И политиците усетиха миризмата на дрога

Има нещо непонятно в това, че политици и полицаи усетиха размерите на наркоманията в България едва след като бяха извършени няколко убийства и атентати срещу лошите в този бизнес - пласьорите на дрога. Преразпределението на наркопазара у нас се смята за една от основните причини за нагнетяване на напрежението в криминалните среди в последните месеци. Смята се, че това е поводът за опита за покушение срещу сикаджията Поли Пантев пред софийския зоопарк през лятото на миналата година, за адския взрив в хотел “Амбасадор”, за атентата срещу Пламен Дишков-Кела в Бургас, за убийството на Георги Георгиев- Рахита във Варна... И изведнъж се оказа, че убийството на трима-четирима наркодилъри е много по-силен сигнал за предприемане на крути мерки срещу продавачите на наркотици, отколкото смъртта на стотици младежи, станали зависими от хероина в последните няколко години.
Тезата, че криминалният контингент се е насочил към развиване на наркопазара, е ясна от доста време. Въпросът е

Защо се получават сътресения

след като на сцената не се е появил нов играч. Или става дума само за преразпределение и локални войни.
Самият пазар на наркотици в България се развива главоломно от 1993-1994 г. и в момента е достигнал сериозни размери за страна с мащабите на България. Дотогава с наркоразпространение основно се занимаваха араби и иранци. След инцидента в квартал “Надежда” на 6 декември 1993 г., когато наркотрафиканти убиха двама спецполицаи, органите на реда предприеха драстични мерки срещу близкоизточните разпространители на дрога. В крайна сметка убийците на полицаите също бяха застреляни, а мрежата им разбита тотално. Оттеглянето на иранците от дистрибуцията остави ниша, която бързо беше заета от цигански кланове и шиптъри. Дилърите с албанска кръв вкараха в трафика на наркотици и български силови структури, които първоначално обезпечаваха коридорите, а по-късно се включиха и в разпространението на вътрешния пазар.
В последните години трафикът на опиати през България се засили особено много поради две причини - едната е

Свръхпроизводството в страните

от Златния триъгълник в Азия и Афганистан. Процес, известен от няколко години на полицаите. Втората причина е краят на войната в остатъчна Югославия и обособяването на Косово като провинция със собствени закони, или по-скоро без никакви закони. През миналата година една много голяма част от заловените на българските граници наркотрафиканти са косовари с македонско или югославско гражданство. Предполага се, че трафикантите по Балканския път са се насочили умишлено към Косово, Западна Македония и Албания заради добрите връзки на шиптърите с турската наркомафия и лесното транспортиране към Италия. Към тези процеси трябва да се добави и заплащането у нас на услугите по наркотрафика в натура - чрез определено количество хероин. Така картината на взривоопасната ситуация в страната става пълна. С това се обяснява неочакваният бум на наркоманите и рязкото занижаване на цената на дрогата. Допреди няколко години грам хероин се е предлагал за 50 лева, сега цената му е наполовина.
Само през миналата година полицията залови вътре в страната близо 1 тон марихуана, 115 кг хероин, 12 кг синтетичен наркотик. Към тези количества трябва да се прибавят и заловените пратки на наша територия от направлението за борба с наркотиците към НСБОП - 85 кг хероин, 300 кг марихуана, 2574 таблетки екстази и близо 2 тона хероин, хванати съвместно с митниците.
Официално се смята, че

В България има 35 000 наркомани

но точният им брой трудно може да се изчисли. От няколко години Центърът за психично здраве работи във Варна по проект на Световната здравна организация. Варна е един от градовете с критичен брой на наркомани. Последните проучвания показват много обезпокоителна тенденция сред учащите младежи между 16 и 18 години. От 1994 до 1999 г. зависимите от дрога сред тази възрастова група във Варна са били под един процент. През миналата година процентът е скочил над три пъти и е достигнал до 3.2%. За сравнение, процентът на учениците от същата възрастова група в Амстердам е 1.9. Според изследването през миналата година 24.3% от учениците са опитвали марихуана, а в Амстердам, където леките дроги се продават легално по кафетериите, този процент е 24.1. Трябва да се има предвид, че две трети от наркоманите са напуснали училище и не влизат в това изследване, посочва още д-р Детелина Велчева, директор на Центъра за психично здраве. През 2000 г. във Варна 33 младежи са умрели от наркотици. Само през януари тази година жертвите са вече 22.
Според д-р Георги Попов, който е експерт по въпросите на наркоманиите към Съвета на Европа, зависимите от хероин наркомани са около 3000 души само във Варна. В София те били 15 000. Тези данни д-р Попов изнесе на специален семинар през изминалата седмица в Добрич.
Ако се вземе за отправна точка броят на пристрастените към опиати в столицата, които сочи д-р Попов, може да се направи сметка какви са оборотите на софийската наркомафия. Сметката е доста елементарна - зависимите от хероин не могат без дневната си доза, която е поне 0.25 грама. Това означава, че в София се потребява минимум 4 кг хероин на ден, за месец това прави 120 кг, а за година - тон и половина. Т.е. годишният оборот на

Столичния наркопазар е 7.5 милиона лева

Към това трябва да бъде добавен и един значителен процент увеличение на употребяващите, тъй като не всички наркомани са регистрирани или обхванати в проучвания. В този примерен оборот не влизат и много по-разпространената употреба на марихуана и по-рядко употребяваният, но много по-скъп кокаин, както и екстазито.
Известно е, че печалбата от разпространението на дрога е почти 300%. Ето защо този тъмен бизнес стана доста атрактивен за изпадналите от охранителния и застрахователен бизнес мутри, които са си поделили пазара в столицата и големите градове, където има реално потребление. На спецченгетата от НСБОП са известни големите риби в този бизнес, които контролират наркопазара. Те са от всички бивши силови структури - ВИС, СИК, “Корона инс”, а прозвищата им са Японеца, Бабата, Поли, Мето... Досега обаче срещу никого от тях няма повдигнато обвинение. И няма да има, защото те са само организатори, които дори и не се докосват до наркотика, но прибират голяма част и от продажбата в страната, и от трафика през нея. Принципно пазарът е разпределен, но понякога възникват и спорове, защото и тук действа принципът на конкуренцията - търси се качествената стока.
Системата на разпространение на наркотиците се възпроизвежда. В голямата си част наркоманите стават наркопласьори, тъй като няма с какво да заплащат дневните си дажби. Според отчета на полицията за 2000 г. регистрираните за употреба и разпространение на наркотици у нас са 6150 човека. Тези данни само показват огромната мрежа на наркоразпространението. Другият начин за снабдяване с пари са кражбите и взломовете. В СДВР има регистрирани 2100 души, които са наркомани и в същото време

Са извършили престъпления

Освен наркомани сред дилърите има и такива, които не употребяват наркотик, но са усетили доходността на мероприятието въпреки младежката си възраст. Те имат предимство, тъй като на зависимите от дрогата наркопласьори никой няма вяра, затова на тях им се дава точен брой дози, а парите, от които трябва да се отчетат, се броят до стотинка. Ако лицето е доверено, може да му се дадат 50-100 грама, които той лично разфасова на дози. Той естествено добавя още примеси, за да изкара странично някой лев.
Нормалната чистота, с която идва дрогата у нас, е около 50-55%. За да увеличат количеството, пласьорите слагат баластни вещества или “холандска мешавица”, които намалява чистота до 10-20%, а в някои случаи и до 5%. Според запознати софийските наркодилъри са се разбрали все пак чистотата да не пада под 10%, докато за Варна това не е валидно. Много лошият или много хубавият наркотик може да убие наркомана. Когато е с прекалено висок процент на чистота, може да се стигне до предозиране и краят е летален. В другия случай, защото често в дрогата има опасни примеси. През изминалата седмица пример за смърт след употреба на некачествена дрога е случаят с 22-годишния Красимир Димитров в Бургас. Според лекарите от морския град той си инжектирал венозно хероин, но с неясни примеси.
Всички тези неща са известни отдавна на полицаите. Въпросът е защо чак сега политиците и висшите началници видяха, че развитието на пазара на дрога ще предизвика сътресения в подземния свят, след като от години неправителствени организации тръбят за опасността.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се