“Юкос петролеум” е купена от виенската “Нафтекс груп”

Зам.-министърът на енергетиката на Русия Александър Кочнев подкрепял варненската фирма

“Юкос петролеум България” била принудена да се преименува, защото “Юкос” - Москва, която няма нищо общо с варненската фирма, предявила претенции за името, съобщи добре осведомен източник от петролния бизнес. От края на януари компанията, която стана мажоритарен собственик на държавния дистрибутор “Петрол”, се нарича “Нафтекс”. Тази информация обаче придоби публичност едва преди няколко седмици.
“Юкос петпролеум” е регистрирана във Варна през юли 1995 г. с капитал 20 млн. лв. От самото й учредяване до днес фирмата е свързана с верига от скандали. Първоначално те засягаха главно отношенията й с Нефтохим заради сложни финансови схеми за разплащане с рафинерията през фирма “Феста”, която пък се свързва със скандалната групировка “Орион”. Последваха скандалите около превземането на МОБ “Свети Никола”, съмнения за фалшив реекспорт на горива, конфликтите при приватизацията на “Петрол”. “Юкос петролеум” купи и 17 млн. долара дълг на Нефтохим към банка Биохим. Твърди се, че дисконтът, който е получила, е между 2.5 и 4 млн. долара. Наскоро “ЛУКойл Нефтохим” отряза “Юкос петролеум” от доставките на нефт и от дистрибуцията на горива. От “ЛУКойл” посочиха като причина неизплатени задължения на “Юкос” към компанията. Дотогава “Юкос петролеум” беше сред основните доставчици на суров нефт за Нефтохим и влизаше в групата на големите дистрибутори на горива. “Юкос” доставя нефт и за румънската рафинерия “Петронидия” и дистрибутира нейни горива, като внася част от тях и в България.
У нас “Юкос петролеум” се свързва с генералското движение в БСП (Любен Гоцев) и с името на Майкъл Чорни, въпреки че до момента няма преки доказателства за това. Шефът на фирмата Митко Събев винаги е отричал такава връзка.
Основна фигура в “Юкос петролеум”, а сега и в “Нафтекс” е литовецът Денис Джерсов. При първоначалната регистрация на фирмата той е вписан в управителния съвет в компанията на московчаните Александър Минаков и Николай Лещев и на Владимир Арудзян - Виена. Единственият българин в УС тогава е Митко Събев. Вероятно това също дава повод за твърденията, че зад “Юкос петролеум” стоят чужди, най-вероятно руски капитали. Никоя от известните и легални руски компании обаче не потвърди да има отношения с “Юкос петролеум - България”, такава връзка отрича категорично и “Юкос” - Москва.
През миналата година бизнессредите у нас бяха стъписани от една необичайна случка. Непосредствено преди сделката за “Петрол” бившият зам.-министър на енергетиката на Русия Сергей Чижов прилетя за два часа в София с единствената цел да лобира за “Юкос петролеум” при приватизацията на държавния дистрибутор. Оказа се, че зам.-министърът не е действал самодейно, а е командирован редовно от тогавашния енергиен министър Сергей Генералов. В съпровождащото писмо на Генералов за пръв път се съобщава официално, че “Юкос петролеум” е създадена от “Юкос” - Москва. Още преди няколко години обаче руската петролна компания се оттеглила от българската фирма. Според Генералов зад “Юкос петролеум” стояли други руски нефтени компании, например “Роснефт”. Участието на “Роснефт” във фирмата обаче не беше потвърдено.
В крайна сметка се оказа, че истинският собственик на “Юкос петролеум” е “Нафтекс груп” - Виена. Тя също се управлява от Денис Джерсов. Не е ясно какъв е източникът на капиталите на виенската фирма. Предполага се, че ако има връзка с Чорни, тя минава през тази фирма. Според източник от петролните среди Джерсов се познава добре със сегашния зам.-министър на енергетиката на Русия Александър Кочнев, с когото работил в “Конекс” - фирма с участие на руски държавни фирми, която е координатор на тръбопровода за пристанище Одеса. От 1997 г. фирмата е в процедура на ликвидация. Някъде по това време е създадена и “Нафтекс груп” - Виена.
Кочнев е първи зам.-министър на енергетиката от юли миналата година, преди това седем години е бил директор на централното диспечерско управление “Нефт”. Според различни статии в “Независимая газета” минава за близък до “ЛУКойл”, но в материал, който обсъжда всички зам.-министри, се казва, че е смятан за един от лобистите на “Газпром” и изобщо не е включен в списъка на хората на “ЛУКойл”.Според руската преса Кочнев е протеже на министъра Виктор Калюжни и най-вероятен негов наследник. В министерството на енергетиката Кочнев отговаря за износа на нефт, освен това е шеф на Междуведомствената комисия за регулирането на използването на експортните нефтопроводи и Междуведомствената комисия за разглеждането на въпросите, свързани с достъпа на независими организации до газопреносната мрежа на “Газпром”. Според “Нафтекс груп” по времето, когато Кочнев отговаря за износа, експортът на големите компании е намалял с 9 млн. тона, но за сметка на това в статистиката са се появили графите “други” - 3.75 млн.тона, и “държавни нужди” - 3.674 млн., което прави около милиард долара и е нарушение на президентски указ за недопускането на износ чрез посредници.
Като зам.-министър на енергетиката и шеф на комисията, която контролира износа, Кочнев е приемник на Сергей Чижов, който сега е съветник по промишлеността на Путин. Според руския вестник “Комерсант” Кочнев е човек на Николай Аксьоненко. Аксьоненко е министър на железниците, бивш първи вицепремиер, който изпълняваше поръчките на кремълските бизнесмени Борис Березовски и Роман Абрамович от миналата пролет, когато стана първи вицепремиер. Според списание “Експерт” покрай алуминиевите сливания в Русия Чорни се е свързал с Абрамович.
“Всичко това е лъжа. В навечерието на създаването на новото руско правителство някой иска да злепостави министъра Виктор Калюжни, атакувайки един от членовете на неговия екип. Аз никога не съм бил нечий човек, имам свои принципи и много хора могат да потвърдят моята независимост. Не познавам Михаил (Майкъл) Чорни. Компанията “Юкос петролеум” е известна, но сега научавам, че си е променила името. Никога и по никакъв начин не съм помагал на Денис Джерсов, когото аз познавам като Денис Ершов. Той е син на мой покоен приятел, но никога не се е обръщал за помощ към мен. Фирма “Конекс” беше създадена преди 10-ина години, след като падна монополът за износ на нефт. Тогава тези производствени обединения създадоха мениджърска компания за продажба на нефт в чужбина. ЦДУ “Нефт”, на което тогава бях директор, имаше 3% дял и беше съучредител. Денис Ершов беше мениджър във фирмата, но нито той, нито аз сме имали физическо участие в капитала й”, коментира за “Капитал”, Александър Кочнев
Според изпълнителния директор на “Нафтекс” - България, Митко Събев “Юкос петролеум” не се е карала с “Юкос” - Москва, а е приела името на истинския си собственик - “Нафтекс ойл трейдинг”. През април 1998 г. “Юкос” - Москва, решила да продаде всичките си задгранични фирми в Турция, Кипър, Лондон, Люксембург, Унгария, България и други страни. Цялата мрежа била купена от “Нафтекс груп” - Виена, включително и “Юкос петролеум - България”.

За съдебните спорове около Нефтинвестбанк (собственост на “Юкос петролеум България”) виж стр. 22


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар