъл да се предприемат каквито и да било действия за финансово стабилизиране, ако подобни пробойни останат и в бъдеще.

Защо не стигат парите

Според заместник-кмета Венцислав Николов главната причина е приетата нова методика към Закона за местното самоуправление. Тя предвижда за първи път тази година София да направи 13.180 млн. лева вноска в бюджета, вместо да ползва обща субсидия. Миналата година държавата е отпуснала на града 58 млн. лева, а през тази година субсидията е едва 22 млн. лева. Тази сума е разчетена за инвестиционни проекти и социални разходи, а не за издръжката на кметството.
Общинарите принципно са прави, че има разминаване между ограничените финанси и водената “социална” политика. “Има дейности, които общината не е длъжна по закон да прави, но се вършат по решение на общинския съвет. Преференциите в градския транспорт например струват 48 млн. лева на година”, обясни г-н Николов. Освен това голяма част от студентите били жители на други общини, които по този начин били косвено субсидирани от софийския бюджет.
Хубавото на лошите приходи е, че общинарите най-после започват да се замислят над някои излишни разходи или пропуснати ползи като наемите и продажбите на общински имоти по занижени цени. Те бяха въведени с обяснението, че ще се стимулира частният бизнес, но не е тайна, че всъщност отвориха широко поле за корупция сред администрацията.
Премахването на подобни привилегии със сигурност ще донесе някой и друг милион повече в хазната. Ефектът обаче ще е никакъв, ако не се посегне на по-съществените начини за ощетяване на данъкоплатеца. Зад паравана на общинските финанси и сега продължават да се прилагат няколко класически схеми за изтичане на пари - директно от общината или косвено, чрез източване на общинските фирми.

Черната дупка “Софийски имоти”

“Когато преди пет години създадохме фирмата, започнах с една секретарка и 10 имота. Никой не вярваше, че от това ще излезе нещо. Постепенно акумулирахме достатъчен брой имоти и сега те са 350 - 400”, заяви преди месец в интервю Тошко Добрев, шеф на общинската фирма “Софийски имоти” ЕАД.
Тя беше създадена, за да може обектите, включени в нея, да служат като обезпечение по отпуснати на кметството заеми. Днес фирмата наистина управлява огромен сграден фонд, по-голямата част от който са атрактивни търговски обекти в центъра на столицата. Приходите идват от отдаване под наем и продажби на имотите. На теория само от тази фирма общината би трябвало да си осигурява немалка сума всяка година. Резултатите обаче показват друго.
За миналата година чистата печалба на “Софийски имоти” е 797 хил. лева. Дивидентът, който общината ще получи като собственик, е 359 хил. лева. Това е доста скромно постижение на фона на огромните й активи (имотите, които тя управлява, са оценени на 21 млн. лева, и то по занижени цени). Разминаването в числата нямаше да е толкова видно, ако “Софийски имоти” не пилееше толкова явно пари за реклама и най-различни дарения. Фирмата спонсорира всички по-големи прояви на фондация “Бъдеще за България” и музикалната дейност на издателската къща “Едита”. Миналата година “Софийски имоти” беше главен спонсор на 50 концерта в цялата страна “Накъде вървим, накъде отиваме”, чиито съорганизатори бяха и фондацията на Елена Костова и Столичният общински съвет. От фирмата обаче отказват да съобщят цената на турнето. “Едита”, общинската фирма и фондацията на съпругата на премиера работят и по проект “България 2000”, който включва продуциране на документални филми и клипове. Най-новите проекти, за които “Софийски имоти” е дал пари, са компактдиск на Минчо Минчев и Мариана Пашалиева. Те подпомагат и продуцирането на клипове и името им влиза в класациите за българска музика. Безспорен хит са клиповете на Стефан Вълдобрев, Графа и др., чиято стойност никой не знае. С парите на “Софийски имоти” са били финансирани филми за борба с дрогата, националната младежка филхармония, филм за Зографския манастир, художествен албум за Дечко Узунов, проектът “Красива София”. Заедно с “Едита” бяха организирани и “сини” изяви като благотворителния концерт “За мир и любов на Балканите” през март миналата година и концерта, когато парламентът гласува нотата за предоставяне на въздушното пространство на НАТО. На такива събития около сцената винаги може да бъде забелязан шефът на СОС Антоан Николов в компанията на Елена Костова.
Да се спонсорира културата е добър ход за поддържане на политически имидж, лошото е, когато това се прави с парите на данъкоплатците.
Още по-лошото е, че това се прави без нужната прозрачност и ясни критерии за разпределяне на парите. Дават се едни суми за организацията на едни прояви, без да се прави сериозна отчетност на похарченото. В крайна сметка не се знае кой пие и кой плаща и дали голяма част от парите не са били отклонени за хора, които нямат нищо общо с културата.

Общината и групировките

По същия начин “Софийски имоти” налива пари и в спорта. Името на фирмата се мъдри на всички екипи на футболния отбор “Славия” по договор за реклама, чиято стойност също се пази в тайна. Преди година фирмата стана и основен акционер във футболния клуб с 34%, като участва в капитала с апортна вноска на общинската земя, върху която е стадионът в “Овча купел”. Логичният въпрос, който много хора си задават, е защо трябва средства на общината да се наливат в дружество, където съдружници са хора, свързани със силови структури в миналото. Защото е безспорно, че “Славия” в последните години е отборът на СИК. Един от учредителите на силовата застрахователна компания Венцислав Стефанов е председател на футболния отбор. Десет процента от акциите на отбора са собственост на шефа на “Интергруп” Младен Михалев-Маджо, други 20% са собственост на Антон Григоров, негов приближен, Георги Лялев, който има 5%, беше юрист на бившите борци и т.н.. И накрая като се тегли калемът, ще се види, че всъщност контролният пакет на спортния клуб се държи от хората на Маджо, а “Софийски имоти” са само кръводарители на сикаджии.
Очевидно управата на общинската фирма балансира сред съмнителните бизнесмени, защото “Софийски имоти” още през 1997 г. е направила съвместна фирма с противниковия лагер - този на другата застрахователна компания - ВИС-2. Разбира се, може да се спори доколко този вид конкуренция и вражди още са валидни. Дружеството, в което участват Тошко Добрев и небезизвестният Жоро Илиев, се казва “Строителна компания за строителство и развитие”. Акционер в тази фирма освен “Софийски имоти” е дружеството “П.А.П.-94” ООД, което е собственост на Диян Георгиев Пачеджиев и “ВАИ - инвест холдинг” АД. Шеф на холдинга пък е братът на убития Васил Илиев. ВАИ беше замислена от братя Илиеви като икономическа структура на застрахователната им компания ВИС-2. Миналата година Георги Илиев поиска от миналия столичен съвет на предпоследното му заседание да замени резиденцията на “ВАИ холдинг” на бул. “Витоша” 119 за жилищни имоти. Поради липса на кворум на сините общинари обаче сделката пропадна.
Хората на ВИС-2 се ползват с особено внимание сред шефовете на фирма “Софийски имоти”. Под нейно владение са два доста атрактивни обекта в столицата. Единият е плажът “Мария Луиза”, който през лятото е едно от малкото места, където човек може да се скрие от жегата в столицата. Според директора на “Софийски имоти” фирма “Селф Соф” стопанисва имота срещу наем от 15 000 долара годишно. Фирма “Селф Соф” също беше наследена от Жоро Илиев след смъртта на брат му. В нея участие имат близките им приятели Любослав Пенев и Николай Цветин-Близнака. В комплекса, който е оценен за 150 000 лева по балансова стойност, има ресторант, зала за бодибилдинг, два басейна, игрище за плажен волейбол, летни заведения и т.н. Другият имот, който се стопанисва от висаджии, е летният театър в квартал “Лозенец”, известен доскоро като дискотека “Нерон-2”. Тя пък е отдадена под наем на фирма “Енджел” ООД, която е собственост на Румен Андреев и “ВАИ холдинг”.

Далаверите с чистотата

Това е друга форма на източване на средства от общинския бюджет. Предимството на този бизнес е, че парите идват директно от общинския бюджет. Договорът в град като София гарантира на фирмата твърди приходи за съвсем рутинна дейност, която не изисква кой знае какви предприемачески усилия или борба с конкуренцията. Важното е веднъж да спечелиш концесията, която е със срок 15 години.
Доскоро София се чистеше от общинската фирма “Чистота”. От миналата година бизнесът беше разделен. Половината от столичните райони взе пак същата фирма, но вече приватизирана от РМД. Останалата част от територията беше поделена между свързаните фирми “Волф 96” ООД и ДИТЦ АД. Преминаването към частно обслужване не доведе до поевтиняване на услугата, а напротив. През тази година разходите за почистване са определени на 32 млн. лева, като предложеният бюджет е бил 46 милиона лева. Въпреки това качеството на почистването като че ли се влошава. Причината е в неизгодните договори, които общинският съвет е одобрил. Клаузите в тях не дават възможност за търсене на отговорност при неизпълнение. Така концесионерите имат всички основания да завишават разходите. Потърпевши са всички, които плащат честно данъци и газят в кварталната мръсотия.
Скандалите със зимното снегопочистване отново извадиха наяве връзките между фирмите и сенчестия бизнес. Оказа се, че фирмата “Фаст Ком”, която се контролира от други двама сикаджии - Красимир Маринов-Маргина и Дмитрий Минев-Руснака, е придобила 33.1% от “Волф 96” ООД. “Волф 96” и ДИТЦ са собственост на Румен Гайтански, по прякор Вълка, откъдето идва и името на фирмата му. Твърди се, че Вълка е бил близък и на Георги Илиев, така че не е ясно дали и висаджии нямат участие в сметопочистването на столицата. Осведомени твърдят, че “Волф 96” и ДИТЦ не били особено доволни от намаляването на бюджета за чистота на София.
Топлата връзка на сикаджии и общината излезе и след друг един скандал с продължение - този за сините павилиони. Преди месец стана ясно, че фирма “Призма лукс” единствена има правото да изработва павилиони за центъра на столицата с твърда цена. Същият скандал се беше разразил преди 5 години, когато фирма “Примекс 89” по същия начин наложи по спирките на столицата сините будки, опита се да рекетира продавачите на вестници и да ги принуди да махнат сергиите си. Тогава стана ясно, че собственикът на фирмата Стефан Николов е човек на мощната тогава борческа групировка СИК. Макар да отричаше такова нещо, контактите му с групировката проличаха от фирмените регистри. Същият човек сега отново разпределя павилионите и май не се е лишил от подкрепата на вече бившите сикаджии.

Смесени дружества вместо търгове

Софийската община не вярва на търговете като средство за намаляване на разходите. Нормалната логика на всеки инвеститор е обектите да се предлагат на възможно най-широк кръг кандидати, за да се постигнат по-изгодни оферти и да се избере най-добрият изпълнител.
В столицата тази логика не е позната. Вместо тръжни процедури общинарите предпочитат да създават смесени дружества за всеки по-голям обект. Обяснението е, че така се гарантира изпълнението на проектите. В това има известен резон, доколкото в последните години общината сключваше договори предимно със съмнителни фирми. Двата примера за това са ремонтът на халите и строежът на бизнесцентър върху взривената библиотека, които се точат от години.
Сега общината вече твърдо залага на смесени дружества с избрани от нея частни фирми. По този начин хем се заобикалят изискванията за търгове, хем за партньори се избират тези, “които трябва”. Проблемът е, че изборът на съдружниците става на тъмно, а критериите остават известни на двама-трима души. В цялата схема интересът на софиянци остава доста неясен. Данъкоплатецът изобщо не разбира, че една фирма бива подменена с друга просто защото покани за преговори с потенциалните кандидати не се публикуват никъде. По този начин преди в дружеството за строеж на хотел “Хилтън” беше включена близката до Евгений Бакърджиев фирма “Главболгарстрой”. Така беше и когато се избираше израелската “Ащром” за строител на халите.
Последният пресен пример е с бизнесцентъра на “Гурко”. Янчулев взриви библиотеката и даде обекта на неизвестната MNN. После Софиянски прехвърли имота на ползващата се с неособено добра слава в бранша “Риалти” ООД. Тя е собственост на Димитър Рагин, чийто брат Благой Рагин е шеф на Асоциацията на частните хотелиери. След това изведнъж се появи трета фирма - НИКМИ ООД. През миналата година тя е изкупила дяловете на предишния изпълнител и на Българската стопанска камара в проекта. Според хора от кметството това е станало не без оказаната подкрепа от влиятелни фигури в СДС.
Напоследък НИКМИ стана известна като изпълнител на проекти, в които решаваща дума имат държавни или общински служители. Съдружник на нейните шефове Николай Козанов и Милко Благоев е бизнесменът Славчо Христов, за който се знае, че е в добри отношения с повечето СДС-величия. Според софийските общинари “фирмата поне строи добре” и е по-добре, че тя е взела бизнесцентъра. Като компенсация пък на “Риалти” е била дадена реконструкцията на националния стадион “Васил Левски”.
Според официалните данни в момента столичната община участва в десет смесени дружества - “Средец” ООД, КАН ООД, “Сламакс” ООД, “Лаборбио” ООД, Герман” ООД, “Спортен център - Кътина” ООД, “Централни хали” АД, “Международен изложбен център - Булгарреклама” АД, “Компания за луксозни хотели” АД, “Бизнесцентър - Гурко 1” АД. Отделно са смесените дружества, в които участват общински фирми. Тук отново шампион е “Софийски имоти”, която участва в цели седем смесени дружества.
Критериите за подбор на фирмите, с които общината решава да се сдружи, остават тайна за широката публика. Не е известно и защо общината се захваща с неприсъщи дейности, когато в държавата тече обратният процес - на оттегляне от стопанската дейност.

РМД - другото име на приватизацията

Кметът на Москва Юрий Лужков обича да се хвали, че всяка година от приватизация в общинския бюджет влизат около един млрд. долара. Макар че копира модела на Лужков, неговият колега Стефан Софиянски не може да се похвали с кой знае какви постъпления от сделки с общинско имущество.
През март миналата година бяха приватизирани десетина от най-големите общински фирми. Сред продадените дружества бяха “Софийски аптеки”, “Паркиране и гаражи”, “Чистота - София”, “Форум”, магазинната мрежа “Триадица” и веригата от ресторанти и сладкарници “Средец”. Цялата процедура беше така направена, че да спечелят работническо-мениджърските дружества (РМД). Всички сделки бяха осъществени от приватизационни посредници, а освен това методът на продажба беше преговори с потенциални купувачи.
По-атрактивните парчета от баницата тогава бяха поделени между РМД, ползващи се с подкрепата на председателя на общинския съвет Антоан Николов и кмета Стефан Софиянски.
Хората на Антоан спечелиха паркингите и гаражите, чистотата, “Триадица”, “Сирена 98”. Лобито на Софиянски се пребори за аптеките, БКС “Средец” и др. За да оправдаят предрешените сделки, общинарите изтъкнаха голямата сума, която РМД следва да платят през следващите години - близо 31 млн. лева. След последните промени в закона “Лучников” обаче софиянци ще трябва да забравят очакванията за големи постъпления. РМД получиха правото да изплатят своите задължения наведнъж с компенсаторни записи, които все още могат да бъдат купени евтино на вторичния пазар. Ако това стане, интересът на обикновения софиянец ще бъде силно накърнен заради пропуснатите суми, които можеха да бъдат вложени в инвестиционните планове на града, вместо сега да се теглят скъпи еврооблигационни заеми, които да бъдат плащани от всички. • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Вечерни новини: По-важното от уикенда и какво се очаква през новата седмица 1 Вечерни новини: По-важното от уикенда и какво се очаква през новата седмица

Корнелия Нинова се отказа от оставката си и остана начло на БСП, напрежението САЩ - Иран расте, протестите в Хонконг продължават

16 юни 2019, 750 прочитания

Румен Гайтански-Вълка все пак се е върнал в почистването на София Румен Гайтански-Вълка все пак се е върнал в почистването на София

Общинската компания "Чистота-Искър" е превъзлагала почистването на три столични квартала чрез договори за наем на техника

16 юни 2019, 1803 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "България" Затваряне
Шефовете на НЕК обявиха война на Шиляшки

Нов директорски борд ще разделя електрокомпанията в края на април

Как се режат рогата на "Биволъ"

Под патронажа на прокуратурата тече координирана институционална и медийна атака срещу журналистите Атанас Чобанов и Асен Йорданов

А1 и НАП: Развален телефон за 80 млн. лв.

Приходната агенция и мобилният оператор са в данъчен спор от далечната 2012 г., a засега резултатът е в полза на данъчните

Миролио продаде дела си в "Булгартабак" за 26.6 млн. лв.

През фондовата борса бяха прехвърлени 7.22% от капитала, които отговарят точно на дела на италианския бизнесмен

20 въпроса: Полина Лъжанска

д-р Лъжанска е сред инициаторите на сайта CancerCare.bg и благотворителния маратон Race for the Cure

Ядрен резонанс: на какво се дължи безпрецедентният успех на сериала "Чернобил"

Сериалът е смразяващо актуален днес, когато темата за размитите граници между истинно и лъжливо вълнуват обществото