Софиянски и Семерджиев в схватка за софийските бани

Баните в Овча купел, Горна баня и Банкя стават обект на съдебен спор, след като миналата седмица столичният кмет Стефан Софиянски подаде жалба срещу Министерството на здравеопазването (МЗ) поради включването им в капитала на дружеството “Специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация”. То е учредено миналата година и е правоприемник на Националния център по физикално лечение и рехабилитация (НЦФЛР). Спорът се свежда до един основен въпрос - държавна или общинска собственост са софийските бани. Това, което усложнява казуса, е фактът, че за имотите съществуват актове и за държавна, и за общинска собственост. Въпросът е кой от тях е валиден в момента.

Позициите

Постройките и парковите площи на минералните бани в Овча купел и Горна баня, както и намиращите се на тяхната територия рехабилитационни центрове, са включени в капитала на Специализираната болница за физикална терапия и рехабилитация, създадена със заповед на министъра на здравеопазването Илко Семерджиев от края на август 2000 г. Това е причината за сегашното изостаряне на конфликта и стигането до съд. Самият спор иначе е възникнал преди пет-шест години. Преобразуването на НЦФЛР в еднолично търговско дружество се наложи от разпоредбите на Закона за лечебните заведения. Според него всички лечебни заведения трябва да се трансформират в търговски дружества до 01.09. 2000 г., обясниха от МЗ. Експертите от министерството на Семерджиев не приемат жалбата на Столична община за основателна. Според тях с преобразуването на НЦФЛР предоставеното му за стопанисване и управление движимо или недвижимо имущество, което е включено в баланса на центъра, преминава в собственост на търговското дружество. Чиновниците в министерството твърдят, че няма значение дали става въпрос за държавна или общинска собственост. В капитала на дружеството се записва балансовата стойност на всички дълготрайни активи на имуществото на лечебното заведение. От МЗ освен това заявиха, че разполагат с актове за държавна собственост от 1971 г., като имотите, включени в капитала на лечебното заведение, са обявени за собственост на държавата още през 1952 г.
Общинарите признават самите центрове за рехабилитация, намиращи се на територията на минералните бани, за държавна собственост, но настояват да се признае собствеността на общината върху парковите площи, както и върху постройките на баните. Стефан Софиянски заяви, че парковете представляват безусловна общинска собственост, което следва от разпоредбите на Закона за общинската собственост. За самите постройки на баните общината разполага с документи още когато са били построени през 1911 г. - банята в Овча купел, и 1923 г. - в Горна баня. Освен това според общинската администрация ефектът от одържавяването на имотите през 1952 г. се анулира с приемането на Закона за местното самоуправление и местната администрация през 1991 г. С него имотите са преминали в собственост на общината, тъй като представляват обекти на общинска инфраструктура с местно значение, предназначени за комунално обслужване на населението от съответните райони.
Възраженията на Министерството на здравеопазването по този параграф идват по линия на тълкуването на понятието “с местно значение”. Те разглеждат парковете и баните като прилежащи към рехабилитационния център - цялата съвкупност съставлявала лечебно заведение. Поради националния им характер - тези центрове не се ползват единствено от столичани, няма логика баните да се разглежда като обект с местно значение, твърдят от МЗ. Миналата година кметът на община Овча купел Стилиян Кирчев е актувал банята в Овча купел и парковите площи към нея като общински. Той обаче не е спазил процедурата по отписването на обектите като държавна собственост, която е задължителна в подобни случаи. Така дори от процедурна гледна точка може да се атакува собствеността на общината, считат в МЗ.

Опасенията на общинарите

са, че включването на баните в капитала на лечебното заведение ще бъде последвано от разпродажбата им и ще лиши местното население от важна социална придобивка. От министерството обаче припомнят, че програмата на Министерския съвет и МЗ не предвижда приватизация на лечебните заведения за болнична помощ, особено на тези с национално значение. Освен това поради сегашното състояние на лечебните заведения - амортизирания сграден фонд, липсата на лекарства, консумативи, апаратура, е трудно дори теоретично да се появи инвеститор в областта на здравеопазването, твърдят експерти от МЗ. По-лесно било общината да продаде баните.
“С непризнаването на собствеността ни на практика ни връзват ръцете”, контрира Кирчев. “Идеята ни беше да отдадем баните и парковете на концесия. При реконструирането на банята в Овча купел, която в момента не се използва за нищо, можеше да се получи къпалня като “Мария Луиза”, коментира кметът на Овча купел. Парадоксът в целия конфликт според него се свежда до това, че общината защитава публична собственост, а министерството - корпоративния интерес.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар