Войната между “ЛУКойл” и “Нафтекс” приключи внезапно

Войната между “ЛУКойл” и “Нафтекс петролеум България” приключи миналата седмица. Разбра се, че предстои подписването на директен договор между двете компании. Според шефа на “Нафтекс” Митко Събев възстановява се не само продажбата на горива за бензиностанциите на “Петрол”, но и доставката на нефт от “Нафтекс” за рафинерията. Това е основната дейност на компанията на Митко Събев, която до март тази година беше основният доставчик на суров нефт за Нефтохим. “Най-вероятно ще се върнем към старите договори с 60 дни разсрочено плащане на рафинерията на един или два танкера. И съответно максимална продажба на техните горива”, каза пред “Капитал” Митко Събев.
Явно “ЛУКойл” не пожела да се възползва от скандалите около собственика на “Нафтекс” Денис Ершов (известен и като Денис Джерсов), който беше обявен за персона нон грата от правителството. Прогнозите бяха, че при тази ситуация с протекциите на кабинета “ЛУКойл” ще може съвсем да изтласка “Нафтекс” от пазара. Очевидно обаче това не е толкова лесно и собственикът на бургаската рафинерия е бил принуден да направи компромис заради големите загуби от спадащите продажби на горива в страната.
Конфликтът започна в края на март, когато Нефтохим обяви, че няма да подава горива на “Петрол”. Формалното основание за това бяха просрочени плащания от “Нафтекс” в размер на 42 млн. долара. От “ЛУКойл” също поискаха “Нафтекс” да предостави банкова гаранция в полза на рафинерията, за да купува. “Петрол” реагира остро, обвинявайки “ЛУКойл” в двоен стандарт към дистрибуторите. Според шефовете на “Нафтекс” тези допълнителни изисквания не фигурират в договорите с “Шел България” и OMV. От този момент “Петрол” започна да продава само горива от румънската рафинерия “Петромидия”. Съответно продажбите на “ЛУКойл Нефтохим” за вътрешния пазар спаднаха без продажбите през 425-те бензиностанции на “Петрол”.
Едва в последните два-три месеца “Петрол” е започнал да купува известни количества горива през “Топливо” АД, което е контролирано от Бедо Доганян. По този повод се заговори за сериозен конфликт между Доганян и доскорошния му партньор Митко Събев. Такива подозрения имаше и след отстраняването на Бедо Доганян като изпълнителен директор на “Петрол”. Според запознати той е сключил сделка с “ЛУКойл” зад гърба на Митко Събев. Самият Събев обаче отрече това и заяви, че “това е просто немислимо”. Той дори отрече, че изобщо е имало конфликт с “ЛУКойл”. Според него през “Топливо” са били купувани само горива, които “Нафтекс” традиционно не внася от Румъния - бензин А 98, мазут и леко корабно гориво, което се използва и за отопление.
Така започналото преразпределяне на пазара на горива завърши скоропостижно с компромис в името на бизнеса и на печалбите. Изглежда, ще се окажат прибързани прогнозите, че бизнесът на Митко Събев ще западне след прогонването на Денис Ершов. Шефът на “Нафтекс петролеум България” сам заяви миналата седмица, че не се предвижда никакво изтегляне на капитали и се учуди с какво толкова е успял да навреди Денис Джерсов на националната сигурност при десетината си идвания в България. Въпреки икономическите аргументи внезапното затопляне на отношенията е загадка, доколкото “ЛУКойл” и “Нафтекс” винаги са били конкуренти и са имали различни политически покровители и в България, и в Русия.
Другата новина от изминалата седмица е предстоящото преструктуриране на “Нафтекс петролеум България” в холдинг. Вече е свикано общо събрание на акционерите за 30 септември, на което компанията ще се преименува в “Нафтекс България холдинг” и ще бъде избрано ново двустепенно ръководство. В бъдеще всяка от различните компании ще извършва точно определен вид дейност. “Петрол” ще продава горива на дребно, “Международен консорциум България” ще поеме изцяло търговията на едро, а “Нафтекс” ще внася суров нефт и горива. В рамките на холдинга ще влязат и други дейности като хотелиерството и бутилиране и търговия с минерална вода.
Митко Събев съобщи, че до края на годината “Нафтекс” ще увеличи директното си участие в “Петрол”. При приватизацията 51% от държавния дистрибутор станаха собственост на “Международен консорциум България”. Първоначално в него с по 25% участваха австрийската OMV и “Петрол холдинг груп” (бившият приватизационен фонд). Останалите 50% бяха собственост на “Нафтекс”. Преди време фирмата на Митко Събев е изкупила акциите на фонда, контролиран от Бедо Доганян. Очаква се скоро OMV също да продаде своите акции от консорциума на “Нафтекс”. Отделно се предвижда “Нафтекс” да изкупи 25-те процента, които “Петрол холдинг груп” придоби по линия на масовата приватизация в държавния дистрибутор. Така 75% от “Петрол” ще станат собственост на “Нафтекс”.

Митко Събев:

Вярно ли е, че предстои подписването на договор между “Нафтекс” и “ЛУКойл”, и означава ли това, че противоречията, които имахте, вече са изчистени?
- Противоречия между нас и Нефтохим никога не е имало. Имало е спорни моменти как трябва да се търгува. Ние искахме да има формула и да се купува на пазарни нива. Тоест горивата да се купуват на база ежедневните котировки за Средиземно море плюс премия за Нефтохим. Мисля, че това е постигнато. И затова преминаваме към подписването на договор.
Какво стана с гаранциите, които ви искаха от “ЛУКойл” и дълга от 42 млн. долара на “Нафтекс”?
- Тогава може би журналистите са записали малко неточно проблема със задълженията. “Нафтекс” дължи тези пари на Нефтохим и в същото време Нефтохим имаше същото задължение към нас за доставки на нефт. Просто направихме едно споразумение и ги прихванахме.
В Държавен вестник излезе обява, че предстои преобразуване на “Нафтекс петролеум България” в холдинг. Това свързано ли е с изгонването на Денис Ершов от България?
- Не, това няма нищо общо. Общото събрание беше свикано доста преди да знаем какво ще прави правителството срещу Ершов. Компаниите в структурата на “Нафтекс” станаха много и за да има вертикална връзка помежду им и да може да се проследи коя компания какви резултати има, се наложи такава вертикална структура.
Разбрахме, че има споразумение “Нафтекс” да изкупи акциите на останалите акционери в “Международен консорциум България” - ОМВ и “Петрол холдинг груп”.
- Ние отдавна притежаваме 74% от консорциума. С ОМВ още в самото споразумение записахме, че ако реши да напусне “Международен консорциум България”, ние ще изкупим неговите акции. Отдавна сме закупили акциите и на “Петрол холдинг груп” от “Международен консорциум България”. Мисля че им остана около 1%.
Според първоначалната договорка OMV трябваше да излезе от консорциума, като получи 25 бензиностанции от “Петрол” вместо плащане.
- Не бъркайте нещата. Бензиностанциите, които са собственост на “Петрол”, нямат нищо общо със споразумението в “Международен консорциум България”. Ние закупуваме в момента други бензиностанции, които са на пазара. Така че “Петрол” ще поддържа около 450 бензиностанции. В капитала на дружеството ще се включат и 13-те бензиностанции на “Нафтекс”, тъй като няма нужда да има две управления за една и съща дейност. Това е също част от преструктурирането.
В Държавен вестник излезе обява за общо събрание на “Петрол”, на което се предвижда да бъде решено отдаването на активи на дружеството под наем. За бензиностанции ли става въпрос?
- Да, това е една общоприета формула за работа в една петролна компания. Обикновено се търсят дилъри - платежоспособни, честни хора, които мога да правят чист семеен бизнес. Когато работи едно семейство на бензиностанция, много по-малко се краде. Става въпрос за франчайзинг между собственик и организатор на работата.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар