Гледайте на запис конференцията: "Банките и бизнесът"
Close

Филчев превзема Висшия съдебен съвет

Главният прокурор Никола Филчев успя да нанесе съкрушителен апаратен удар на своите противници в съдебната система. Миналата сряда той назначи на титулярни длъжности своите фаворити, които до момента командваха обвинението единствено по силата на негови вътрешни заповеди. Повече от една година Филчев не може да прокарва повечето свои предложения през Висшия съдебен съвет, който определя цялостната кадрова политика на правораздаването. Единственият законосъобразно назначен магистрат до момента беше шефът на Върховната административна прокуратура Цони Цонев. В останалите случаи съветът приемаше аргументите на председателя на Върховния касационен съд Румен Янков, който се смята за един от най-големите опоненти на главния прокурор, и не се съобразяваше с исканията на Филчев.
По странно стечение на обстоятелствата обаче в този момент Янков е на специализация в САЩ и на практика не може да влияе върху решенията на ВСС. Заедно с него в Щатите са още двама от членовете на съвета, чийто глас има важно, дори ключово значение за всяко решение в правораздаването. Това са председателят на Върховния административен съд Владислав Славов и шефът на Софийския окръжен съд Нели Куцкова. Славов е известен като един от хората с най-сериозно влияние в съдебната система и има твърдо ядро от последователи във ВСС. Куцкова пък е един от най-близките хора на Румен Янков. Тя е един от малкото магистрати, които умеят да си общуват с медиите и благодарение на това е популярна в общественото пространство.
В отсъствието на тримата магистрати балансът на силите във ВСС сериозно беше нарушен. На практика кадровиците на правораздаването сляпо следват волята на главния прокурор и почти безропотно назначиха всички, които той им предложи. “Хората все повече и повече се страхуват от Филчев. Ето например той има неприятния навик да си записва имената на всички, които гласуват против него”, обича да казва Румен Янков. За жалост председателят на Върховния касационен съд ще се окаже доста близо до реалното състояние на нещата. Изглежда, в негово отсъствие повечето кадровици на правораздаването предпочитат да се въздържат от собствено мнение и не смеят да противоречат на главния прокурор.
Благодарение на това четирима от най-близките хора на Филчев се окопаха дълбоко в своите позиции. Бившият старозагорски зам. окръжен прокурор Христо Манчев вече съвсем официално оглавява Върховната касационна прокуратура. Според източници в столичната съдебна палата той е бил изтеглен заради работата си с бившия и.д. шеф на военните прокурори Николай Колев (настоящ и.д. шеф на инспектората в обвинението) по делото срещу ексшефа на контраразузнаването в РДВР - Стара Загора, майор Оник Калустян. Титулярни позиции заемат вече и шефовете на отделите “Следствен надзор” и “Административен” в прокуратурата Павел Павлов и Митьо Марков. И двамата са бивши военни прокурори, чиито имена нееднократно са се спрягали за евентуални шефове на вече закритата Прокуратура на въоръжените сили. Тя беше разформирована от СДС заедно с Военната колегия на Върховния касационен съд с аргумента, че трябва да има граждански контрол над всички въоръжени сили, включително и над военните структури в съдебната система. Сега обаче се оказва, че именно военните магистрати, заради които беше извършена девоенизацията, се оказаха в най-близкото обкръжение на издигнатия от “Раковски” 134 главен прокурор.
В лагера на Никола Филчев изневиделица попадна и шефът на бившата Военна колегия на Върховния касационен съд о.з. генерал Николай Чирипов. Миналата сряда той беше назначен за началник на отдел “Общ надзор” в прокуратурата. Чирипов също минава за един от противниците на Румен Янков. Преди време шефът на Върховния касационен съд обвини о.з. генерала, че с месеци и години е държал в своя сейф най-скандалните дела на военния съд, които така и не могат да стигнат до окончателна присъда. Странното в случая е, че Филчев предлага Чирипов за титуляр въпреки обтегнатите му отношения с Николай Колев. По времето, когато Колев беше шеф на военна прокуратура, между двамата нееднократно прехвърчаха искри. Тогава Чирипов набеди своя съименник, че тайно е правил разработки срещу военни съдии и се е опитвал да събира компромати срещу тях. Колев пък обвини бившия шеф на военните съдии, че заедно с предишния шеф на военното обвинение о.з. генерал Лилко Йоцов седи в дъното на неговото отстраняване от ръководството на Прокуратурата на въоръжените сили в края на 1996 г. Изглежда, обаче времето е на път да заличи раните от войната между двамата бивши военни магистрати и те вече са склонни да играят рамо до рамо в отбора на Никола Филчев...
Всъщност пробивът на главния прокурор във Висшия съдебен съвет би трябвало да се тълкува като сериозна индикация, че слуховете за негово предстоящо оттегляне през есента са силно преувеличени. Дори напротив - хората от обкръжението на обвинител номер едно започват да се държат все по-самоуверено и арогантно. Доказателство за това е ненадейната поява на прокурора от инспектората Спартак Дочев, който последните седмици отказваше да се яви пред Висшия съдебен съвет, под предлог че е болен. Дочев беше привикан пред съвета по инициатива на Румен Янков и Нели Куцкова да даде обяснения по повод обвиненията срещу него, че е оказвал недопустим натиск на хора от прокуратурата. Той обаче направо заяви, че няма сила, която да го накара да дойде втори път пред Висшия съдебен съвет. За жалост това негово изказване доста наподобява скандалната теза на бившия главен прокурор Иван Татарчев, че над него стои само Господ...


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове