ДДС за туризма ще бъде отложен за трети път

Въвеждането на данък добавена стойност върху туристическите пакети, предлагани в чужбина, най-вероятно ще бъде отложено с година. Условието е 80-те млн. лева приходи от този данък, заложени в проектобюджета за 2001 г., да бъдат събрани, като се повиши събираемостта на данъци от туристическия бранш.
Тази развръзка по спора за ДДС се очерта на среща през изминалата седмица между браншовите организации в туризма и най-сериозните опоненти на отлагането - заместник-министърът на финансите Николай Георгиев и вече бившият председател на парламентарната комисия по бюджет и финанси Йордан Цонев. Преди време подобна възможност беше допусната на разговори между шефа на мисията на МВФ за България Питър Стела и председателя на парламентарната икономическа комисия Никола Николов. На срещата стана известно, че за възможността са се застъпвали и от президентството.
Новият спорен момент е за кога да се отложи въвеждането на данъка. Туристическият бранш настоява новият срок да е 2003-2005 г. Един от аргументите е, че тогава ще има възможност да се прилага диференциран ДДС и българската туристическа индустрия ще получи по-ниска ставка от основната.
“Изобщо не си мислете, че догодина пак ще водим този спор. Една година е максималният възможен срок на отлагане”, заяви на туристическите организации зам.-министърът на финансите Николай Георгиев. Аргументът му е, че става дума за очевидна преференция с временен характер и че въвеждането на данъка умишлено е отлагано вече две години, за да се позволи на отрасъла да се развие. Георгиев напомни, че според него лично и според МВФ по-добрият вариант е ДДС за туристическите пакети да бъде въведен още от началото на 2001 г., както е по закон. По повод на възможното отлагане той каза: “Обещавам ви, че през сдедаващата година отрасълът ще чувства много близкото внимание на данъчната администрация, ще ви дишаме постоянно във врата и компенсаторните мерки, които предлагаме, ще бъдат изпълнени 100%.”
Компенсаторните мерки засега са неясни. Финансовото министерство вижда резерви в изваждане на по-голяма част от хотелите от сферата на патентния данък и облагането им с данък печалба. По данни на ведомството за 2000 г. от 2000-те хотела, плащащи патентен данък, в бюджета са постъпили едва 600 000 лева. Идеята е правото да се плаща патент да се обвърже с броя на леглата, като примерно хотелите с над 30 легла задължително да се облагат по Закона за корпоративното подоходно облагане. “По един или друг начин тези 80 млн. лева пак ще са на сметката на туризма”, заяви Георгиев
Междувременно от браншовите организации съобщиха, че съвместно с Министерството на икономиката обмислят варианти, които да предложат на финансовото министерство. Член на групата заяви, че идеите са свързани с увеличаване на сумите на дължимия патент и че при данъка печалба няма какво повече да се иска.
Йордан Цонев уточни, че предложенията ще бъдат разгледани в парламента между първо и второ четене на промените в данъчните закони. “Не бих се застъпил за каузата на отлагането, ако не беше впечатляващата инвестиционна активност в туризма след приватизацията му”, каза досегашният председател на парламентарната комисия по бюджет и финанси.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал