Какво изнерви Филчев

Върховната касационна прокуратура започна проверки срещу двама висши дейци на СДС - председателя на икономическата комисия на парламента Никола Николов и шефа на Столичния общински съвет Антоан Николов. Двамата функционери от синята партия бяха привикани да дават обяснения във ведомството на Никола Филчев миналия петък. Засега обаче липсва каквато и да било официална информация за това в какво са заподозрени лидерите от управляващата партия. Всъщност дори самата прокуратура отказва да съобщи дали има образувани предварителни проверки срещу тях. “Има образувани много проверки срещу много хора. Нямам честта да познавам тези хора. Има проверки, аз не се занимавам с конкретни разследвания... Надявам се в най-скоро време да има нови вести за вас”, обяви главният прокурор Филчев и видимо доволен, се скри от журналистите. По неофициална информация, обявена по Българското национално радио, проверките срещу Никола Николов и Антоан Николов са по сигнали за корупция.
Информационното затъмнение по тази проверка даде храна за разнообразни интерпретации, което вероятно е и търсеният ефект от цялата изненадваща прокурорска активност. Действията на главния прокурор допълнително подсилиха хаоса в сините редици покрай изключването на Христо Бисеров и Йордан Цонев. По всичко личи, че Филчев използва дезориентацията в синия лагер, за да принуди управляващата партия да му даде колкото се може повече власт. В момента парламентът разглежда няколко законопроекта, които ще превърнат главния прокурор в най-силния човек в държавата, в случай че бъдат приети без съществени корекции.
С тези пълномощия и в ситуация преди избори главният прокурор остава абсолютно безконтролен. Единственото нещо, което би могло да обърка плановете на Филчев, е

Излишният медиен шум

Вероятно точно това е разковничето за внезапната активност на Филчев. Обвинител номер едно се нуждае от медиен комфорт, за да се превърне отново в абсолютен господар на съдебния процес. За около две години бившият боксьор успя да затвори устата на повечето медии, които посмяха да се опълчат срещу авторитарните му методи на действие. Най-драстичен пример за това беше образуването на следствено дело срещу главния редактор на вестник “Труд” Тошо Тошев. Най-тиражният всекидневник у нас и допреди няколко месеца остро критикуваше дейността на главния прокурор.
В момента Филчев действа по абсолютно аналогичен начин. С атаката си срещу Антоан Николов главният прокурор вероятно се стреми да притисне вестник “Новинар”, който също си позволява да критикува държавното обвинение. Всекидневникът, който е издаван от група фирми, свързани с шефа на Столичния общински съвет, публикува материали за брата на главния прокурор по повод афера с контрабанда на културни ценности, макар тогава да се ограничи до определението “брат на висш политик”, без да спомене името на Филчев.
Материал, съобщаващ за самоличността на заподозрения аферист, обаче се появи на страниците на вестник “Дневник”, собственост на издателите на “Капитал” Иво Прокопиев и Филип Харманджиев (виж факсимилето). По странно стечение на обстоятелствата техните фирми в момента са обект на масирани данъчни проверки. Вероятно в съзнанието на Филчев се е загнездило убеждението, че както Антоан Николов на практика управлява “Новинар”, че има някакъв син политик, който играе същата роля за “Капитал” и “Дневник” и той е Никола Николов. Самият той не крие, че е приятел с Иво Прокопиев и Филип Харманджиев.
И Антоан Николов, и Никола Николов вероятно има за какво да бъдат разследвани. И за двамата се е намеквало, че имат лични интереси в приватизирани общински и държавни предприятия. В случая обаче не това е крайната цел на главния прокурор. Въпреки масирания натиск на Филчев управляващото мнозинство не е единно по въпроса дали е редно да му се дава толкова много власт. Дори председателят на правната комисия в парламента Светослав Лучников обяви, че законът не може да се редактира само за един човек. Въпреки това обаче синият “кинжал” не се престраши да гласува срещу предложенията на главния прокурор, прокарани чрез депутата Юрий Юнишев. На практика в скоро време главният прокурор ще получи повече власт, отколкото имаше неговият предшественик Иван Татарчев. Залогът за Никола Филчев е твърде висок и той вероятно се готви да впрегне целия си репресивен ресурс, за да се защити срещу излишни критики в медиите. Натискът на главния прокурор срещу неудобните вестници обаче е най-доброто доказателство, че той е склонен да злоупотребява с предоставената му по конституция безконтролна власт. А какво ли ще стане, ако в арсенала на Филчев попадне прословутият член “Начев”, според който зад решетките влиза всеки заподозрян с две следствени дела...

Братът на главния прокурор е намесен в афера със старинни монети

Германски съд ще реши до месец дали 19 860 мистериозно изнесени древни монети ще се върнат като българска собственост или ще останат в Германия, съобщиха от консулството ни в Бон. В края на миналата година България е предявила официален иск към пратката, заловена през март 1999 г. на летището във Франкфурт. Според немските специалисти професорите Алфьолди, фон Каенел и Брей, съставът на намереното съкровище е от областта на Северна Гърция, Македония и България. Една част от находката е опакована в употребявани български кутии от кисело мляко и сок. Разследването на германските власти доказва, че подателят и получателят на антиките е един и същ, заведен в преписките с името “Борисов”. "Става въпрос за Ангел Филчев Борисов - брат на главния прокурор Никола Филчев", заяви източник от НСБОП, пожелал да остане неназован.
Близо година и половина аферата с нелегалния износ на бронзови антики и монети е била крита, защото в нея е замесен братът на действащ политик в България, пише регионален вестник в Хесен през септември миналата година.
“На 30 март 1999 г. по телефона ми се обади някой си г-н Иванов от Мюнхен, който каза, че представлява г-н Борисов, подател и получател на пратката. Иванов ме увери, че всичко е съвсем легално. Предметите са закупени в Мюнхен през март 1999 г. на един панаир за антики. Иванов каза още, че г-н Борисов е брат на Главния прокурор на България”, твърди Франк Порц от Министерството на образованието и културата в Хесен в специално писмо до българското Министерство на културата.
На въпрос на "Дневник" дали именно Ангел Филчев е замесен в аферата, от консулството в Бон препратиха към Интерпол.
Сигналът за задържаните ценности постъпил в министерството на културата едва през ноември миналата година. Заместник-министър Райна Гаврилова предвижила документите, с които българската държава предявява иск към откритото в пратката.
“Този случай показва, че зад името Борисов стои солиден политически гръб. Засекретяването на аферата за повече от година и половина е помогнало на извършителя да се прикрие. Благодарение на иска, който кулутрното ведомство предяви към Германия, случаят може да бъде решен в полза на България", твърди източникът от НСБОП. Той допълни, че в миналото Ангел Филчев е бил свързан с иманяри. През 1998 г. е арестуван на софийското летище, връщайки се от САЩ с антики на стойност 3 милиона и 136 хиляди лева. Обвинен е в контрабанда, но е освободен още на 19 май от Софийския районен прокурор Кирил Иванов.
Няма информация, къде се намира "Борисов" в момента.

(Дневник)


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Още от Капитал