БСП: Зов за завръщане

Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Един призрак броди из “Позитано” 20 - призракът на властта. От нафталина на близкото минало със скърцане излизат полузабравени политици и с надежда гледат към следващото лято. Тогава ще са парламентарните избори и БСП има някакви шансове да ги спечели.
Сривът на доверието в СДС връща политическото махало в обратната посока и социалистите все повече и повече бърчат вежди, замислени над тежкия въпрос: “кои ще бъдат министрите в нашия кабинет”. В сумрачните кабинети на “Позитано” 20 нови жанвиденовци и руменгечевци репетират усилено бъдещите си речи и заспиват вечер с мисълта за министерски кабинети, скъпи коли с шофьори и прочее екстри на висшите държавни чиновници. На БСП й мирише на власт.
Колкото и да убеждава обществото, че е нужно партийните лидери да не са част от управлението на страната, Георги Първанов може би ще заеме лично поста министър-председател. Въпреки това шефът на столичните социалисти Румен Овчаров не пропуска да размъти водата на Първанов, лансирайки себе си за премиер, което предвещава интересно противопоставяне между тях дори в рамките на един нов кабинет.

I love Rumen

Подобен надпис се мъдреше гордо на червени балончета по време на предизборната кампания за кмет на София. Това даде основание на столичани да коментират личността на кандидата на БСП като балон - не само че вътре е въздух, но и все отнякъде издиша. Дори обаче да не успее да измести Първанов, на Овчаров май му се пази икономическото кресло и последните му изяви го тласкат към икономическото министерство. Истински фурор обаче е Овчаров на тема енергетика и Шиляшки. Постоянните обвинения към сегашния енергиен бос звучат някак странно от устата на човека, станал кръстник на схемата за изчисление “Овчаров”, която се характеризира с ежемесечна промяна на цените на тока, горивата и парното (обаче само нагоре). Ако политическата ситуация се развие по благоприятния за социалистите начин, именно той ще трябва да осъществява програмата на БСП, поне в частта й за икономиката. “Свободната” пазарна икономика е изминат етап в напредналите страни. Съвременният неолиберализъм залязва, дори и в САЩ и във Великобритания”, пише в документа, приет от конгреса на столетницата. Според социалистите верният път на икономическата реформа води до “социално и екологически ориентирана пазарна икономика”. (Между другото екология е наука за взаимоотношения между животинските видове, а опазването на околната среда е нещо различно.)
Ако БСП вземе властта, вероятно на Овчаров ще се падне и тежката задача да уеднакви положението у нас с това в останалите страни, където “микроелектрониката и информатиката преобразяват човешките възможности в производството, комуникациите и управлението”. Според социалистите производството непрекъснато се автоматизира и “роботизира”. [Eх, помните ли роботите - тези симпатични, квадратни хуманоиди от научно-фантастичните книги и филми...]. Икономическият министър вероятно ще поеме и отговорното задание за проверка на приватизационните сделки.

Завръщане към природата

Заявка в сферата на земеделието даде социалистът Кръстьо Трендафилов, който бе реабилитиран от Първанов. Освен че подобно на сегашния министър Върбанов името му щe се възприема добре от земеделските стопани, Трендафилов заемаше тази длъжност в правителството на Виденов. Докато беше в опозиция, той се запомни с няколко неща. Първо, с искането на главния прокурор за сваляне на имунитета му като народен представител през септември 1997 г. заради неизяснени отношения с първата дама на “Орион” Веска Меджидиева. Народното събрание не уважи молбата на главния прокурор, но по-късно Трендафилов отново влезе в новините с анализа си на дейността на “Зърнени храни”. Обвиненията му бяха, че са натрупани 600-800 хиляди тона излишък, което е доста странно обвинение от човек, при чието управление точно зърното не достигаше. Социалистическият агрогений доби популярност и с няколко интересни изказвания относно морала на политиците. Например той смята, че е “нормално да има интереси и на народни представители в приватизационни сделки”. А по отношение на един от подчинените на Върбанов, който беше обвинен в корупция, заяви: “Той е много интелигентно момче и ако е крал, гo е правил хитро, за да не го хванат.” Разбира ги значи тези неща.

Болен здравното носи

Като ценен кадър в здравното министерство се очертава д-р Илия Баташки. Хирургът със скандалджийски наклонности може да заеме министерско кресло (не стол) само за да продължи тенденцията във всяко правителство да има по един голям фен на кюфтенцата - Баташки тежи 156 килограма. В последно време Баташки няма много изяви, но блесна в новините с карабината за над 1000 долара, която подари на Саддам Хюсеин за рождения му ден. По-интересно е, че за това Баташки сам се похвали минути след първомайски митинг “Не на бедността” и нарече иракския диктатор “симпатичен човек”. С тези връзки Илия Баташки може да се цани и за дипломат в бъдещото правителство. Увлечението по пътуванията се потвърждава и от факта, че той е рекордьор по изхарчени парламентарни пари за бензин - за миналата година 19 тона. При тези цифри човек се сеща за една реклама, която гласеше “Ако сте ламя”.

Жоро външното

В сферата на външната политика обаче властва Георги Пирински. Неуспелият да участва в надпреварата за президентския пост през 1996 г. Пирински вероятно ще използва като предимство двойното си гражданство, което му изигра лоша шега преди години и ще се представи като идеалния човек, който ще реши външните ни проблемите с помощта както на братска Русия, така и на родните САЩ. Славата му обаче на човек, способен да лавира и да излиза винаги победител от всяка ситуации, играе в негова полза. Потвърждение на неувяхващите му способности беше изявата му на 44-ия конгрес на БСП. Там на предложение от залата да се приеме декларация срещу закона “Панев” Пирински заяви, че позицията на партията е известна и няма нужда от подобни декларации. На другия ден обаче самият той предложи да се приеме такава декларация.

Госпожа Емилия е мила

Постоянен кандидат от БСП за поста социален министър се оказа и Емилия Масларова. Кокетната дама обаче е по-известна с изявите си в скандалната Агенция за чуждестранна помощ през 1996 г. и с прекрасните си отношения с Илия Павлов. Неясното разпределяне на чуждестранните помощи са интересна част от биографията на човека, който иска да разпределя парите за социално слабите. Между другото Масларова също е сред рекордьорите по изхарчени парламентарни пари за бензин, което не я представя в най-пестеливата й светлина. Тя организира и специални семинари, на които обучава жените-политици, защото според нея вродената деликатност пречела на нежния пол да проявява задължителното за постигане на лидерско място упорство. Ако си припомним какво драпане беше през всичките години, за да оглави нещо (Масларова искаше дори да бъде вицепрезидент), разбираме, че дамата има на какво да научи начинаещите феминистки. Емилия Масларова ще е и най-подходящият човек да осъществи тази част от програмата на БСП, която се занимава с отношението на партията към жените. Колкото и абсурдно да звучи, социалистите наистина са отделили цяла глава за този въпрос. “Българската социалистическа партия преосмисля цялостното си отношение към жените в съответствие с радикалните промени, които внася извършващата се в света женска революция”, пише там. Социалистите мечтаят, освен всичко друго, и да се борят за постигането на “по-висока степен на хармонизиране в отношенията между мъжете и жените” - цел, която безспорно заслужава уважение.

Силовите министри

Министрите на отбраната и вътрешните работи почти никога не са били силните позиции на социалистите. Първият шеф на полицаите от правителството на Жан Виденов - Любомир Начев, беше едно от най-неуспешните назначения в червения кабинет. Ако БСП спечели изборите, мозъчният й тръст ще трябва да положи доста усилия, за да намери подходящи хора за тези постове. Бившата разведка Бриго Аспарухов е едно от споменаваните имена за шеф на вътрешното министерство. След като БСП внимателно се огледа, от скрина беше изваден и кадърът на страховития шести отдел в бившето шесто главно управление Цвятко Цветков.
И така, ако топчето на политическата рулетка спре догодина отново на червено, социалистите ще трябва да поизтупат много сериозно чувала с кадрите си. Засега евентуалното правителство изглежда повече смешно, отколкото нещо друго. Ако обаче БСП наистина спечели изборите и започне да съставя свой кабинет, ситуацията ще става все по-малко и по-малко смешна.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове