Филчев срещу Филчев

Какво искаше главният прокурор, докато беше зам.-министър, и какво пожела, когато лично оглави обвинението

“Неотдавна законодателят отне редица правомощия на прокуратурата и ги даде на МВР и съда. Опитът от прилагането на новите разпоредби показва, че за да не се парализира окончателно наказателното правосъдие в държавата, е необходимо да се възстановят някои от правомощията на прокуратурата.” С програмна статия в брой 4/2000 на бюлетина, издаден от Асоциация на прокурорите в началото на миналия октомври, главният прокурор Филчев даде старт на кампанията си за реставриране на държавното обвинение в неговия стар вид.

Основната болка на Филчев е една - съдебният контрол над предварителното производство. Според него прокурорите са принудени “да се съобразяват с редица незаконосъобразни изисквания на капризни съдии”. От амвона на своята недосегаемост като обвинител Филчев дава констатациите, че делата по мерки за неотклонение и обезпечителни мерки се бавят с месеци, тъй като “някои съдии искат да се покажат много важни”.

На Филчев дори Европейската конвенция му пречи

Накрая главният прокурор обобщава своята визия за правораздаването: “Европейската конвенция (“за правата на човека” - бел.авт.) не отразява новите обществени реалности и по-специално организираната престъпност, която установява тотален контрол върху живота на хората.” Обвинител номер едно приема, че “криминалната диктатура на организирания престъпен свят е не по-малко опасна от политическата диктатура на тоталитарната държава”. Окончателният извод от статията, който Филчев нееднократно е обявявал и публично, е, че някои от правата на гражданите трябва да се ограничат...


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове