Задават ли се шпионски скандали и у нас

Руските служби вербували къртица в РУМНО чрез неин о.з. любовник

Как ли се чувства офицер, ако в един ден разбере, че жена му е изневерявала със запасняк и освен това е шпионирала за чужда държава? Точно това се стовари върху главата на съпруга на Лиляна Гешева преди десетина дни. Новината, че шефката на секретната секция на военното разузнаване е арестувана за шпионаж, се разпространи успоредно с твърденията, че е поддържала интимни отношения с бившия шеф на аналитичния отдел на РУМНО о.з. полк. Яни Янев. Сюжетът е класически за шпионски роман, но се случи в действителност.
На 6 март секретарят на Съюза на запасните сержанти и офицери Яни Янев беше арестуван пред вратите на руското посолство в София. В чантата му бяха открити материали с гриф “Строго секретно”. Твърди се, че бившият военен разузнавач е имал среща с военния аташе на Руската федерация у нас Владимир Ломакин.
От пресцентъра на руското посолство отказаха какъвто и да било коментар.
Почти по същото време в служба “Военна информация” на Министерството на отбраната (по-известно като РУМНО - Разузнавателно управление на МО) беше арестувана Лиляна Гешева. Тя е шеф на секретната секция на служба “Военна информация”. Двамата са обвинени, че са издавали държавна тайна. По непотвърдена информация Гешева си е признала, че е предавала секретна информация на Янев, с когото е била и в интимна връзка. Мярката за неотклонение на двамата беше потвърдена от съда. Обвинението срещу тях обаче може да бъде променено за шпионаж, ако се докаже, че Янев е събирал “с цел да издаде на чужда държава или чужда организация сведения, съставляващи държавна тайна”.

Русия е чужда държава

Макар съдът да не се е произнесъл, вече се смята, че Янев е сътрудничил на чужда държава и е шпионирал. Министърът на отбраната Бойко Ноев заяви през седмицата, че са събрани достатъчно доказателства за това. А и някак си е наистина странно бивш военен разузнавач да отива с друга цел в руското посолство с копия от секретна справка за военно-политическата обстановка в региона, направена от българското военно разузнаване.
Повечето от българските бойци на тихия фронт - бивши и настоящи, забравят, че Русия е чужда държава. Затова приемат за съвсем нормално да си “сътрудничат” с руските дипломати. Още повече че голяма част от нашите разведки са били обучавани в СССР и връзките им с техните колеги често са на съвсем приятелска основа. Същото важи и за западните държави, и техните възпитаници у нас.

Активизиране на руските резиденти у нас

В доклада за националната сигурност за 1999 г. правителството на Костов се похвали, че успешно е противодействало на опитите на “трети държави” да променят позициите на България по косовската криза. Под този евфемизъм определено се имаше предвид Русия. По същото време българските специални служби заявиха, че съотношението на руското дипломатическо тяло спрямо американското е достигнало едно към четири. Интересите на Русия в последно време към България се определят от три основни фактора. От една страна, за бившия голям брат е важно да се знае какви са данните и преценката на нашите служби за ситуацията в района. Именно за това сведенията, които вероятно бившият военен разузнавач Яни Янев е занесъл в руското посолство за военно-политическата обстановка в района, са били особено любопитни за руската резидентура. От втора, активизацията на руснаците в целия бивш съветски лагер е обоснована от новите цели, които Владимир Путин постави пред тайните си служби за възстановяване на позициите на могъщата държава. И от трета страна, България е важна за Русия от гледна точка на геостратегическите й интереси в района.

Активизиране на диаспората

В България живеят около 300000 руски граждани. Преди 2 години руската Дума прие “Закон за съотечествениците”, чиято цел е да се активизира работата с етническите руснаци, живеещи в други държави. Българските специални служби са забелязали особена активност на руското посолство из провинцията, където се създават землячески дружества и консолидирането на руснаците в единни общности. Предвид контактите на руските дипломати с представители на левите образувания в България тази руска диаспора може да се окаже съществен фактор в предстоящите избори.
Тезата за начините на активизиране на руската външна политика в България може да бъде подсилена и от докладите на чешките тайни служби преди година, цитирани от някои вестници, че руските шпиони са засилили контактите си едновременно с крайно левите организации в страната, които са против членството в НАТО, и крайнодесните, които отстояват идеята за панславянското братство.

Има ли руски шпиони у нас

През октомври 1999 г. британският вестник “Дейли телеграф” публикува информация, че поверителен доклад на чешкото правителство е описал сериозна руска шпионска мрежа. Докладът твърди, че почти половината от 170-те руски дипломати и служители в посолството са шпиони. Според доклада Прага е центърът за руското военно разузнаване (ГРУ). Докладът посочва голямото количество информация, която постъпва от Прага към градове като Бон, Виена и Рим, като доказателство, че Главното разузнавателно управление на Русия оперира от Прага. Той също посочва, че 30 милиона долара са били предназначени за покупката на земя по границата с Германия, но не казва откъде са дошли парите и какви точно мотиви стоят зад покупките. За последните 10 години BIS е отстранил само един руски шпионин. На него му е било позволено да напусне тайно страната. Като контраст Германия публично изгони 150 обвинени в шпионаж руснаци, а Полша - 11.
Наивно е да се вярва, че в руското посолство у нас няма шпиони под дипломатическо прикритие. Публична тайна е, че руският военен аташе Владимир Ломакин е бил изгонен през 1993 г. от Полша. В посолството работят поне още 6-7 дипломати, които са били помолени да напуснат Брюксел, Хелзинки и други европейски столици И е някак странно, че България досега не е извършила нито един подобен ход. В същото време миналата година беше помолена да напусне г-жа Бейза Юнтуна, турската консулка в Бургас, тъй като се месела във вътрешнополитическия живот на страната.

Икономическата инвазия на руснаците

Основната опасност обаче, която съществува в България от страна на руските секретни служби, е връзките им с организираната престъпност. Не е тайна, че първата организация, която беше приватизирана в Русия, беше КГБ. В България през август миналата година бяха изгонени петима рускоговорящи бизнесмени. Между тях и двама бивши генерали, които бяха обвинени в нередовни сделки с оръжие. Когато преди десетина дни бяха изгонени още 4 грузински бизнесмени, отново се заговори, че групата “е изпълнявала задачи по контрол върху криминалния контингент от граждани от ОНД, пребиваващи на българска територия”. Според доклад на българските спецслужби групата им “легализирала финансови средства, ползвани от резидентите при провеждане на разузнавателни операции у нас и на територията на съседни държави”.
Въпреки всички тези констатации и действия на българките служби “шпионски скандал” досега не се случи. Но след залавянето на къртица в секретната служба на военното разузнаване може да се очаква развитие в тази посока.