Ужилването с импулси

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Проверката на Националната служба за сигурност миналата година е започнала след сигнал от БТК, че има завишен фиктивен трафик към телефони с добавена стойност. Първите сигнали са били дадени през май и юни 1999 г., когато е бил отчетен първият пик на усилен трафик през нощта към телефони на "Мобилтел". Проблемът стана публичен с репортерско разследване, публикувано през юли в "Капитал". Всички огласени досега данни от ген. Атанас Атанасов като резултат от проверката на спецслужбите бяха съобщени още в този материал.

Поначало с телекомуникациите се занимава НСС, тъй като те са елемент от националната сигурност на държавата. В разработката са били разследвани фирми, предлагащи услуги с добавена стойност (еротични телефони, игри с томболи, информационни услуги), за които се е предполагало, че източват БТК заедно или поне със знанието на "Мобилтел". По договор БТК получава 25% от приходите от тяхната дейност, а останалите 75% се поделят между "Мобилтел" и фирмата, която извършва услугата. Проблемът с фиктивния трафик идва от старите аналогови централи на държавния телеком, които позволяват да се лъже в отчитането на разговорите.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.