Конфликтите в оръжейния бизнес извадиха размерите му
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Конфликтите в оръжейния бизнес извадиха размерите му

Конфликтите в оръжейния бизнес извадиха размерите му

Режат офшорките от експорта на оръжие, подозират военните в нелоялна конкуренция

11736 прочитания

Един от най-секретните бизнеси в държавата започна да излиза от тъмнината. Причината за това раздвижване в търговията с оръжие е отнемането на лицензи на фирми, обвиненията за контрабанда, сриването на военните заводи, появата на оръжие от запасите на Министерството на отбраната, персоналните апетити на “партийни и държавни дейци”.
В комисията за разрешаване на външнотърговски оръжейни сделки към Министерството на икономиката е постигнато негласно споразумение да не се дават разрешения за износ, когато посредникът е офшорна компания, съобщи пред “Капитал” шеф на частна фирма, търгуваща с оръжие. Междувременно Междуведомственият съвет по отбранителна промишленост и мобилизационните запаси отне лицензите на осем от най-големите търговци на спецпродукция, повечето частни компании. По неофициална информация това са “Армимекс”, “Бул ер”, “Гера комерс”, “Делта - Г”, “Дефенс индъстри груп”, “Елметинженеринг”, “Емко” и “КАС инженеринг консорциум”.

Конфликтът

Видимата част на конфликтите с даването на лицензи започна през ноември миналата година, когато държавната фирма “Терем” АД опитала да поиска разрешение за сделка за продажба на автомати АК и 20 милиона патрона за Йемен. Подозренията на членовете на комисията дошли от това, че посредник на сделката е офшорната фирма “Окима интертаймън”, регистрирана в Кипър, а цената на оръжието е едва 60 долара на дуло. Това е почти два пъти по-ниска цена от нормалната за пазара. Появили се и подозрения за истинността на сертификата за краен получател и комисията отказала разрешение за сделката. Месец по-късно друга държавна фирма - “Арсенал”, направила опит да получи разрешение от комисията за същата сделка със същия сертификат, подписана от директора Николай Бушков. На заседанието на комисията на 20 декември се оказало, че сертификатът, който са ползвали двете държавни фирми, е фалшифициран.
“Окима интертаймън” е регистрирана в Никозия, Кипър. Фирмата се представлява от Ани Тимоти. Източници от службите твърдят, че зад нея стоят бивши високопоставени държавни служители. Твърди се, че кипърската фирма помага на кръга около фирма “Елмаз 24”, в която акционери са били бившият ни външен министър и посланик в Турция Виктор Вълков, бившият шеф на Софийското градско управление на МВР Чавдар Чернев, бившият депутат Максим Димов и др. Подозира се, че тези бизнесмени са свързани с оръжейната фирма “Емко”, чийто кораб беше задържан от американските митнически власти с боеприпаси, натоварени от Никарагуа преди време.
Междувременно вече беше станал скандалът с фирма “Бул ер”. Според осведомени под давлението на военния министър Бойко Ноев МО е провалило сделка на “Бул ер” за износа на снаряди на стойност около 300 000 долара. Частната фирма дори била превела парите на МО, корабът стоял на рейд 2 седмици в Бургас, но представители на армията в комисията отказали разрешение, без да посочат каквито и да било мотиви. Сега собственикът на фирмата Дочо Шиков е завел дело срещу Министерството на отбраната за 500 000 долара. Бойко Ноев от своя страна обвини “Бул ер” в нарушения при отчета на военното контраразузнаване преди месец.

Каква е причината за тази офанзива

Според засегнати оръжейни търговци основната причина за редуцирането на лицензираните износители на оръжие е министърът на отбраната Бойко Ноев. Той искал да концентрира експорта в малък брой държавни и верни на синьото правителство частни фирми и по този начин да осигури контрол върху каналите, експортните сделки и печалбите от тях. Идеята е, че след реформата на армията в Министерството на отбраната ще останат значителни количества специална продукция, която трябва да бъде реализирана.
Според плана за съкращение на българската армия ще се окаже, че военните ще имат излишък от около 50 000 тона муниции. Говори се, че към тях спадат и около 500 000 автомата “Калашников” и друго леко оръжие.
Затова наблюдатели на пазара на специална продукция и частни оръжейни търговци откриват тенденция за нелоялна конкуренция в самата държава. Тя се явява от страна на Министерството на отбраната. Отделно съществува опасност кадрите, които се занимават със съхранение, поддържане и търговия, да имат конкретен интерес от лично участие в търговията с военно имущество. Един начин за избягването на подобен вариант е свободното информиране на лицензираните търговски организации за наличните видове и възможностите за търговия или организирането на търгове, което ще бъде честна конкуренция.

Международен лиценз

Натискът върху частните фирми обаче предизвиква друг ефект - много от шефовете на “изгорелите” фирми имат и офшорни компании и ще правят сделките чрез тях, останалите вероятно също ще регистрират фирми в офшорни зони. В последно време военните заводи и армията правят голяма част от сделките си именно с посредничеството на офшорки, което всъщност е скандално. “Ако комисията отреже от търговията с оръжие и офшорните компании, както се говори, ефектът за заводите ще е унищожителен. Те ще пренасочат сделките си към фирми от други държави, а оръжието на нашите военни заводи ще стои по складовете”, коментира оръжеен търговец.
От министерствата на отбраната и на икономиката отказаха да коментират въпроса с отнемането на лицензите. Източник от икономическото ведомство обясни неофициално, че целта не е ограничаване на броя на лицензираните износители на спецпродукция. Причината по-скоро е неизпълнението на задачи от предишни лицензи, отбеляза източникът. Фактите обаче показват, че това е нормална практика и за държавните, и за частните фирми - например за 1999 г. държавната фирма “Снабдяване и търговия” на МО е поискала разрешение за 10 сделки за износ за 5.5 милиона долара, а е реализирала едва 3.7 милиона долара, държавната “Терем” е поискала разрешение за износ на стойност 6.5 милиона долара, а е реализирала едва 1.65 милиона долара. Шеф на отразана оръжейна компания заяви, че близките дни ще заведе дело срещу междуведомствения съвет. Съдебен иск вече е завел и шефът на фирма “Делта - Г” Николайчо Гигов, твърди източникът. За 1999 г. тя има реализирани сделки за 8.8 милиона долара, но след като й е отнет пълният лиценз, на практика не работи.
“В тази търговия действа и принципът за естествения подбор. Много фирми, които се явиха за лицензи, разбраха, че не стават за този вид търговия. Търговските фирми извън производството се лицензират, когато са посредници. Някои от тях имат контактите на съответния пазар. Чрез подходящи мерки обаче трябва да се повиши контролът за крайно назначение на сделката”, коментира експерт от Министерството на икономиката. Той обаче заяви категорично, че търговията с офшорни компании не е забранена.

Играчите

В момента лицензи за търговия с оръжие имат над 20 фирми. Доскоро оръжейната търговия се въртеше само от четирите държавни компании - “Кинтекс”, “Тератон”, “Армимекс” и “Елметинженеринг”, военните заводи и МО. През 1996 г. за първи път бяха предоставени лицензи на две частни фирми, едната от тях беше “КАС инженеринг”, която се забърка с износа за Того. През следващите години броят на лицензираните фирми достигна 30, голяма част от които са частни.
В бизнеса с оръжие няма случайни имена. Едва ли е случайно, че веднага след допускането на частници в него навлязоха познати лица като Николайчо Гигов (“Делта - Г”) - бивш началник на сектор в НСС и собственик на футболния клуб “Локомотив”; Руси Хубанов (“КАС инженеринг”) - бивш директор на ВМЗ и “Металхим холдинг”; Дочо Шиков (“Бул ер”) - говори се, че дължи просперитета си на връзките с посланика на Еритрея за Източна Европа Незги Кефлу Бахта; Лъчезар Динчев (“Дефенс индъстри груп”) - бивш шеф на “Армимекс”; Ленко Ранков (“Елметинженеринг”), известен с тесните си контакти с Ахмед Доган и Осман Октай. В този бизнес са и бившият зам.-министър на отбраната Симеон Петковски, бившият началник на сектор в НСС Александър Гюров, както и други ексслужители в специалните служби, Емилиян Гебрев от фирма “Емко”, който се ползва с подкрепата на о.з. ген. Васил Василев, бивш шеф на Държавния резерв, космонавтите Александър Александров и Георги Иванов.
Според източник от специалните служби в сделките с българско оръжие най-често играят четири офшорки. Едната е “Норууд” - Кипър, свързвана с Петър Манджуков - бивш служител на “Кинтекс”, смятан за приближен на Андрей Луканов и свързван с военното разузнаване. Втората е “Окима” - Кипър, която източници от бранша свързват с Димитър Асенов Събев и с генералите Димо Кръстинов и Малчо Малчев. В тази група влизат “Нобле” - Кипър, за която няма информация, както и “Ликонекс” - Кипър. Последната всъщност е бившата фирма “Варкиза”, за която се смята, че е в близки връзки с бизнесмена Васил Божков.

Един от най-секретните бизнеси в държавата започна да излиза от тъмнината. Причината за това раздвижване в търговията с оръжие е отнемането на лицензи на фирми, обвиненията за контрабанда, сриването на военните заводи, появата на оръжие от запасите на Министерството на отбраната, персоналните апетити на “партийни и държавни дейци”.
В комисията за разрешаване на външнотърговски оръжейни сделки към Министерството на икономиката е постигнато негласно споразумение да не се дават разрешения за износ, когато посредникът е офшорна компания, съобщи пред “Капитал” шеф на частна фирма, търгуваща с оръжие. Междувременно Междуведомственият съвет по отбранителна промишленост и мобилизационните запаси отне лицензите на осем от най-големите търговци на спецпродукция, повечето частни компании. По неофициална информация това са “Армимекс”, “Бул ер”, “Гера комерс”, “Делта - Г”, “Дефенс индъстри груп”, “Елметинженеринг”, “Емко” и “КАС инженеринг консорциум”.

Конфликтът

Видимата част на конфликтите с даването на лицензи започна през ноември миналата година, когато държавната фирма “Терем” АД опитала да поиска разрешение за сделка за продажба на автомати АК и 20 милиона патрона за Йемен. Подозренията на членовете на комисията дошли от това, че посредник на сделката е офшорната фирма “Окима интертаймън”, регистрирана в Кипър, а цената на оръжието е едва 60 долара на дуло. Това е почти два пъти по-ниска цена от нормалната за пазара. Появили се и подозрения за истинността на сертификата за краен получател и комисията отказала разрешение за сделката. Месец по-късно друга държавна фирма - “Арсенал”, направила опит да получи разрешение от комисията за същата сделка със същия сертификат, подписана от директора Николай Бушков. На заседанието на комисията на 20 декември се оказало, че сертификатът, който са ползвали двете държавни фирми, е фалшифициран.
“Окима интертаймън” е регистрирана в Никозия, Кипър. Фирмата се представлява от Ани Тимоти. Източници от службите твърдят, че зад нея стоят бивши високопоставени държавни служители. Твърди се, че кипърската фирма помага на кръга около фирма “Елмаз 24”, в която акционери са били бившият ни външен министър и посланик в Турция Виктор Вълков, бившият шеф на Софийското градско управление на МВР Чавдар Чернев, бившият депутат Максим Димов и др. Подозира се, че тези бизнесмени са свързани с оръжейната фирма “Емко”, чийто кораб беше задържан от американските митнически власти с боеприпаси, натоварени от Никарагуа преди време.
Междувременно вече беше станал скандалът с фирма “Бул ер”. Според осведомени под давлението на военния министър Бойко Ноев МО е провалило сделка на “Бул ер” за износа на снаряди на стойност около 300 000 долара. Частната фирма дори била превела парите на МО, корабът стоял на рейд 2 седмици в Бургас, но представители на армията в комисията отказали разрешение, без да посочат каквито и да било мотиви. Сега собственикът на фирмата Дочо Шиков е завел дело срещу Министерството на отбраната за 500 000 долара. Бойко Ноев от своя страна обвини “Бул ер” в нарушения при отчета на военното контраразузнаване преди месец.

Каква е причината за тази офанзива

Според засегнати оръжейни търговци основната причина за редуцирането на лицензираните износители на оръжие е министърът на отбраната Бойко Ноев. Той искал да концентрира експорта в малък брой държавни и верни на синьото правителство частни фирми и по този начин да осигури контрол върху каналите, експортните сделки и печалбите от тях. Идеята е, че след реформата на армията в Министерството на отбраната ще останат значителни количества специална продукция, която трябва да бъде реализирана.
Според плана за съкращение на българската армия ще се окаже, че военните ще имат излишък от около 50 000 тона муниции. Говори се, че към тях спадат и около 500 000 автомата “Калашников” и друго леко оръжие.
Затова наблюдатели на пазара на специална продукция и частни оръжейни търговци откриват тенденция за нелоялна конкуренция в самата държава. Тя се явява от страна на Министерството на отбраната. Отделно съществува опасност кадрите, които се занимават със съхранение, поддържане и търговия, да имат конкретен интерес от лично участие в търговията с военно имущество. Един начин за избягването на подобен вариант е свободното информиране на лицензираните търговски организации за наличните видове и възможностите за търговия или организирането на търгове, което ще бъде честна конкуренция.

Международен лиценз

Натискът върху частните фирми обаче предизвиква друг ефект - много от шефовете на “изгорелите” фирми имат и офшорни компании и ще правят сделките чрез тях, останалите вероятно също ще регистрират фирми в офшорни зони. В последно време военните заводи и армията правят голяма част от сделките си именно с посредничеството на офшорки, което всъщност е скандално. “Ако комисията отреже от търговията с оръжие и офшорните компании, както се говори, ефектът за заводите ще е унищожителен. Те ще пренасочат сделките си към фирми от други държави, а оръжието на нашите военни заводи ще стои по складовете”, коментира оръжеен търговец.
От министерствата на отбраната и на икономиката отказаха да коментират въпроса с отнемането на лицензите. Източник от икономическото ведомство обясни неофициално, че целта не е ограничаване на броя на лицензираните износители на спецпродукция. Причината по-скоро е неизпълнението на задачи от предишни лицензи, отбеляза източникът. Фактите обаче показват, че това е нормална практика и за държавните, и за частните фирми - например за 1999 г. държавната фирма “Снабдяване и търговия” на МО е поискала разрешение за 10 сделки за износ за 5.5 милиона долара, а е реализирала едва 3.7 милиона долара, държавната “Терем” е поискала разрешение за износ на стойност 6.5 милиона долара, а е реализирала едва 1.65 милиона долара. Шеф на отразана оръжейна компания заяви, че близките дни ще заведе дело срещу междуведомствения съвет. Съдебен иск вече е завел и шефът на фирма “Делта - Г” Николайчо Гигов, твърди източникът. За 1999 г. тя има реализирани сделки за 8.8 милиона долара, но след като й е отнет пълният лиценз, на практика не работи.
“В тази търговия действа и принципът за естествения подбор. Много фирми, които се явиха за лицензи, разбраха, че не стават за този вид търговия. Търговските фирми извън производството се лицензират, когато са посредници. Някои от тях имат контактите на съответния пазар. Чрез подходящи мерки обаче трябва да се повиши контролът за крайно назначение на сделката”, коментира експерт от Министерството на икономиката. Той обаче заяви категорично, че търговията с офшорни компании не е забранена.

Играчите

В момента лицензи за търговия с оръжие имат над 20 фирми. Доскоро оръжейната търговия се въртеше само от четирите държавни компании - “Кинтекс”, “Тератон”, “Армимекс” и “Елметинженеринг”, военните заводи и МО. През 1996 г. за първи път бяха предоставени лицензи на две частни фирми, едната от тях беше “КАС инженеринг”, която се забърка с износа за Того. През следващите години броят на лицензираните фирми достигна 30, голяма част от които са частни.
В бизнеса с оръжие няма случайни имена. Едва ли е случайно, че веднага след допускането на частници в него навлязоха познати лица като Николайчо Гигов (“Делта - Г”) - бивш началник на сектор в НСС и собственик на футболния клуб “Локомотив”; Руси Хубанов (“КАС инженеринг”) - бивш директор на ВМЗ и “Металхим холдинг”; Дочо Шиков (“Бул ер”) - говори се, че дължи просперитета си на връзките с посланика на Еритрея за Източна Европа Незги Кефлу Бахта; Лъчезар Динчев (“Дефенс индъстри груп”) - бивш шеф на “Армимекс”; Ленко Ранков (“Елметинженеринг”), известен с тесните си контакти с Ахмед Доган и Осман Октай. В този бизнес са и бившият зам.-министър на отбраната Симеон Петковски, бившият началник на сектор в НСС Александър Гюров, както и други ексслужители в специалните служби, Емилиян Гебрев от фирма “Емко”, който се ползва с подкрепата на о.з. ген. Васил Василев, бивш шеф на Държавния резерв, космонавтите Александър Александров и Георги Иванов.
Според източник от специалните служби в сделките с българско оръжие най-често играят четири офшорки. Едната е “Норууд” - Кипър, свързвана с Петър Манджуков - бивш служител на “Кинтекс”, смятан за приближен на Андрей Луканов и свързван с военното разузнаване. Втората е “Окима” - Кипър, която източници от бранша свързват с Димитър Асенов Събев и с генералите Димо Кръстинов и Малчо Малчев. В тази група влизат “Нобле” - Кипър, за която няма информация, както и “Ликонекс” - Кипър. Последната всъщност е бившата фирма “Варкиза”, за която се смята, че е в близки връзки с бизнесмена Васил Божков.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK