Филчев и неговата команда

Ако има нещо, което най-точно да характеризира хората, които заобикалят главния прокурор, то вероятно ще е свързано с армията или полицията. В случая не става дума, че приближените на Никола Филчев се готвят да последват еретичните призиви на бунтовния поет Румен Леонидов и да заграбят властта в страната. Просто почти всички галеници на обвинител номер едно по един или друг начин произхождат от военнизирани структури и в някакъв период от живота си са били стягани от офицерски фуражки...
На практика в момента върховната прокуратура, особено касационната й част, наподобява умалено подобие на вече разформированата Прокуратура на въоръжените сили. Служителите на Темида, които Филчев издигна по ключови постове в обвинението, в по-голямата си част или са били магистрати с пагони, или са били обвързани с МВР. Изключение може би прави само зам. главният прокурор Цони Цонев, който оглавява Върховната административна прокуратура. Той е и единственият ръководен кадър във ведомството на Филчев, който е назначен по стандартния начин, тоест с решение на Висшия съдебен съвет. Всички останали любимци на главния прокурор заемат постовете си с вътрешни заповеди, които почти никой не е виждал и чиято законосъобразност би могла да бъде оспорена.
Всъщност първоначално Цонев оглавяваше Върховната касационна прокуратура и също беше назначен с вътрешна заповед. След неколкомесечна работа обаче отношенията между двамата охладнели и и.д. зам. главният прокурор искал да си подава оставката. За да не избухне публичен скандал, той склонил да се премести някъде далеч от своя шеф, а именно във Върховната административна прокуратура. Подобна участ сполетя и бившия и.д. шеф на следствения надзор в прокуратурата Цеко Йорданов. В началото на тази година той също изпаднал в немилост и бил изстрелян към административната прокуратура, въпреки че досега винаги е бил военен прокурор и се е занимавал главно с наказателни дела.
“Филчев предлага безпринципни решения на Висшия съдебен съвет и затова твърде често колегите в съвета ги отхвърлят”, коментира ситуацията висш магистрат, пожелал да остане неназован. Това обаче ни най-малко не спира главния прокурор да назначава когото си иска и където си иска.
Така на сцената отново се появи скандалната фигура на о.з. полковник Николай Колев - бивш и.д. прокурор на въоръжените сили, който беше свален по времето на Татарчев, но след падането му пак изплува от лепкавата тиня на военното обвинение. Колев се полза със славата на един от най-близките хора на Филчев и с вътрешна заповед беше издигнат за шеф на инспектората в прокуратурата. Връзката между двамата датира отдавна и, изглежда, е толкова неразривна, че главният прокурор поиска синьото мнозинство да ремонтира Закона за съдебната власт, за да защити бившия шеф на военните прокурори. О.з. полковникът беше заплашен от дисциплинарно наказание, след като комисия на Висшия съдебен съвет стигна до извода, че магистратът е оказвал масиран натиск върху апелативния прокурор на Варна Васил Миков. По странно стечение на обстоятелствата съпругата на Миков стана обект на втори бомбен атентат миналата седмица. Самият апелативен прокурор на Варна пък даде да се разбере, че вече може и да си подаде оставката... Всъщност имената на Колев и Миков най-често изплуват около скандалите с участието на местната групировка ТИМ. Тя контролира голяма част от ставащото в морската ни столица и е близка до популярния сателитен канал M-SAT. Както изглежда, станалият обект на два терористични акта Миков надали е най-големият приятел на местните силови формирования. За сметка на това Колев се смята за един от хората, през чиито ръце, образно казано, са минали всички варненски мутри, докато е бил прокурор в морския град.
За близък до бившия шеф на военната прокуратура се смята и сегашният и.д. началник на Върховната касационна прокуратура Христо Манчев. За него се знае твърде малко, тъй като беше изтеглен от Стара Загора и до момента не е успял да се замеси пряко в нито един публичен скандал. За Манчев обаче се твърди, че преди да стане зам.-шеф на старозагорската окръжна прокуратура е работил и като военен следовател. Там жизненият му път се засича с този на Николай Колев, който надзирава разработката срещу тогавашния шеф на старозагорските контраразузнавачи майор Оник Калустян. Началникът на регионалната служба “Сигурност” беше изпратен на съд покрай аферите около ДЗУ - Стара Загора. Впоследствие обаче се оказа, че нарочената от Колев за “христоматийна” разработка така и не може да се докаже в съда и Калустян се оказа оправдан. Това обаче, изглежда, не пречи на бившия военен прокурор да изтегли нагоре някои от своите старозагорски помощници.
Доста нелепа е и появата на бивши служители на МВР във ведомството на Никола Филчев. Незнайно как там се оказа доскорошният говорител на МВР полк. Чавдар Крумов, който беше един от най-верните хора на бившия вътрешен министър Богомил Бонев. След кадровите промени в правителството обаче имиджмейкърът на вътрешното ведомство започна да брани интересите на Филчев със същите методи и плам, с които преди 2-3 години направи на пух и прах и без това позамацания публичен образ на Иван Татарчев. Всъщност доста хора от политическото мнозинство искрено недоумявали какво прави човек като Крумов редом с номинирания от тях главен прокурор. Доста от лидерите на управляващата партия изпитвали притеснения, че имиджмейкърът на Филчев може да е топла връзка между обвинението и лагера на бившия вътрешен министър Богомил Бонев...
Останалите хора на ключови постове в обвинението също попадат в категорията “униформен магистрат”, но с тази разлика, че са просто изключително верни на главния прокурор. Шефовете на отделите “Следствен надзор” и “Административен” Митьо Марков и Павел Павлов също произлизат от ковачницата на кадри “Прокуратура на въоръжените сили”, но с тази разлика, че не са стратези на обвинението, а просто изпълнители. Специално внимание заслужава може би само прокурорът от отдел “Инспекторат” Спартак Дочев, който за кратко си извоюва славата на “грубата сила” в обвинението. Когато някой прокурор възнегодува срещу действията на Филчев, отнякъде винаги изскача бившият служител на Народната милиция и ексшеф на охранителна фирма “Скарабей” Спартак Дочев...


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове