Другите руснаци са изгонени заради търговия с оръжие

Хайрулин, Ширков и Горшенин са свързани с международен трафик на спецпродукция

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Ако за бизнесначинанията на Михаил Чорни у нас и по света може да се напише цяла книга, за другите трима екстрадирани руснаци освен него и Денис Ершов допреди седмица в публичното пространство не беше известно почти нищо. Всичките обаче са свързани по един или друг начин със съмнителна търговия с оръжия.
За двама от тримата “неизвестни” - Равил Накипович Хайрулин и Дмитрий Адолфович Ширков, се знаеше само, че имат участие във фирмата Си Ейч Ес Ел (C.H.S.L. Holdings Ltd.), която има лиценз за производство на компактдискове. Компанията е регистрирана на 3 март 1993 г. в Ню Йорк, САЩ. Името й идва от първите букви на фамилиите на нейните основатели - Александър Чертков, Равил Хайрулин, Дмитрий Ширков и Николай Литвинов. Четиримата регистрират в България фирма със същото име през 1995 г. Тогава в архивите на съда се появява и друга компания с тяхно участие - “Ядран” ООД. В нея съдружник е и българинът Янко Крумов Хаджигеоргиев, който е представител у нас на чешката фирма “Агропласт”. Според регистъра на Националния статистически институт тя се занимава с “търговско посредничество на едро с машини, оборудване, плавателни съдове и летателни апарати”. Именно “Агропласт” е най-вероятната причина, заради която руснаците са изгонени от България. На 24 юни тази година чешката обществена телевизия СТ огласява секретен доклад на местното контраразузнаване. Според него “Агропласт” е сред най-големите трафиканти на оръжие в международен мащаб през последните шест години. Фирмата е била разследвана в продължение на една година от чешките служби за сигурност по искане на правителството. Преди една година двама от шефовете на “Агропласт” са били обвинени в незаконен трафик на самолети МиГ-21 от Русия за Северна Корея. Според чешката телевизия австрийските тайни служби са съобщили още, че “Агропласт” е подписала няколко договора, с които доставя четири двигателя за МиГ-29, струващи 2.5 млн. долара, на южнокорейски бизнесмен, който живее във Виена. Тринайсет дни по-късно чешката фирма подписва договор за доставката на същия тип двигатели с уговорката да достави още 30 на цена от 6.95 млн. долара. Получател този път е иранска компания със седалище в Техеран, твърди чешката обществена телевизия. През 1998 г. същият южнокорейски бизнесмен купува от “Агропласт” руска противосамолетна ракетна установка на цена 70 млн. долара. През април тази година по време на посещението на американския държавен секретар Мадлин Олбрайт в Казахстан темата за “Агропласт” влиза в дневния ред на разговорите й с местните власти. Причината е, че през ноември 1999 САЩ налагат санкции на казахската компания “Металлист” и “Агропласт” за това, че са посредничили при продажбата на 40 изтребителя МиГ-21 на Северна Корея.
До началото на тази година Янко Хаджигеоргиев е бил и председател на управителния съвет на предприятието за производство на дървообработващи машини и производство на мебели “ЗММ - Якоруда”. Заводът е приватизиран от фирмата на четиримата руснаци C.H.S.L. Holdings Ltd. С действията си там те очевидно са предизвикали недоволството на местните седесари, които освен това, изглежда, са и отлично информирани по техните дела. Миналата седмица в. “Сега” публикува извадки от писма на синия актив в Якоруда до Иван Костов. В тях се твърди, че през 1995 Равил Хайрулин като представител на “Агропласт” е сключил договор за доставка на зенитно-ракетен комплект “Тунгунска” с държавната оръжейна фирма “Армимекс”. За това получава авансово половин милион долара. Сделката не се осъществява, но Хайрулин не връща парите, твърдят сините активисти, цитирани от “Сега”. Според тях с част от тези пари е купен и заводът в Якоруда. Местните седесари пишат на Костов още и че руснаците са внесли през 1995 г. два двигателя за МиГ-29.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.