Кръгът “Олимп” е свързан със СИК

Фирма на Славчо Христов и Малкия Маргин правила рекламната кампания на пловдивския кмет

Хора от структурите на СИК са били съдружници на бизнесмена Славчо Христов. Неговото име нашумя напоследък покрай покупката на “Златни пясъци”, влизането в надзорния съвет на БРИБанк и обявената веднага след това сделка за закупуване на фалиралата Стопанска банка. Шеметният възход на фирмите, в които участва шефът на столичния ресторант “Олимп”, още преди месец даде повод да се заговори за появата на нова икономическа групировка, свързана с властта. Преди две седмици стана известно, че собственикът на ресторант “Олимп” има обща фирма със зетя на премиера Иван Костов. Този факт още повече засили интереса към бизнеса на Славчо Христов. Много хора сега се питат дали произходът на неговите пари е чист. Въпросът е принципен и засяга не само шефа на “Олимп”, но и всеки новопоявил се бизнесмен от неговия калибър.

СИК, Славчо, СДС

Въпреки многото публикации за Славчо Христов неговото бизнесминало продължава да е изпълнено с бели петна. Досега на преден план бяха извадени главно връзките му с премиерското семейство и влиятелни фигури в СДС. Малко известни останаха неговите контакти с големите играчи от сенчестия бизнес.
Хора, които познават Славчо Христов, не крият, че той има тесни отношения със силовите групировки. Някои източници дори твърдят, че шефът на “Олимп” е сред най-приближените до един от лидерите на бившата застрахователна компания СИК Красимир Маринов (Големия Маргин). Известно е, че той и брат му бяха сред малцината представители на борческите структури, поканени да участват в срещата на кандидат-президента Петър Стоянов с хора на бизнеса през есента на 1996 г. Срещата се състоя в ресторанта на Славчо Христов. Както е известно, на нея е бил обсъждан и въпросът за финансирането на изборната кампания на СДС и всички поканени плащаха по 2000 долара. Тогава хора от щаба на сините обясняваха, че идеята за срещата е била на шефа на ресторант “Олимп”. Съставът на гостите не беше коментиран. Лидерът на партията Иван Костов заяви, че по-опасно щяло да бъде, ако в “Олимп” бяха гостували Маджо и Пашата. Костов не скри тогава, че и двете му коли са застраховани в СИК, и заяви, че “животът е по-силен от скрупулите, особено когато се отнася за коли”. Два дни след този обяд с хората на бизнеса изпълнителният директор на СИК Димитър Попов гръмко обяви, че цялото имущество на СДС е застраховано при тях. По това време тръгна и слухът, че “групировката се цепи на червен СИК и син СИК” (заради крепките връзки на Маджо с “Позитано” 20). Това твърдение обаче не беше потвърдено категорично от последвалите бизнестрансформации на бившите борци. По-скоро с течение на времето в СДС се образуваха крила на различните силови групировки.

СИК и приятелският кръг “Олимп”

Славчо Христов има няколко фирми, в които в различни периоди е бил съдружник на хора от СИК. Първата е “Чоби-90” ООД, в която негов партньор е Николай Андреев Маринов (Малкия Маргин). Дружеството е регистрирано в съда през август 1997 г. с адрес ул. “Березина” 31 в столичния квартал Малашевци, където се намира родната къща на Славчо Христов. Фирмата е с предмет на дейност: производство и търговия на стоки, разрешени със закон, представителство, посредничество и агентство на местни и чуждестранни лица, каквото и да означава това. Съвместната дейност на Славчо със сикаджии (поне официално) не е продължила дълго. През ноември 1997 г. са извършени промени, като съдружниците са заличени, а фирмата е преобразувана в ЕООД. Като едноличен собственик вече е записана фирмата “Литекс комерс” ООД, собственост на Гриша Ганчев.
Малкия Маргин е бил заедно със Славчо Христов и в съвета на директорите на фирмата “Селекта” АД. Тя се е занимавала с търговия, строителство, транспортни и спедиционни услуги, хотелиерство. Двамата са били в нейното ръководство до август 1998 г., когато са заличени и заменени с футболиста Емил Костадинов и известния сикаджия Мирослав Александров. Александров е съдружник на Малкия Маргин във фирмата “Н енд М” ООД, която държи най-голям пакет от акциите на “Селекта” - 40%.
“Н енд М” е съкращение от имената на нейните собственици - Николай и Мирослав. Фирмата фигурира като член на управителния съвет на “Секюрити иншуранс къмпани (СИК)” АД, на застрахователното дружество “Секюрити иншуранс къмпани (СИК)” АД и на “СИК - Живот” АД. Малкия Маргин беше и член на съвета на директорите при първата съдебна регистрация на СИК. Впоследствие, когато дружеството беше преобразувано и беше въведена двустепенна система на управление, шеф на управителния съвет стана неговият брат Красимир Маринов. Големия Маргин е сред съдружниците във финансовата структура на групировката “Интергруп енд партнърс” ООД заедно с Младен Михалев (Маджо), Румен Николов (Пашата), Дмитрий Минев (Димата Руснака), Венцислав Стефанов и Милчо Бонев (бай Миле).
Общата фирма на Малкия Маргин и Славчо Христов “Селекта” АД е основен съдружник в известната строителна фирма “Балкан строй инженеринг” ООД. Тя стана известна покрай спечелените търгове за ремонт на пистите на летище София през 1998 г. Фирмата извърши и цялостен ремонт на перона на летището по проекти, финансирани от програма ФАР. Другият съдружник в нея е македонската компания “Гранит”. Служител на фирмата по времето, когато тя печелеше държавни поръчки, беше Борис Краус, брат на бившия министър на транспорта. Според запознати именно връзката с Вилхелм Краус е осигурила договорите с летището. Лобирането на бившия транспортен министър се потвърждава и от добрите отношения на неговия син с шефа на “Олимп”. Антон Краус и Славчо Христов имат регистрирана обща фирма “Софстрой комплект” ООД.
За “Балкан строй инженеринг” винаги се е знаело, че е свързана със СИК. Докато беше шеф на фирмата, Славчо Христов беше две години и вицепрезидент на футболния клуб “Славия”. По това време групировката беше мажоритарен собственик на отбора. След като шефът на “Дискавъри 93” Стоян Николов беше арестуван за лоши кредити от ТСБанк и се отказа от президентския пост в “Славия”, логото на фирмата изчезна от екипите на отбора. Тогава негов спонсор стана точно фирмата “Балкан строй инженеринг”. Твърди се, че от това време Славчо Христов е в добри отношения с Младен Михалев -Маджо, Милчо Бонев, Венци Стефанов и останалите влиятелни фигури в СИК.
Самият Славчо Христов отрича да има нещо общо със сикаджии или други представители на силови групировки. Това обаче лесно може да бъде опровергано при проверка на не особено сложните фирмени отношения с неговите съдружници. Николай Маринов (Малкия Маргин) например участва във “Фининвест къмпани” ООД, където негов съдружник е Роберт Брайков Стефанов. Той пък има общ бизнес със Славчо Христов във фирмата му “Транзит инс” АД (където партньори на шефа на “Олимп” са и футболистите Наско Сираков и Борислав Михайлов).

Пловдивската връзка

Миналата седмица пловдивският вестник “Марица днес” разказа за дейността на фирмата “Надин - рекламна агенция” ООД в града. Това е една от фирмите, собственост на Славчо Христов. Негов съдружник в нея е Надя Вълева, която участва и в другата му фирма, занимаваща се с рекламна дейност - “Интер сън адвъртайзинг” ООД.
Според вестника в последно време “Надин” се е намесила сериозно на рекламния пазар в Пловдив. През януари фирмата е предложила да подпише дългосрочен договор с общината за развитие на външната рекламна дейност в града. Проектът би осигурил инвестиция от 864 150 долара в срок от четири години, изчислили хората на частната рекламна агенция. Концепцията, дадена за одобрение в кметството, е 51 страници и е била разработена зад гърба на десетината агенции в този бизнес, твърди “Марица днес”.
Офертата предвиждала община Пловдив да предостави на “Надин” рекламните места на града срещу процент от печалбата. Става дума за около 200 билборда, цялата рекламна площ върху автобусите от градския транспорт, кошчетата за смет, уличните часовници и т.н. Според вестника засега този проект е стопиран. “Марица днес” цитира кмета Иван Чомаков, според който местата за реклама няма да се дадат с договор за съвместна дейност, а след конкурс, проведен по правилата на общинската наредба за рекламна дейност. От същата публикация обаче става ясно, че “Надин” е организирала кампанията на Иван Чомаков за местните избори. Фирмата е предоставила свои билбордове, върху които е стоял ликът на кандидата на СДС в града и сегашен кмет. Тези билбордове са били поставени незаконно върху общински терени, за които не са били провеждани търгове, е заявил юристът на ВМРО Николай Стойчев пред “Марица днес”.
“Надин - рекламна агенция” ООД винаги е била свързвана с интересите на СИК в Пловдив. Съдружник на Славчо Христов и Надя Вълева при регистрацията на фирмата е бил и Николай Маринов, показва справката в Пловдивския окръжен съд. Няма данни дали Малкия Маргин все още има собственост в дружеството, но според хора от рекламния бизнес фирмата определено се ползва с подкрепата на местните силови структури и на синята общинска управа.

Тютюневата фабрика в Харманли

Според някои източници разкритията на “Марица днес” са предизвикани заради застрашени интереси в областта на рекламата в Пловдив, където вестникът от години има водещи позиции. Ден по-рано същото издание излезе със заглавие “Олимп” точел “Асеновград-БТ”. В статията се твърди, че от държавния комбинат били източвани техника, кадри и производствени квоти към частна фабрика за производство на цигари в Харманли, в която дялове имал и Славчо Христов. Вестникът съобщи и за изчезнала скъпа целофанираща техника, която според източниците на изданието е отпътувала за Харманли.
Фирмата, която държи фабриката, се казва “Норт” ООД. Дружеството е регистрирано през 1996 г. До ноември миналата година съдружници в него са били четирима души - Борислав Борисов, Първан Първанов, Светослав Витков и Иван Панчев. Преди няколко месеца те са напуснали дружеството и в него са влезли Славчо Христов и Тодор Толев, съобщи в сряда БНР.
Фабриката се намира в близост до международния път Е 80. В нея се произвеждат главно цигари с марка “Европа”, които са предназначени за износ в Македония. Преди седмица във фабриката са постъпили 80 хил. тона тютюн за преработка, внесен през митница Свиленград. В кореспонденцията на националното радио се посочваше, че лицензът на фабриката за производство на цигари е изтекъл през юни миналата година и няма данни той да е бил подновяван. След излъчването на материала от фабриката са заявили, че има нов лиценз. Той е бил издаден наскоро на името на фирмата, в която участва и Славчо Христов.
Интересното е, че фирма “Норт” е само наемател на фабриката. Действителният собственик е небезизвестният бизнесмен Тенчо Тенев-Свинаря. За него се твърди, че има силни позиции на ГКПП “Капитан Андреево” и контролира проституцията и хазарта в района между Харманли и Свиленград. Името на Тенчо Тенев беше намесено в скандала с контрабандата на цигари, избухнал преди година. Тогава полицейски източници твърдяха, че харманлийският бос е бил разпитван по аферата с контрабандния канал през Ново село. Тенчо Тенев е известен с връзките си с о.з. ген. Любен Гоцев. За бившия шеф на Първо главно управление на Държавна сигурност и член на Генералското движение за обновление на БСП също се твърдеше, че е замесен в контрабандата на цигари през Ново село, но обвиненията срещу него не бяха доказани. Свинаря и Любен Гоцев имат общ бизнес чрез фирмите “Източноевропейска петролна компания” и “Дител”. Последната фирма е изнасяла преди години живи агнета и агнешко месо за Гърция и Италия съвместно с фирмите на Румен Спасов.

За мафията и властта

Срастването на сенчест бизнес и политика не тръгва от “Олимп”, както и “Олимп” не е единственият приятелски кръг, олицетворяващ подобна симбиоза. За икономиките в преход подобни образувания са често срещано явление, тъй като се явяват заместител на легалните външни инвестиции. Проблемът е, че с развиването на бизнеса винаги идва моментът, в който част от него трябва да бъде извадена на повърхността. Това означава не само организационно преструктуриране, партньорство с официалните власти, поддържане на имидж, но и доказване на капиталите. При строг контрол върху произхода на парите и работеща данъчна администрация обществото би могло дори да спечели от подобна легализация. За съжаление в България практиката показва, че преходът на светло е свързан основно с корупция по високите етажи и по-нататъшно деформиране на бизнессредата. Поредното външно мнение, поставящо страната в тази светлина, беше дадено през миналата седмица от Пол Рейнолдс от Лондонския институт “Адам Смит”:
“За нещастие в България се забелязва и засилване на влиянието на мафиотски големи бизнесгрупировки, които създават култура на непрозрачност. При предишното правителство мафиотските групировки се бореха за територия. Сега тези съмнителни групировки, в които има много бивши служители на тайните служби, обхващат почти две трети от икономиката и днес при много приватизационни сделки тези компании са основните купувачи.”
(цитатът е от интервю, излъчено по Би Би Си на 25 април)


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове