Другите руснаци са изгонени заради търговия с оръжие

Хайрулин, Ширков и Горшенин са свързани с международен трафик на спецпродукция

Ако за бизнесначинанията на Михаил Чорни у нас и по света може да се напише цяла книга, за другите трима екстрадирани руснаци освен него и Денис Ершов допреди седмица в публичното пространство не беше известно почти нищо. Всичките обаче са свързани по един или друг начин със съмнителна търговия с оръжия.
За двама от тримата “неизвестни” - Равил Накипович Хайрулин и Дмитрий Адолфович Ширков, се знаеше само, че имат участие във фирмата Си Ейч Ес Ел (C.H.S.L. Holdings Ltd.), която има лиценз за производство на компактдискове. Компанията е регистрирана на 3 март 1993 г. в Ню Йорк, САЩ. Името й идва от първите букви на фамилиите на нейните основатели - Александър Чертков, Равил Хайрулин, Дмитрий Ширков и Николай Литвинов. Четиримата регистрират в България фирма със същото име през 1995 г. Тогава в архивите на съда се появява и друга компания с тяхно участие - “Ядран” ООД. В нея съдружник е и българинът Янко Крумов Хаджигеоргиев, който е представител у нас на чешката фирма “Агропласт”. Според регистъра на Националния статистически институт тя се занимава с “търговско посредничество на едро с машини, оборудване, плавателни съдове и летателни апарати”. Именно “Агропласт” е най-вероятната причина, заради която руснаците са изгонени от България. На 24 юни тази година чешката обществена телевизия СТ огласява секретен доклад на местното контраразузнаване. Според него “Агропласт” е сред най-големите трафиканти на оръжие в международен мащаб през последните шест години. Фирмата е била разследвана в продължение на една година от чешките служби за сигурност по искане на правителството. Преди една година двама от шефовете на “Агропласт” са били обвинени в незаконен трафик на самолети МиГ-21 от Русия за Северна Корея. Според чешката телевизия австрийските тайни служби са съобщили още, че “Агропласт” е подписала няколко договора, с които доставя четири двигателя за МиГ-29, струващи 2.5 млн. долара, на южнокорейски бизнесмен, който живее във Виена. Тринайсет дни по-късно чешката фирма подписва договор за доставката на същия тип двигатели с уговорката да достави още 30 на цена от 6.95 млн. долара. Получател този път е иранска компания със седалище в Техеран, твърди чешката обществена телевизия. През 1998 г. същият южнокорейски бизнесмен купува от “Агропласт” руска противосамолетна ракетна установка на цена 70 млн. долара. През април тази година по време на посещението на американския държавен секретар Мадлин Олбрайт в Казахстан темата за “Агропласт” влиза в дневния ред на разговорите й с местните власти. Причината е, че през ноември 1999 САЩ налагат санкции на казахската компания “Металлист” и “Агропласт” за това, че са посредничили при продажбата на 40 изтребителя МиГ-21 на Северна Корея.
До началото на тази година Янко Хаджигеоргиев е бил и председател на управителния съвет на предприятието за производство на дървообработващи машини и производство на мебели “ЗММ - Якоруда”. Заводът е приватизиран от фирмата на четиримата руснаци C.H.S.L. Holdings Ltd. С действията си там те очевидно са предизвикали недоволството на местните седесари, които освен това, изглежда, са и отлично информирани по техните дела. Миналата седмица в. “Сега” публикува извадки от писма на синия актив в Якоруда до Иван Костов. В тях се твърди, че през 1995 Равил Хайрулин като представител на “Агропласт” е сключил договор за доставка на зенитно-ракетен комплект “Тунгунска” с държавната оръжейна фирма “Армимекс”. За това получава авансово половин милион долара. Сделката не се осъществява, но Хайрулин не връща парите, твърдят сините активисти, цитирани от “Сега”. Според тях с част от тези пари е купен и заводът в Якоруда. Местните седесари пишат на Костов още и че руснаците са внесли през 1995 г. два двигателя за МиГ-29.

Името на Хаджигеоргиев според регистрите на статистиката и съда позволява да се направи пряка връзка с Васко Нинов, шеф на фалиралата Балканска универсална банка. Янко Хаджигеоргиев е управляващ във фирмата “Си Ейч Ес Ел - България” ЕООД заедно с Петър Хараланов. Единствен акционер в дружеството е познатата вече “Си Ейч Ес Ел холдингс”. Васко Нинов се вписва в схемата с два факта. Първо в доклад на квесторите на БУБ до БНБ е записано, че зад “Си Ейч Ес Ел - България” ЕООД стои шефът на надзорния съвет на банката Васко Нинов и прокуристката Данка Петрова. Според справките в регистрите те двамата не присъстват като акционери. Но за сметка на това Нинов е управител на фирма “Е. Ф. И. България”, където акционери са базовата структура “Си Ейч Ес Ел холдингс” и Петър Хараланов, който е управител пък на българския вариант на четирибуквената фирма. “Си Ейч Ес Ел - България” ЕООД се явява сред основните длъжници на фалиралата БУБ. Това е записано във вече споменатия доклад на квесторите на Балканска универсална банка. На 13.09 1999 г. фирмата е получила кредит в размер на малко над 2.6 млн. лв. Около другия изгонен руснак - Владимир Анатолиевич Горшенин, също има немалко “любопитни” компании. Бизнесменът се представя у нас с две титли - генерал от руското разузнаване и академик. Справка в руските архиви, направена от московски вестник, показва, че има само един генерал с фамилия Горшенин, но първото му име е Иван, а освен това той е починал през 1993 г. Има и академик с такава фамилия, но отново с различно собствено име - Вадим. Според представителя на руския вестник той е математик и не е известно да се занимава с бизнес. За сметка на това за Владимир Горшенин се знае, че е имал общ бизнес с братята Лев и Михаил Чорни в началото на 90-те години. През 1992 г. изгоненият миналата седмица бизнесмен е бил председател на Конгреса на руските стокопроизводители.
В България Горшенин има една фирма - “Научно-технологична компания “Двадесет и първи век” ООД. Чрез нея руснакът участва в акционерното дружество “Междудържавен консорциум Авиостар технолоджи”. Според съдебната регистрация дружеството се управлява от Горшенин и българина Стоян Николов. Приближената до Николов фирма “КИЛ 3” ООД притежава и акции от консорциума. Стоян Николов е човек с богата бизнесбиография. Той беше президент на скандалната преди години фирма “Дискавъри 93”. В началото на 1998 г. Стоян Николов беше арестуван по обвинение за източване на пари с измама от фалиралата ТСБанк. Три години преди това негови фирми бяха замесени в скандали с контрaбанда на захар. През 1995 г. в бургаското следствие бяха заведени четири дела срещу фирмата “Дискавъри 93”. Обвиненията бяха за неплащане на мита и такси при вноса на захар. В биографията си съдружникът на експулсирания руснак има и участие в скандалната авиокомпания “Ер София”. Тя е създадена през октомври 1990 г. В нея 35% участие има Лилян Тодоров чрез дъщеря си, а 20% има първият български космонавт Георги Иванов. Част от капитала й се притежаваше и от президента на “Дискавъри 93” Стоян Николов и приятеля му Георги Василев. През 1995 г. обаче чрез сложни пререгистрации Лилян Тодоров се опита да отстрани Николов и Василев и те нападнаха офиса на “Ер София” с 12 яки момчета, за да изяснят бизнесотношенията си. Двамата бяха арестувани и лежаха един месец в ареста, след което бяха пуснати под гаранция. “Ер София” е може би най-скандалната българска авиокомпания. През 1995 г. Световната организация на митниците публикува доклад, в който се казваше, че самолетите на “Ер София” обикновено се използват за контрабанда на наркотици или за трафик на оръжие. Частната авиокомпания беше обвинена по същото време за контрабанда на специална продукция за Еквадор, Руанда, Северна Корея и Иран.

Името на “Ер София” се споменава и в доклад на американското разузнаване, посветен на друг скандален руски “бизнесмен” - собственика на “Нордекс” Григорий Лучански. Според публикации във Washington Post, който се позовава на щатските спецслужби, през януари 1994 г. “Нордекс” купува от Украйна един военнотранспортен самолет АН-124 “Руслан”. Фирмата на Лучански след това го дава под наем на украинската авиокомпания “Аеротек”, която от своя страна го преотдава под наем на “Ер София”. През август същата година същият самолет каца на летището в Техеран. При проверка се оказва, че вместо декларираните части за камиони в него има елементи за подвижните ракетни установки “Скъд”.

Две години след това Стоян Николов влиза в друга авиокомпания - “Ер Игъл”. Акции в нея има и президентът на “Локомотив” - София, оръжейният търговец Николай Гигов. Неговото име беше замесено в началото на 1998 г. от немските медии в скандал. В кореспонденция на Би Би Си от Бон Гигов беше представен като влиятелен новобогаташ и едва ли не крупен мафиот, търгуващ с оръжие. Информацията на британското държавно радио се черпеше от филм на немския тв канал ZDF. Oт телевизията по-късно опровергаха твърденията, като казаха, че оръжейният бизнес на Гигов е законен.