Мутациите на мутрите

Мутациите на мутрите

Йово Николов
10272 прочитания

Миналата седмица директорът на НСБОП полк. Румен Миланов заяви, че причината за поредицата от взривове е неуредени икономически интереси между силовите групировки. Това е и така, и не е така. Взривът е основен аргумент при бизнесотношенията в сенчестия сектор, защото икономиката у нас беше създадена по мафиотски образец и продължава да е такава.

В зората на мутацията на мутрите в бизнесмени сред финансовите среди се разказваше един случай. Нов собственик на банка, известен със спортното си минало, пребил един дилър пред целия персонал на валутния отдел, след като разбрал, че той е загубил доста пари на външния пазар и заделял нещо за себе си. След това го задължил да подпише разписка, че дължи сумата и се задължава да работи в банката, докато възстанови загубите. За някои това е слух, за други сигурно е истина. Случаят обаче показва, че борецът и в библиотека да отиде, си остава същият.

За десет години демокрация в България много неща се промениха. И може би класата, която се разви най-много, е тази на мутрите. Тя извървя пътя от мотел "Божура" по пътя за Драгоман до жълтите павета в столицата и се настани в луксозни офиси и банки. От класическите врътки по магистралата и обирите през кражбите на коли, охранителните фирми силовото застраховане стигна до най-апетитните сфери на икономиката.

В далечната 1994 г. МВР обяви за издирване няколко младежи във връзка с нападението на спортния център "Дескрим". Между издирваните лица бяха Красимир Маринов, Дмитрий Минев, Димитър Джамов, а обвинението беше за въоръжен грабеж. По същото време пред казино "Севастопол", сега бар "Стъргалото", беше ранен при престрелка Младен Михалев-Маджо. В този период МВР преброи над 6000 човека, които са включени в борческите охранителни структури. По градчета и паланки "бригадите на борците" диктуваха цените на селскостопанските продукти, избираха кметове, налагаха данък "рекет" с правото на бухалката.

Така наречената гангстерска война в края на 1993 и началото на 1994 г., която започна с отвличането на шефа на "Дескрим" Слави Бинев, дамгоса бъдещето на борците. Бинев тогава беше учредител на асоциация "Защита" - сдружение, в което участваха прокурори и общественици с благородната идея да се противопостави на охранителните фирми на борците. Поводът за неговото отвличане обаче така и не се разбра, но година по-късно председателят на "Защита" и на БСФС доц. Цветан Цветанов беше застрелян пред дома на приятелката си. Развитието на мутрите към бизнеса беше осеянo с още редица трупове.

След тази война основните участници в нея многократно воюваха и се сдобряваха, правеха общи съдружия и след това ги разваляха. Но сянката на тези събития винаги се връща върху имената им, те пък не се и опитват да избягат от нея.

Шест години по-късно споменатите лица доста често сядат на трибуната за ВИП-гости на футболните стадиони, един до друг с политици, депутати и спортисти, без никой да се чувства некомфортно. Въпреки че имената им периодично се замесват в най-различни скандали, свързани със спорта, с побоища, съмнения в нарушаване на закона, контрабанда, рекет, туризъм... Където се появят бившите борци, правилата на бизнеса просто се сменят, защото те прилагат само принципа на "голямото бонго".

Властта непрекъснато забравяше силовите им фирми и въвеждаше лицензи и те пак възкръсваха във все по-рафинирани форми.

Първите големи пари

През 1994 г. МВР не даде охранителен лиценз на ВИС-1, тогава Васил Илиев регистрира застрахователна компания. СИК го последваха няколко месеца по-късно. След тях се включи Димитър Джамов със "Зора", пловдивските борци от "Клуб 777" вписаха "Сила", а след като излезе от затвора, Карамански направи своята "Корона". Методите на застраховане не се различаваха по нищо от принудата за защита при охранителните фирми. Застраховането се превърна в символ на силовия бизнес.

Въпреки че борците станаха известни с контрабандата и кражбата на автомобили, рекета и контрола на проституцията, първите големи пари дойдоха от хазарта и нарушаването на югоембарго. Основно в това се включиха хората на СИК, но и висаджии имаха своите удари. Няма да е пресилено, ако се каже, че Илия Павлов е човекът, който вкара бившите си съотборници при големите пари. Първо Младен Михалев влезе в хазартния бизнес и във фирма Ай Джи Ем, която и до днес е сред лидерите.

След това борците поеха охраната на керваните с цистерни, накрая сами започнаха да въртят далаверата през границата. В края на 1994 г. Маджо, Румен Николов-Пашата и Венцислав Стефанов регистрираха фирмата "Интерпетролиум енд партнерс". После към тях бяха включени Красимир Маринов, Дмитрий Минев и Милчо Бонев и Стоил Славов. По-късно беше регистрирано и акционерното дружество "Интергруп", която стана икономическата структура на СИК и в момента контролира над 100 фирми, ако се разкрият всички свързани и несвързани юридически лица.

По същата схема застрахователната компания ВИС-2 регистрира фирмата "ВАИ холдинг", която пое финансовите дела на висаджии и започна вложения в различни начинания. Те също направиха опит да си направят своя банка, която трябваше да се нарича "Национал", а за акционери в нея бяха поканени редица изтъкнати български спортисти, с които ВИС поддържаше близки отношения, но банката не получи лиценз от БНБ.

Освен всичко останало застраховането беше и удобен начин да се легализират мръсните пари от рекета, кражбите на коли, проституцията.

През октомври 1995 г. в един доклад на Националната служба за сигурност се твърдеше, че СИК има около 5 милиарда лева. Пак там НСС твърдеше, че групировката владее 51% от Първа източна международна банка. Днес бившите охранители и застрахователи са навсякъде, където има възможност да се печелят пари чрез свои, подставени или фантомни фирми. Обикновено това са области, където границата между законното и незаконното е лесно преодолима и в която нарушаването на правилата води до големи печалби.

През 1997 г. новата власт на СДС превърна дебеловратите момчета в основен враг и символ на мафията. Правителството на Иван Костов буквално ги изрита от легалните застрахователни форми, като им постави непреодолими условия за регистрация, но верни на инстинктите си, борците приеха други форми.

Рафинираната мутра

Изчистването обаче си беше просто чиста мутация. Да, тях ги няма в съветите на директорите или пък сред шефовете на отдели в застрахователните дружества. Но едва ли са се отказали от това, което могат да вземат от застраховането.

Когато СИК, ВИС-2, "Спартак", "Аполо и Болкан", "Корона инс." и др. напуснаха официално бизнеса, упорито се заговори за това, кой от тях къде отиде. Никога няма да спре да се говори за косвената връзка СИК - "Бул инс" или пък "Юпитер" - ВИС-2, но никой в момента не може да я докаже. Единственият явен процес бе, че агентските структури на СИК започнаха да работят за "Бул инс", а и офисът им като по чудо е същият, в който се помещаваше "Юнионинс" (името, което си избраха от СИК точно преди лицензирането), преди да му откажат лиценз. Единственото, което никой не може да отрече, е, че "Бул инс" е дружество много близко до небезизвестния Васил Божков.

Същото бе и със структурите на ВИС, които в по-голямата си част станаха агенти и брокери на "Юпитер".

След дълги колебания за "Левски Спартак" дали ще съществува или не, точно когато акционерите й взеха решение за ликвидация, се появиха изневиделица две израелски фирми ("Аяд Пирзул" и "Рахити майер класик") и купиха по 50% от капитала й. Не че някой знае кои са тези фирми, но напоследък упорито се говори, че имали интерес към закупуването и на банкова институция.

В момента никой в застрахователния бранш няма сериозни претенции към работата на тези компании. Както и никой не твърди, че старите муцуни са се оттеглили от бизнеса. Те просто намериха начин да се приспособят към средата и новите изисквания. И освен думата бухалка вече знаят и думата офшорка. Неслучайно голяма част от капитала на "Бул инс" е собственост на офшорни фирми.

Вярно е, че основният бизнес на тези компании продължава да е автомобилното застраховане, което винаги е било приоритет на мутрите. И също толкова е вярно, че ако някой може да ти намери откраднатата кола, това са техните структури.

Бизнесмените

Докато синята власт се беше вторачила в силовия застрахователен бизнес, основните играчи в него се заобиколиха със съветници, адвокати и специалисти по сигурността и започнаха да жонглират върху острието на закона. Те се включиха в контрабандните канали на големите играчи и прикриваха дейността си с фиктивни или офшорни фирми. Включиха се активно в приватизацията, поставиха под контрол търговията със зърно, овладяха износа на месо и месни продукти, вноса на кафе, туризма...

Свидетелствата за това са много - от някогашната фирма на бореца Рахмат Сукра "Бухал" се роди "Девин колбас", интересът към вноса на горива на Стоил Славов го е принудил да регистрира корабна агенция, фирми "Карго контрол шипинг", "Изпитване и контрол". Туризмът е завладян изцяло с редица бизнесобразувания - от туроператори до закупуването на цели комплекси. Вносът на тези фирми обикновено е свързан със скандали - като се започне от обвиненията за контрабанда на спирт към "Интергруп" и захар и се стигне до спестените акцизи на повече от 20 танкера с горива, за които беше обвинявана фирма "Литекс" на Гриша Ганчев. Дистрибуцията на горива стана едно от основните пера в бизнеса на борците. Безспорни лидери в това са "Интергруп" на сикаджии и "Литекс". За това има поне две причини - първата е, че от този бизнес наистина се печели, ако имаш необходимите структури, а втората е, че силовите структури контролират контрабандните канали.

Същото се отнася и до ВИС с тази разлика, че те не са толкова силни в горивата. Но за това пък през 1999 г., когато на ГКПП Малко Търново бяха заловени 27 ТИР-а с контрабандни стоки, усилено се заговори, че покровител на канала е Георги Илиев и негови хора.

Бившите застрахователи прозряха една проста истина - че за да имаш сериозен бизнес и да си в голямата игра, трябва да корумпираш администрацията, полицията, прокурорите и политиците. И тогава няма никакво значение коя партия е на власт, защото политиците нямат нищо против да бъдат корумпирани. Напротив, те искат някой да ги корумпира.

От излезлия миналата седмица доклад на НСБОП стана ясно, че терминалът на бургаското пристанище, през който са минавали огромни количества контрабанда, е собственост на "Интергруп" чрез подставената фирма АТТД- ЕООД. Според НСБОП той е бил финансиран от офшорната компания C.A.T. Ltd, регистрирана в Никозия, Кипър. Договорът за наем между бургаското пристанище и АТТД е бил подписан от бившия шеф на пристанището Димитър Алексиев и фирмата, а по-късно преподписан от сегашния директор на порт Бургас Жорж Дерелиев, като е продължен до август 2001 въпреки очевидните закононарушения. Алексиев беше поставен на бургаското пристанище от хора на БСП, Дерелиев беше номиниран от депутата от СДС Йордан Цонев. За канала за контрабандата на спирт се твърди, че е работил от 1994 до 1998 г., т.е. през мандата на четири правителства.

Партийните пристрастия

Иначе съществува формална партийна окраска между основните групировки. СИК се водеха за червени, а ВИС - за сини. Причините са, че лидерът на сикаджии Младен Михалев беше чест гост на "Позитано" 20, а за Жоро Илиев се твърди, че е в близки отношения със синята софийска организация. И това е донякъде така, що се отнася до имотите, които контролират висаджии в столицата. Публична тайна е, че повечето паркинги и тържища в София се стопанисват от ВИС. Но прогнозираното "отстрелване" на СИК от сенчестия бизнес не се случи. Симптоматично е това, че приближеният до премиера Славчо Христо, лидер на кръга "Олимп", имаше обща фирма с Николай Маринов-Малкия Маргин и често се среща с Венцислав Стефанов.

И СИК успя чрез подставени лица да се включи в общинския бизнес, като пое почистването на столицата чрез дялове от фирма "Волф", която спечели концесия. Изобщо това разделение на сини и червени не е особено точно. Правило на сенчестите бизнесмени е да дават и на двете страни, а когато има интерес, няма партийни пристрастия. От всички силови структури, които навремето участваха в гангстерската война, само тези на ВИС и СИК останаха сравнително монолитни. След убийството на Васил Илиев през 1995 г., брат му Георги успя да запази империята му. Другите се разпаднаха. Бившите седмици останаха малко. Карамански беше убит на пиянски купон. Джамов, след като лежа в следствието една година, се прикачи към бившия си началник Илия Павлов, сега пък пак бил станал близък с Жоро Илиев. Макар че слуховете отдавна говорят за раздори особено за сикаджии, те си остават заедно в бизнеса. И продължават да са близки на властта. Дори и враждите между тях са по-скоро измислени от медиите.

Задава ли се война

Полковникът Миланов е прав донякъде, защото в серията от взривове не става въпрос за разногласия между основните играчи и икономически сблъсъци, а по-скоро за фигури, които гравитират около групировките. И търсят пътя към забогатяване чрез чисто криминални дела. Но това е естествената среда на новите бизнесмени.

Източници от службите смятат, че една от основните версии за зачестилите атентати последните 5-6 месеца, включително и този в "Амбасадор", е разразилата се нарковойна между структури, които гравитират около СИК и ВИС. Засега не е ясно точно какво делят бившите борци - дали територия, дали канал за висококачествена дрога, дали някой е отклонил пратка.

Защото част от структурите на силовите структури продължават да се занимават с изцяло криминална дейност въпреки легалните си фирми. В момента България е залята от наркотици поради няколко причини. Първата е, че шиптърската мафия е поела трафика на хероина по балканския път. Втората причина е, че има свръхпроизводство от азиатския Златен триъгълник, а в наркопазара все повече се намесва и Афганистан. И третата причина е, че България беше транзитна страна за дрогата, но вече не е. Азиатските наркопроизводители заплащат услугите на нашите трафиканти с дрога и те трябва да я "развържат" на наша територия, за да получат пари. А българският пазар е все още малък, затова трябва да се извоюват територии.

И понеже българският бизнес няма светла и тъмна страна, а само сива, в един кюп са омешани и силовите бизнесмени, и техните структури. Те се заограждат с все повече бодигардове и стават все по-притеснени. Проблемът е, че на някого все пак не му издържат нервите.

Миналата седмица директорът на НСБОП полк. Румен Миланов заяви, че причината за поредицата от взривове е неуредени икономически интереси между силовите групировки. Това е и така, и не е така. Взривът е основен аргумент при бизнесотношенията в сенчестия сектор, защото икономиката у нас беше създадена по мафиотски образец и продължава да е такава.

В зората на мутацията на мутрите в бизнесмени сред финансовите среди се разказваше един случай. Нов собственик на банка, известен със спортното си минало, пребил един дилър пред целия персонал на валутния отдел, след като разбрал, че той е загубил доста пари на външния пазар и заделял нещо за себе си. След това го задължил да подпише разписка, че дължи сумата и се задължава да работи в банката, докато възстанови загубите. За някои това е слух, за други сигурно е истина. Случаят обаче показва, че борецът и в библиотека да отиде, си остава същият.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход