Ужилването с импулси

Проверката на Националната служба за сигурност миналата година е започнала след сигнал от БТК, че има завишен фиктивен трафик към телефони с добавена стойност. Първите сигнали са били дадени през май и юни 1999 г., когато е бил отчетен първият пик на усилен трафик през нощта към телефони на "Мобилтел". Проблемът стана публичен с репортерско разследване, публикувано през юли в "Капитал". Всички огласени досега данни от ген. Атанас Атанасов като резултат от проверката на спецслужбите бяха съобщени още в този материал.

Поначало с телекомуникациите се занимава НСС, тъй като те са елемент от националната сигурност на държавата. В разработката са били разследвани фирми, предлагащи услуги с добавена стойност (еротични телефони, игри с томболи, информационни услуги), за които се е предполагало, че източват БТК заедно или поне със знанието на "Мобилтел". По договор БТК получава 25% от приходите от тяхната дейност, а останалите 75% се поделят между "Мобилтел" и фирмата, която извършва услугата. Проблемът с фиктивния трафик идва от старите аналогови централи на държавния телеком, които позволяват да се лъже в отчитането на разговорите.

Кражбите

Всеки телефон в аналогова централа има петцифров брояч, на базата на който абонатът плаща сметките си за телефон. След като броячът навърти пет деветки, автоматично се занулява. Така един брояч може да се превърти няколко пъти. Абонатът обаче плаща само това, което показва броячът към момента на засичането. Останалото се "губи" и БТК не получава нищо за него. Това може да бъде установено само на място, в местната аналогова централа. Проблемът е, че БТК се разплаща с фирмите на база отчетения при тях входящ трафик. Това са винаги цифрови централи, при които броячът не превърта и се знае колко точно импулса са генерирани. В края на всеки месец БТК е длъжна да плати на "Мобилтел" неговата част от отчетения трафик независимо дали си е събрала своите вземания.

За да генерират такъв фиктивен трафик, някои фирми са използвали телефони на абонати, които са за дълго време в чужбина. Чрез хора в съответните централи на БТК се е следяло при отчитане на месеца броячът да показва минимално количество.

Друг начин за кражба е бил засечен в Пловдив и Пазарджик от спецченгетата на НСС. Оборудван със специална апаратура автомобил е обикалял през нощта кварталите с аналогови телефони. С помощта на скенер са били улавяни радиотелефони в домовете на хората. Когато улови телефон майка, устройството активира код, който осигурява свободен сигнал за набиране. Следвало е избиране на точно определен номер, започващ с 008. Сметката се трупа на нищо неподозиращия собственик на телефона, който обаче също не губи, защото в повечето случаи на огромно разминаване със сумите от предишни месеци БТК опрощава задължението. Естествено за своя сметка.

Генерирането на трафик става и чрез специални устройства, които се наричат дайлъри и които осигуряват автоматично набиране на номера, когато той прекъсне. За да не стават злоупотреби, на импулсните телефони има специален прекъсвач, който прекъсва връзката на 20 минути. Обикновено това се извършва от охранители или пазачи, които получават заплащане за този трафик от фирмата, чийто телефон набират.

Най-масовите кражби от трафик обаче са извършвани чрез директно откачване на броителните вериги от аналогови телефони с помощта на служители на БТК. През нощта и почивните дни това е по-лесно, тъй като наблизо няма колеги и началници. Затова и кражбата е ставала основно през по-евтината нощна тарифа.

Загубите

Според доклад на министъра на транспорта и съобщенията Антони Славински за цялата 1999 г. БТК е била ощетена с 9.815 млн. лева. Изчислението е направено по статистическа методика от БТК. Експертите са изчислили с колко нощният трафик към "Мобилтел" е надвишавал обичайните стойности. Според тях нормално е нощният трафик да бъде около 20% от общия генериран трафик към мобилния оператор. При "Мобилтел" съотношението нощен - дневен трафик е достигало на моменти 50:50, показват данните на БТК. За размера на кражбите може да се съди и по следния факт - след миналия октомври, когато държавният телеком въведе специален софтуер, разкриващ нарушителите, и след разшумяването около проверките на НСС, е имало рязък спад в нощния трафик на "Мобилтел". През януари и февруари той е паднал до 28%-22%, и то при положение че точно тогава "Мобилтел" отчиташе ръст на клиентите си заради коледните намаления за студенти.

По официални данни на БТК през миналата година след закупуването на софтуера са доказани 36 случая на кражби към 64 телефона, започващи с 088. В резултат на проверките са били уволнени 26 служители на БТК, за които се е доказало, че участват в комбина с фирмите.

Фирмите

Според доклада на НСС основният трафик е минавал през фирмите "Телегруп" ООД и "С-груп 97" ООД. Съдружник в двете фирми доскоро беше Венцислав Иванов. Той е изпълнителен директор на "М-Тел трейдинг" и по това време отговаряше точно за услугите с добавена стойност в оператора. Освен това шефът на Мобилтел Владимир Грашнов беше кум на сватбата на Венци Иванов с певицата Мария Грънчарова. Това обяснява защо интересът на спецченгетата е бил най-голям към тези две фирми. През миналата седмица Владимир Грашнов заяви за "Стандарт" (свързан с Мобилтел), че "ако изпълнителният директор е вършил нарушения, той трябва да си отговаря".

Според информирани източници в разработката са били проверявани още 28 фирми, за които е имало съмнения, че крадат БТК чрез фиктивен трафик. Имената им не са популярни и се предполага, че голяма част от тях са фантоми. Вниманието към отделни фирми е било привлечено, след като се установило, че генерират голям трафик към себе си, без да са рекламирали услугите си в печата. Установило се е също, че кражбите се извършват при строга система, която е позволявала насоченият трафик към дадена фирма да идва само от една част на България.

Според НСС при фиктивния трафик са използвани възможностите на централата на Мобилтел към официално обявените телефонни линии, заключващи на 088 ХХХХ, да се подвключвали по 10 други мобилни телефони. Тази апаратура е била раздадена на доверени лица, които са осъществявали кражбата на такива импулси в съучастие със служители на телекомуникационната компания, работещи в АТЦ.

Кой и защо е скрил докладът

Покрай разследването за кражба на БТК гръмна и друг скандал. В интервюто си по БНТ ген. Атанас Атанасов обвини бившия си началник министър Богомил Бонев, че повече от четири месеца е забавил проверката на Мобилтел и не я е изпратил на прокуратурата. Според ген. Атанасов неговата служба е получила нареждане от Върховната касационна прокуратура да проучи сигнал за кражба на трафик (публикацията в "Капитал"). На 27 юли проверката вече е била приключена и е била изпратена на вътрешния министър Богомил Бонев съгласно Закона за МВР, казва ген. Атанасов. След това допълва, че неясно защо на 5 ноември е получил напомнително писмо от Върховната касационна прокуратура, че все още не е получен резултат от проверката, назначена с възлагателно писмо № 6822/99 III. Ген. Атанасов твърди, че не знае къде е потънала първата справка, за това след напомнителното писмо на прокуратурата изпратил на Бонев втора справка. Според ген. Атанасов задържането на доклада от страна на Богомил Бонев е доказателство за покровителството му над Чорни, затова той информирал премиера, президента и председателя на парламента. Най-вероятно това е и едно от нещата, заради които си е отишъл Бонев от първия кабинет на Иван Костов, въпреки че генералът не се ангажира с това твърдение.

Според Бонев истината е друга. Той твърди, че невинаги е задължително преписките към прокуратурата да минават през министерския му кабинет и се позовава на чл. 191 от НПК, където взаимодействието на прокуратурата и службите е регламентирано. Атанасов пък се позовава на член от Закона за МВР, където също е указано как и чрез кои органи се действа. Извън този юридически спор, който не е много съществен, Бонев дава обяснение, че е закъснял с връщането на доклада заради августовската отпуска на министрите и съдебната ваканция. На 16 септември обаче той отново е поискал справката, защото вече бил научил, че му готвят компромат и отново я връща в НСС. Едва през ноември, след като ген. Атанасов отново му изпраща справката, след напомнителното писмо на Върховната касационна прокуратура Бонев резолира справката със "Защо още не си изпратил тази справка на прокуратурата".

И Мобиком се оплака, че Мобилтел го краде

В началото на тази година и шефът на другия мобилен оператор Мобиком Джон Мънари се оплака, че Мобилтел го краде чрез фиктивен трафик. Според него от апаратите "Мобика" са набрани голям брой импулси чрез набиране на GSM-телефони. Според Мънари това е станало чрез "прикачване към линиите на "Мобика" извън самите телефонни апарати". Съотнесено към горната схема за фиктивен трафик, това означава, че Мобиком и БТК губят пари, а Мобилтел печели, тъй като отчита входящ трафик към свои телефони. Към скандалното оплакване на президента на Мобиком беше приложена и справка за натрупаните импулси през нощните часове в първата десетдневка на декември 1999 г. От тях се виждаше, че в повечето случаи се генерират импулси от апаратите "Мобика" чрез повтарящи се 20-минутни обаждания. В справката се очертали колонки от еднакъв брой импулси, например 254 или 305. Тогава от Мобиком твърдяха, че телефонният номер, който се избирал тогава, е 088 32 84 81. По-късно същият скандал беше изпратен и в Комисията за защита на конкуренцията, но и досега резултатът от проверката не е известен. По този повод от КЗК бяха изпратили запитване до БТК дали има засечени случаи на кражби на трафик и оттам отговорили, че имат общо 76 случая с хванати на място измамници. При 80% от тях в комбина е бил и служител от БТК. При 21 от случаите трафикът се генерирал към телефони, които започват с 010 или 0900 на десет фирми доставчици. При останалите 55 случая насочването на трафика е било към телефони, които започват с 088.

"Телегруп" ООД - София
"С-груп 97" ООД - София
"Майман" - София
ЕТ "Телетроник - Христо Райков" - София
ЕТ "Водолей - Албен Белински" - Пазарджик
"Импулс - 2000" ЕООД - Русе
"Алас" ООД - София
ЕТ "Славчо Върбаков" - Пазарджик
"МИГ - 2000" ЕООД - София
ЕТ "МИГ - 2000" ЕООД - Русе
"ВАК-13" ООД - София
"Балиста" ЕООД - София
ЕТ "Артелеком - Милена Денева" - София
ЕТ "Маруся Алекова - Астерас" - Кюстендил
ЕТ "Васил Николов - 1" - София
ЕТ "Чесна-9000 - Чавдар Ценов" - София
"Арт-ДЕКО" ЕООД - Разград
ЕТ "Арт-ДЕКО" - София
ЕТ "Еквитас - Николай Димитров" - София
"Криптон-7" ЕООД - Варна
ЕТ "Мадлок - Деян Манджаров" - Русе
ЕТ "Елит-7" - Балчик
ЕТ "Елит-7" - Елин Пелин
ЕТ "Елит-7" - София
"Полифокс" ЕООД - София
"Ел Ком" ООД - Русе
"РАИЦ - 2" ООД - София
ЕТ "ЖВМ - Юлиана Матеева"
"Консолидейшън" ООД - София