Накратко

Забранен е временно вносът на живи свине, месо, месни продукти и субпродукти от тях с произход от Великобритания. Заповед за това издаде в началото на седмицата зам.-министърът на земеделието Георги Каркъмов. Изключение правят само продуктите, претърпели термична обработка. Забраната е заради откритите в Англия огнища на чума по свинете. Внесените до момента свинско месо и месни продукти от Великобритания трябва да бъдат предадени в службите на НВМС за термична обработка. Междувременно агроведомството препоръча на областните управители на Ямболска, Хасковска, Смолянска, Кърджалийска и Благоевградска област да осигурят охрана за недопускане на преживни животни от Турция и Гърция на наша територия заради шапа в двете страни.


С 18% на 369 321 се е увеличил броят на чуждите туристи, посетили страната ни през юли в сравнение със същия месец на миналата година, съобщиха от Министерството на икономиката. Ръстът на бройката общо за първите седем месеца на 2000 г. е с 23.86 на сто спрямо периода януари-юли 1999 г. Общо до края на миналия месец у нас са почивали са 1.29 млн. чужденци. Най-много са гостите от Македония, Германия и Русия.


70 000 лв. са предвидени в плана за развитие на Ловешка област до 2006 г. за предпроектни проучвания по строежа на тунел под Стара планина - Троян - Кърнарe. Това съобщи БТА, позовавайки се на съобщение от областната администрация. Изграждането на тунела е вторият поред от общо 15-те приоритетни проекта в плана. Сред тях на първо място е строежът на язовир “Черни Осъм”. В края на август представители на областните администрации на Ловеч и Пловдив ще обсъдят възможностите за изграждането на тунела. Процедурата за наемане на фирма за предпроектните проучвания ще бъде уточнена от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.


Националният координатор по пакта за стабилност Никола Карадимов оглавява междуведомствената група, която ще подготви третото заседание на работната маса към пакта за стабилност. Решението бе взето от кабинета на извънредното му заседание в понеделник. Заседанието ще е в София на 4 и 5 октомври. Проектите, които ще се обсъждат на форума, ще бъдат уточнени на 3 октомври на специална среща между представители на страните от Югоизточна Европа.


Спряно е изграждането на ферибота Тутракан - Олтеница, съобщи пресслужбата на Районната инспекция по околната среда в Русе, цитирана от БТА. Заповедта е на директора на инспекцията Тодор Москов. Спирането се налага заради липса на окончателни резултати от оценката за въздействие на проекта върху околната среда. Строежът може да бъде възобновен само ако заключението в оценката се окаже положително. Обществени организации и граждани в Тутракан няколко пъти подаваха жалби до инспекцията заради очакванията фериботът да наруши екоравновесието.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал