Изгоненият Муса създал структура на "Ислямски братя" у нас
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Изгоненият Муса създал структура на "Ислямски братя" у нас

Изгоненият Муса създал структура на "Ислямски братя" у нас

Йово НИКОЛОВ, Кирил МАРИНОВ
2406 прочитания

МВР експулсира йорданския гражданин Ахмад Муса заради съпричастността му към движението "Ислямски братя" миналата седмица. Намесата на хелзинкския комитет в защита на йорданеца предизвика скандал с органите на държавата. На специална пресконференция правозащитниците обявиха, че ще съдят България в Европейския съд по правата на човека. Според Красимира Янева, която ще бъде адвокат по делото на Муса, с действията на МВР са нарушени чл. 13 от Международния пакт за граждански и политически права, който е договор в системата на ООН и по който България е страна . Съгласно един от членовете му всеки чужденец, който се намира на територията на държава, ратифицирала пакта, в случай на експулсиране има възможност да представи доводи против изгонването му пред компетентен орган, освен ако надлежни причини, свързани с националната сигурност, не изискват друго. Според адвокатката на Ахмад Муса този термин отсъства от разпоредбата, която е послужила за основание на заповедта. Друг текст, с който защитниците на Муса ще атакуват България в Страсбург, е чл.6 от Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи, който гарантира правото на всяко лице да има достъп до справедлив и безпристрастен съд при определянето на неговите граждански права. Според българския адвокат отнемането на постоянното пребиваване на Ахмад Муса в България би го лишило от достъп до такъв справедлив съд, което е основание за сезиране на международния съд в Страсбург.

Бил ли е Муса фундаменталист

Информирани източници твърдят, че е имало договорка между дипломати и българските служби да не се обявяват на обществеността причините за изгонването на Ахмад Муса, за да се предотврати дипломатически скандал. Причината е, че Муса е използвал за прикритие кувейтска фондация, която се ползва с авторитет в чужбина, за да развива дейността на фундаменталистката организация "Ислямски братя". Поведението на йорданеца обаче наложи серия от пояснения. В интервю по БНР шефът на Националната служба за сигурност ген. Атанас Атанасов заяви, че Муса е създал структура на фундаменталистката организация "Ислямски братя". Неговата служба документирала незаконната дейност на Муса и това принудило контраразузнаването да поиска изгонването му от държавата.

На среща с журналисти във вторник съпругата на Ахмад Муса - Десислава Муса, заяви, че обвиненията срещу нейния съпруг за организиране на нерегламентирана религиозна дейност са абсолютно неоснователни. "Смятам, че решението е акт на репресия срещу цялото ми семейство", завърши изказването си Десислава. Източници от МВР твърдят, че точно заради принадлежността си към кувейтската фондация "Благотворителен свят" вътрешното министерство е дало срок на Муса да уреди взаимоотношенията си и едва тогава да напусне България. Той обаче не пожелал да направи това доброволно и се наложило неговото експулсиране.

Има ли ислямски фундаменталистив България

Според Магнъс Рансторп от Центъра за изучаване на тероризма и политическото насилие към университета "Сейнт Андрюс", цитиран от Би Би Си, от Босна и Херцеговина и Албания вече са били гонени ислямски фундаменталисти. "Ислямски братя" са се насочили към Балканите заради големите компактни маси, които изповядват исляма. През 1998 г. от Албания са били изгонени няколко араби, членове на организацията "Джихад". Те са били предадени на Египет, където са били осъдени. След войната в Босна оттам също са били прогонени десетки фундаменталисти, които са воювали на страната на мюсюлманите и след това са започнали да проповядват радикален ислям. Според Рансторп дългосрочната цел на "Ислямски братя" навсякъде е създаването на мюсюлманска държава.

Източници от вътрешното министерство твърдят, че навлизането на организации на ислямски фундаменталисти у нас става чрез създаването на фондации и благотворителни сдружения. Обикновено техните представители са арабски студенти, които се женят в България и създават своя общност. Подобен бил и случаят с Ахмад Муса, който живее у нас от 1984 г. Той е имал дейно участие във фондациите "Иршад", "Ал манар", "Ал уакф ал ислями". Магнъс Рансторп твърди, че принадлежността на Ахмад Муса към благотворителни организации не противоречи на съпричастността му към "Ислямски братя". По цял свят движението работи под прикритието на различни фондации, с които създава организационна структура на ислямистите, смята британският експерт.

Ядрото на "Ислямски братя"

Източници от вътрешното министерство твърдят, че Ахмад Муса е начело на нелегално ядро, което копира структурата на "Ислямски братя". Те проследили неговата дейност от 1997 г. насам. У нас организацията се ръководела от колективен орган от 18 човека, която се наричала Консултативен съвет. Негов председател бил Муса. Съветът бил органът, който разглежда всички значими проблеми и взема решения, което е задължително за всички останали звена. Между заседанията на Консултативния съвет работели комисии, които се занимават с работата със студентите, пропаганда и агитация, финанси и сигурност. Последната комисия имала ангажимента да обезпечи сигурността на телефонните връзки, документите и хората, които участват в мероприятията.

Според източници от спецслужбите страната ни била разделена на региони и в нея действали отворени и затворени звена. Първите се изграждали от арабски граждани, които привличат българи мюсюлмани. Дейността им се основавала на предварително изготвена програма за изучаване на Корана, Хадиса и други религиозни материи. Най-малката структурна единица е семейството, като тяхната членска маса се обединявала около "сърдечната връзка на братята". В затворените звена членуват само арабски граждани, които участват във всички сбирки на организацията. Членовете на структурата наричали себе си "част от голямото семейство на Ислямските братя". Според същите източници Ахмад Муса е свързан с "Благотворително общество Катар", за което се знае, че подпомага радикални ислямски организации.

Главното мюфтийство и неговите опоненти

На пресконференция, на която жената на Ахмад Муса се оплака на журналистите, се развихри жесток скандал, който хвърли нова светлина върху дейността на йорданеца. Докато Главното мюфтийство защитаваше Муса, група турски граждани задаваха агресивни въпроси и сипеха обвинения по отношение на Ахмад Муса и неговата съпруга. Ашим Асан, председател на фондация "Прав път", заяви, че Муса е прокарвал фундаментализъм в България, занимавал се е с тероризъм, пране на пари и пласиране на наркотици. Той дори го обвини във връзки с Бен Ладен - издирвания ислямски терорист. Крещейки, той каза, че заедно с главния мюфтия Муса е представлявал фондация "Ир шат" и "Мюсюлманските братя", които по-късно били забранени. Председателят на Сдружението на турците в Пловдив Гюрсел Алиев заяви от своя страна, че фондацията на Муса е издавала ислямски книги, с което е разпалвала фундаментализъм. Това, че главният мюфтия защитава Ахмад Муса се обяснява с добрите връзки, които поддържали двамата. Муса водил мюфтията в Албания, за да го запознае с ислямския образователен център. Освен това обещал ремонт на сградата на мюфтийството, ако в него се организира курс по преподготовка на студенти от ислямския институт, но по техни програми. Малко след като стана известно, че Муса трябва да напусне държавата, главният мюфтия се срещна със зам.-министър на вътрешните работи, за да ходатайства за Муса.

"Мюсюлмански братя" е създадена през 1928 г. от Хасан Абдел-Рахман Ал Банна в Египет. Тя е първата ислямска организация, която обявява за своя цел обединението на всички мюсюлмани по света и въвеждането на шериата като основен закон. Според Магнъс Рансторп от Центъра за изучаване на тероризма и политическото насилие в университета "Сейнт Андрюс", цитиран от Би Би Си, движението помага на Абдел Насър да застане начело на властта в Египет. Когато "Мюсюлмански братя" станали прекалено влиятелни обаче Насър разбил структурите им. Този удар довел до радикализиране на организацията, което включва и насилието като средство за постигане на целите си, твърди Магнъс Рансторп. "Мюсюлмански братя" са дали началото на множество движения на фундаменталистка основа като крайната екстремистка организация "Хамас". Организацията има изградена огромна мрежа от структури в целия свят под прикритието на мюсюлмански формирования, религиозни фондации и др. "Мюсюлмански братя" е забранена в Египет, Сирия и Алжир. Според теоретици на тероризма организацията играе основна роля в развитието на ислямския фундаментализъм в световен мащаб.

МВР експулсира йорданския гражданин Ахмад Муса заради съпричастността му към движението "Ислямски братя" миналата седмица. Намесата на хелзинкския комитет в защита на йорданеца предизвика скандал с органите на държавата. На специална пресконференция правозащитниците обявиха, че ще съдят България в Европейския съд по правата на човека. Според Красимира Янева, която ще бъде адвокат по делото на Муса, с действията на МВР са нарушени чл. 13 от Международния пакт за граждански и политически права, който е договор в системата на ООН и по който България е страна . Съгласно един от членовете му всеки чужденец, който се намира на територията на държава, ратифицирала пакта, в случай на експулсиране има възможност да представи доводи против изгонването му пред компетентен орган, освен ако надлежни причини, свързани с националната сигурност, не изискват друго. Според адвокатката на Ахмад Муса този термин отсъства от разпоредбата, която е послужила за основание на заповедта. Друг текст, с който защитниците на Муса ще атакуват България в Страсбург, е чл.6 от Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи, който гарантира правото на всяко лице да има достъп до справедлив и безпристрастен съд при определянето на неговите граждански права. Според българския адвокат отнемането на постоянното пребиваване на Ахмад Муса в България би го лишило от достъп до такъв справедлив съд, което е основание за сезиране на международния съд в Страсбург.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK