Субсидирането на топлофикациите ще продължи до 2005 г.

Субсидирането на топлофикационните предприятия да продължи до 2005 г., като обемът на субсидията постепенно намалява, цената на парното да се повишава ежегодно от следващата година, да се осигурят близо 574 млн. лв. инвестиции за рехабилитацията и модернизирането на топлоснабдителните системи - това са основните акценти в плана за развитие на централизираното топлоснабдяване до 2005 г., подготвен от Държавната агенция по енергетика и енергийни ресурси (ДАЕЕР) и Световната банка.
Една от основните цели на плана е да се стабилизира пазарът, да се възстанови достъпността на топлофикационните услуги и да се върнат отказалите се потребители, обясни на заседание на парламентарната Комисия по енергетика Любка Георгиева, началник на отдел “Топлоснабдяване” в енергийната агенция. Според нея в момента най-големият проблем на топлофикациите са големият брой отказали се абонати и намаляването на събираемостта. През последния отоплителен сезон е изключен над 30% от общия отопляем обем, показва анализът на енергийното ведомство. През 1999 г. са събрани само около 50% от начислените вземания.

С една трета ще се намалят сметките

за отопление, ако се инвестира в рехабилитирането на топлопреносните системи и при производителя, и при потребителя, твърдят авторите на плана за развитие на топлофикациите. Според тях най-голямата част от общата инвестиция - над 234 млн. лв., трябва да се насочи за реконструкция и модернизация на топлоцентралите. Над 176 млн. лв. трябват за рехабилитация на преносните мрежи, а 163 млн. лв. - за автоматизация и модернизация на абонатните станции. Инвестициите в рехабилитацията на топлоснабдителните системи ще доведат до намаляване на производствените разходи. Обикновено това става в резултат от намаляването на горивото при производството с около 2 до 6% и намаляване на загубите при преноса с около 10%.
Чрез модернизацията на абонатните станции (с възможност за регулиране и измерване на доставената топлина) потреблението на енергия в сградите ще намалее с около 20%, показват сметките на енергийната агенция и Световната банка. Ако се монтират и индивидуални термостатични вентили и разпределители, консумацията на енергия в домакинствата ще се понижи с 20 - 30%. Влиянието на двата фактора ще понижи сметките за отопление с около една трета.
Комбинираното производство на парно и електричество пък води до 42% процента икономия на гориво. За изграждане на модули за комбинирано топло- и електропроизводство, включително заместващи мощности в “Топлофикация София”, са необходими над 477 млн. лв., се уточнява в документа.
Финансирането на инвестициите за първите проекти - за топлофикационните системи в София и Перник, е договорено със Световната банка и ЕБВР. Направени са предварителни проучвания за още пет града - Пловдив, Плевен, Русе, Бургас и Казанлък.
Инвестициите за абонатните станции, преносната мрежа и някои подобрения в топлоцентралите могат да се финансират от международни финансови институции като Световната банка и ЕБВР, а частично и от местни финансови източници, се сочи в плана, разработен от ДАЕЕР и Световната банка. Инсталациите на потребителите, термостатичните вентили и разпределителите могат да бъдат финансирани от международни финансови институции, правителствени и други програми за енергийна ефективност и частни инициативи. Нови блокове за комбинирано производство на топлоенергия и електричество би следвало да се финансират главно от частни инвеститори.
Със собствени средства на дружествата могат да се инвестират проекти за около 191 млн. лв. Потенциалната възможност за финансиране с кредити от международни финансови институции се оценява на 382 млн. лв. Около 7.5 млн. лв. е бюджетната подкрепа, необходима за някои инвестиционни проекти през 2000 г.

Цени и субсидии

За известен период от време фиксираните цени не трябва да се увеличават, ако влиянието върху сметките на едно домакинство не бъде компенсирано от съответно намаляване на консумацията в резултат на модернизиране на абонатните станции и монтиране на индивидуални разпределители и термостатични вентили, както и чрез пряко субсидиране на потребителите, е записано в документа. Според него изравняването на цените и себестойността трябва да бъде постигнато не по-късно от 2005 г.
В плана се предвижда също въвеждането на двукомпонентна тарифа за топлоенергията - цена на произведената и продадена електроенергия и цена за поддържане на мощност. Вторият елемент от тарифата ще се прилага за всички потребители и ще покрива разходите от топлоцентралата до абонатните станции.
В разработката се предвижда фиксираната цена да се повиши с 3.33% през 2001 г., след което на всеки 1 юли до 2005 г. ще нараства с 10%.
Разгледани са два варианта за пряко субсидиране на топлофикационните фирми - с инвестиции и без инвестиции. При варианта без инвестиции преките субсидии ще намаляват, но въпреки това през 2005 г. те ще бъдат 63 млн. лв. При варианта с инвестиции през 2005 г. необходимостта от субсидии ще се свие до около 800 хил. лв. Сравняването на годишната потребност от пряко финансово подпомагане показва, че при влагане на инвестиции през 2002 г. ще са потребни 17.35% по-малко субсидии, а през следващите години потребността ще намалява прогресивно - през 2003 г. с 40.62%, през 2004 г. със 77.09% и през 2005 г. с 98.64% (виж графика 1).
Потребността от субсидии е определена по пряк метод като разлика между разходите и приходите. Този подход не отчита реалните парични потребности. При варианта без инвестиции независимо от по-големия размер на субсидиите нетният паричен поток е отрицателен през целия период 2000 - 2005 г. При варианта с инвестиции, водещи до намаляване на сметките на потребителите и подобряване на събираемостта, паричният дефицит намалява до минимален през 2003 г., а през 2004 и 2005 г. паричните потоци са положителни, е записано в разработката.

Алтернативите

Заместването на топлоснабдяването с алтернативни системи за отопление (битова газификация или отопление с електричество, течни горива или пропан-бутан) трябва да се предхожда от изготвяне на план за енергоснабдяване за населеното място. Според Закона за енергетиката изготвянето на тези планове е задължение на общините. Предварителните изследвания показват, че в общия случай това е съпроводено с по-високи разходи за потребителите и се нуждае от повече инвестиции в сравнение с необходимите за рехабилитация на вече изградените топлоснабдителни системи”, е записано в разработката на ДАЕЕР и Световната банка.
В сградите с централно топлоснабдяване електрическите инсталации не са проектирани да издържат голямо натоварване. В същото време и мощността на трансформаторите в тези райони не е достатъчна за по-висока консумация на електричество. Освен това тенденцията е цените на тока за населението да се повишат и да се изравнят с цените за промишлеността, а с това електричеството вече няма да бъде сериозен конкурент на парното. “От макроенергийна гледна точка въпросът за замяна на топлинната енергия с електрическа има еднозначен отговор, тъй като подмяната на 5000 - 6000 мегавата отоплителни мощности означава значителен преразход на горива и огромни инвестиции за нови мощности, съоръжения и мрежи”, смятат експертите на енергийната агенция и на банката.
Според тях децентрализираните системи за битово газоснабдяване имат предимството, че загубите при преноса са много малки. В същото време обаче оборудването на един апартамент възлиза на около 1500 лв., което не е по силите на значителен брой домакинства, особено тези, които поради ниските си доходи са принудени да се откажат напълно или частично от парното. Газоснабдяването може да бъде конкурент на парното в периферните по-неплътни и по-ниско застроени зони, тоест топлоснабдяването и газоснабдяването трябва да се развиват в синхрон - където има изградени инфраструктури на централното топлоснабдяване, те да се запазят и оптимизират, а в градове или квартали, където няма парно, да се премине към директна газификация или изграждане на малки отоплителни централи, е записано в плана за развитие на топлофикациите.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар