Ротираха предизборно директорите на регионални митници

Шефът на агенция “Митници” постави под пряк контрол основни гранични бюра в страната

Каква е логиката да се сменят пет месеца преди изборите най-важните хора в митницата - шефовете на регионални дирекции? Или много са сгафили, или съществува някакъв голям интерес, който не може да се обясни само с желанието да се ротират ръководните кадри.
На пръв поглед всичко изглежда елементарно - изтича договорът на един човек и му предлагат нова работа - без драми, трагедии и задни мисли. Когато става въпрос обаче за хората, които на практика ръководят “на терен” митническата система, нещата трябва да имат и друго обяснение. И то определено не е в думата ротация.
В началото на изминалата седмица агенция “Митници” разпространи съобщение, което със сигурност би предизвикало умиление у застаряващия електорат на БСП. В него се казваше следното: “През изтеклия тригодишен период бяха постигнали значителни успехи, бяха отчетени и редица слабости. Прилагайки наложилия се в българската митническа администрация със своята ефективност принцип на ротация, досегашните директори ще имат възможност да предават своя опит и умение на други отговорни постове.” Следва изброяване на новоназначените директори. Финансовият министър Муравей Радев беше малко по-разговорлив по повод промените: “Това е превантивна мярка против корупцията”, каза той и даде повод за размисъл.

Ротация или корупция

За смяната на началника на Районната митническа дирекция София Петко Петков се заговори още в началото на годината. Петков отдавна е трън в очите на много хора, но винаги се е измъквал от уволнение. Той е главен герой в не една публикация за корупцията в митниците през последните три години. Неговите далавери бяха подробно описани и в скандалния ревизионен акт на ревизора от Държавен финансов контрол Емил Димитров и в редица журналистически разследвания. Твърди се, че Петко Петков е създал стройна система от полулегални контрабандни канали на редица стоки - като се започне от ядки и кафе и се стигне до вноса на бяла техника. Първият сигнал, че краката му се клатят, беше, когато полицаи заловиха девет тира контрабанда с пилешки бутчета на митница Самоков, която е на негово подчинение. Две седмици преди смяната на Петков неговият довереник, началникът на Районното митническо управление (РМУ) в Суходол Ивайло Янев, беше пратен на друга служба.
Името на Петков се споменава като обяснение на много далавери в софийския регион. А под шапката на Районната митническа дирекция (РМД) в София са възлови управления - Кулата, Калотина, Горубляне, Суходол, Илиянци, аерогарата и най-важното - Кремиковци, наричано с усмивка още “Първа частна митница” ЕООД. Легенди се разказват за покровителството над вносителите от Китай и от арабския свят, за вноса на битова техника през митница Суходол, където денкове, СD-плеъри и телевизори се обявяват като електрически косачки, за да се плащат ниски мита. Досега обаче нито едно разследване не е стигнало докрай. Петко Петков се смята за близък човек до премиерския приятел Славчо Христо от кръга “Олимп”. Съществуват подозрения, че точно оттам са тръгнали проблемите му. Според една от версиите той е уличен в некоректно отношение към “олимпийците” - недекларирани пред тях доходи и неизпълнени ангажименти.
Логична изглежда и вероятността шефът на бургаската митница Иван Цанев да е ротиран заради близките си връзки с Петко Петков. Иван Цанев беше издигнат на този пост, след като предишният началник на бургаската митница Симеон Симеонов беше свален заради редица гафове. Твърди се, че номинацията е била дадена от Петко Петков. Смяната на шефката на РМД - Пловдив, Павлина Папазова предизвика леко учудване заради добрите й отношения с новия шеф на агенция “Митници” Захари Захариев. Недоразумението беше изгладено, след като стана ясно, че на нея всъщност са й предложили да стане административен секретар на агенцията. Изглежда, покрай Петков е изгорял и шефът на митницата в Русе, за когото колеги твърдят с презрение, че “не става за никаква далавера”. Едно от прегрешенията на доскорошния шеф на митницата във Варна вероятно е, че съпругата му има фирма за митнически услуги, което той и не крие.

Контрабандни канали и предизборна география

И въпреки всички вероятни грехове защо ще махат шефовете на РМД, вместо да ги държат под контрол - колкото повече един началник е работил, толкова повече нарушения има документирани и толкова по-послушен е той. Версията, че се отбиват бившите силни фигури в СДС Христо Бисеров и Йордан Цонев от яслата на митницата, е удобна, но не е много вярна. Митничарите винаги усещат накъде духа вятърът и започват да се кълнат на този, от когото зависи тяхното оставане на работа, а това в момента не е сивият кардинал от Хасково Бисеров.
Има два основни момента, които вероятно имат значение за ротацията. Първият е, че за да стане България част от шенгенското пространство, контролът на стоки през границата трябва рязко да се усили и за това съществува международен натиск. Вторият е, че идват избори и предизборни кампании, които трябва да се финансират отнякъде. Предполага се, че една голяма част от тези плащания се осигурява чрез контрабандни схеми и от благодарни бизнесмени за митнически услуги.
Със смяната на началници на регионалните митници това изглежда овладяно. Настоящият началник на агенция “Митници” Захари Захариев беше издигнат на този пост с благословията на Иван Костов, като замени Пламен Минев, смятан за човек на Бисеров. Захариев няколко пъти открито беше обвиняван в пресата, че е носил куфарчета с пари за централата в СДС. Говори се, че премиерът му е дал пълен картбланш за смяна на екипите по места.
Със сигурност под контрол е една от най-оборотните митници в България - Капитан Андреево, и останалите в Югоизточна България. Осведомени твърдят, че през пловдивската митница от известно време минават онези фирми, които не искат да плащат рекет на столичани.
Със смяната на Петко Петков от РМД - София, се овладяват и югозападният внос и столицата. Така на практика под надзор попадат основните транспортни коридори в държавата, през които минава най-голям обем от стоки и съответно контрабанда.
В същото време за шефове по Дунава и в Бургас са назначени бившият началник на инспектората в агенция “Митници” Божидар Чергов и Йордан Масленков, който също работеше там. През дунавските пристанища и Бургас минаваха основно горива, спирт, захар и суровини и двамата софиянци вероятно ще направят опит да спрат далаверата. През ломския пункт също тече един сериозен канал за внос на битова техника и електроника, който води към Суходол, в София. Така или иначе двамата няма в какво да бъдат упреквани досега. За Масленков се знае, че е полицай от кариерата, чието последно работно място, преди да отиде в инспектората на митниците, беше сектор “Тежки престъпления” в СДВР.
Не е ясно какво ще прави новоназначеният шеф на РМД - Варна, Пламен Войков, който някак си расте по йерархичната стълбица, но вероятно и той ще направи всичко възможно “да оправдае доверието”. По този начин Северна България се затваря за контрабандни канали, а е знайно, че хората на БСП имат по-силни позиции именно там. Разбира се, и на Капитан Андреево е възможно да има сериозни разкрития на контрабанда, тъй като оттам минават нелегалните трасета на някои турски говорещи сънародници, както и наркотиците за Западна Европа.
Ако тази схема е вярна, на практика се осъществяват двете цели - може да се демонстрира политическа воля пред Европа, че се върши всичко възможно, за да не минава контрабандата през България, да се блокират каквито и да е приходи за другите партии и да се гарантират финансови потоци към управляващите.

Повишение на тихо

Вместо очакваното шумно падане от постовете им на всички ротирани бяха предложени синекурни длъжности в централната администрация на митниците. На Павлина Папазова е предложено да стане административен секретар на агенцията, което на практика я прави заместник на Захариев. Най-странен е постът на Петко Петков - той става главен експерт в новосъздаденото звено “Последващ контрол” в агенцията, който би трябвало да наблюдава какво се случва с една стока, след като тя премине през митническите процедури, дали се спазва временният внос, дали е транзит, дали са събрани всички митнически такси и акцизи и т.н. Място, достатъчно апетитно и с възможности за експлоатация и контрол на стокооборота.
Останалите трима - Иван Цанев, Лъчезар Апостолов и Румен Кирчев, стават главни експерти в дирекция “Европейска интеграция и международно сътрудничество”. Така след “постигнатите успехи и редицата слабости” на досегашните началници се предлага топла служба, за да са под контрол и да мълчат.


Захари Захариев, шеф на агенция "Митници", пред "Капитал"

Каква е истинската причина за отстраняването на всичките петима регионални митнически директори?
- Има само една истина и тя бе оповестена веднага след като разписах заповедите за тяхното освобождаване. Миналия понеделник изтекоха трудовите договори на петимата директори. В крайна сметка никой не може да бъде вечен независимо къде и какво работи.
С какво ще се промени работата на районните митници след тези рокади?
- Всеки ръководител си има свой стил на работа и това само по себе си води до известна промяна. Смисълът на това решение е да се постигне по-голяма ефективност при изпълнението на програмата на българската митническа администрация, изравняването й във всяко едно отношение спрямо европейските закони. Новите директори не са нито бивши активисти, нито пък лидери на партийни организации. Те идват от системата на агенция “Митници” и много от тях работят повече от 10 години в системата.
Ще има ли промени по-надолу в йерархията?
- Смяната не е самоцелна в сегашното ръководство. Ако ви кажа, че няма да има промени, това означава, че всички сме доволни от всичко навсякъде. Подобно твърдение е опасно за всеки ръководител.
Защо изборът ви е паднал върху двама човека от Инспектората, чиято задача по принцип е да се бори с корупцията и нарушенията вътре в митниците?
- Не разбирам първата част от въпроса. Те са работили в инспектората, защото там са изпълнявали до момента своите служебни задължения. А от понеделник, откакто бяха назначени отново с временни трудови договори, те ще трябва да изпълняват всички задачи, които стоят пред българската митническа администрация - включително и тези, за които говорите.
Има ли изготвена програма за борба с корупцията в митниците?
- По линия на подпроект на едно от споразуменията за обмяна на опит между България и Франция е изработена стратегия за борба с корупцията и другите неправомерни действия на митническите служители. Стратегията е изготвена от служителите на инспектората, който е отговорен за осъществяването на този подпроект от споразумението. В стратегията са заложени няколко групи от мерки за борба с корупцията, а именно превантивни мерки; мерки, свързани с автоматизацията на митническите процедури и повишаване на прозрачността и сигурността им; мерки, свързани с осъществяване на контрол върху митническата дейност.
А какво стана с интегрираната компютърна система на митниците, която уж се изгражда от три години, ако не се брои началната дата на проекта?
- Съгласно документа за иницииране на проекта за интегрирана митническа информационна система, утвърден от Надзорния съвет в агенция “Митници” и съгласуван с делегацията на Европейската комисия в София, компютризацията на митниците е планирана в три етапа. Първият етап приключи до края на 2000 г. Вторият етап е от началото до края на 2001 и третият етап - до края на 2002 г. В резултат на работата през първия етап, който, както казах, приключи, системата е внедрена във всички митнически учреждения, без обаче да е завършила цялостната интеграция. В тази връзка във втория етап през тази година усилията на екипа по проекта ще се насочат към изграждането на комуникационната инфраструктура като най-важната предпоставка за интеграцията.
Какво стана с екипите за разкриване на контрабанда на акцизни стоки и наркотици, които бяха рекламирани в пресата след разкриването на канала за горива през Пловдив?
- Митническата администрация работи по ясно очертана стратегия. Има утвърдена програма и програмна цел за подобряване ефективността на митническия контрол. В тази връзка се акцентира на утвърдилата се със своите положителни резултати многостепенна форма на контрол. Бяха структурирани специализирани центрове на териториално, регионално и централно ниво, които работят в изключителна динамика и субординираност. Тяхната ефективност ще проличи още по-ясно, когато анализите и изводите в информацията, която формират те, бъде предоставена и на други държавни администрации като данъчни, полиция и други.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове