ГРУ бабува на леви организации у нас

Костов си издейства похвала от шефа на ФБР за изгонените руски шпиони

Ако Мечо Пух беше международен наблюдател и трябваше да отговори на въпроса “Какви са отношенията между Москва и София”, сигурно щеше да каже “не много какви”. Извън официалните посещения на политици от двете страни взаимоотношенията между Русия и България отдавна са под точката на замръзване. Трябваше обаче да се разрази истински шпионски скандал, за да стане ясно, че двете страни говорят на различни езици. За Кремъл бившият най-верен съюзник отдавна не е сред приятелските страни. Дори дипломатите, които изпраща в София, вече са били компрометирани по други страни. Претенциите на Русия за влияние в България обаче остават - дали защото първи зам.-министър на външните работи на Русия е Александър Авдеев, бивш посланик у нас, известен с лобизма си за Газпром, или защото Кремъл просто така си е свикнал. България пък тайно се надява на някакво необяснимо благоволение от страна на Москва ту за безмитен внос на български стоки, ту за връщане на дълга, без обаче да направи каквито и да било отстъпки на руснаците.

“Люти чушки”

След като миналата седмица България “покани” трима руски дипломати да напуснат страната, естественият отговор, който дойде от Русия, беше реципрочното изгонване на трима български дипломатически служители. Това едва ли щеше да предизвика голям скандал, след като Москва отдавна е свикнала с ежегодното обявяване на някой неин дипломат за персона нон грата. Обичайният шпионски водевил щеше да си остане само като “българските люти чушки” (както го кръсти руският вестник “Известия”), ако не се беше намесил руският първи зам.-министър на външните работи Александър Аведеев. Пред руската телевизия РТР Авдеев директно обвини България, че изгонването на дипломатите е част от предизборната подготовката в България и се прикрива “зад мнимите български интереси”. Поредният демарш на руския дипломат показа, че Москва не се е отказала да насочва българските интереси и че не става въпрос само за шпионска следа. Изказването на Авдеев, както и официалното съобщение на руското министерство на външните работи обсъждат не толкова обвиненията към дипломатите си, колкото вътрешната ситуация в България.

Какво шпионират шпионите

Докато течеше скандалът, стана ясно, че изгонването на руския военен аташе Владимир Ломакин и неговия заместник Сергей Власенко е пряко свързано с арестувания за “издаване на държавна тайна” о.з. полк. Яни Янев, бивш зам.-шеф на военното разузнаване, и Лиляна Гешева. Ломакин вече е гонен от Полша през 1994 г. за подобна шпионска афера. Янев е трябвало да предаде на руския военен аташе секретна информация, получена от Гешева, която е началник на секретния отдел на служба “Военна информация” към Министерството на отбраната. Осведомени източници твърдят, че военното контрарузнаване има заснета касета как Гешева изнасяла документите и след това ги предавала на о.з. полк. Янев. Бившият разузнавач пък бил следен и така се стигнало до арестуването му пред вратите на руското посолство. Твърди се, че Янев е трябвало да предаде секретна сводка за положението на Балканите.
Арестът на Янев пред вратите на руското посолство предизвика оживена дискусия от бивши ченгета защо така ахмашки са заловили о.з. полковника. Очевидно, че посещението на бившия разузнавач не е било първо и освен това този начин е бил далеч по-сигурен от това да оставиш документите в някоя хралупа в Парка на свободата, както пише в соцроманите.

Човекът на ГРУ

По-любопитно е обаче защо беше изгонен съветникът в руското посолство Борис Смирнов? Той е обвинен в намеса във вътрешните работи на страната. В медиите вече се появиха версии, че Смирнов е работил в много тесни връзки със Съюза на тракийските дружества в България. Другите подозрения за Смирнов освен опитите му да “направлява” работата на тракийци са, че се е опитвал да създаде ромско дружество с ляв уклон в провинцията, да се издирят учили в Москва българи, неангажирани досега с политическа дейност, и да се приобщят към българско-руски сдружения. Идеята е да се създадат организации с лява ориентация, които да успеят да вкарат свои депутати в следващия парламент под шапката на “Коалиция за България”. Така аферата с руските шпиони придоби и вътрешнополитически контекст. Очевидно е налице казусът “Юнтуна”. Бившата консулка на Турция в Бургас открито лобираше за ДПС и беше помолена също да напусне страната през миналата година.
Известно е, че Смирнов е бил обявен за персона нон грата в Испания през 1988 г., а през 1992 г. са му отказани визи в Германия и Франция. В един известен период Смирнов е работил в Прага. По-малко коментираното е, че след това е станал зам.-началник на отдел в Главното разузнавателно управление на Руската федерация (ГРУ).

Защо се раздвижиха руснаците

За последните три седмици руските дипломати в България изведнъж доста се раздвижиха. Първо в Стара Загора руският търговски представител Александър Семерньов съвсем недипломатично постави под съмнение добрата воля на България в отношенията й с Русия. Семерньов индиректно обвини българското правителство в русофобия, защото повечето изгонени от България били руснаци. Това очевидно не е по нрава на Кремъл.
Активността на руското разузнаване едва ли е случайна, особено с доста демонстративното си поведение и последвалите го коментари. Москва се опитва да напомни, че има още много силно влияние в България и явното пренебрегване на интересите й е недопустимо. Особено на Балканите, където Кремъл цели да покаже как НАТО изцяло се е провалил и колко по-конструктивно е било руското поведение по време на кризата в Косово.

ФБР похвали Костов

Прави впечатление, че България гони руснаци винаги когато у нас е бил или предстои да дойде представител на американските тайни служби. Така дни след посещението на шефът на ЦРУ Джордж Тенет през август миналата година от страната бяха изгонени петима руснаци воглаве с Михаил Чорни с обвинението за връзки с международната организирана престъпност и заплаха за националната сигурност. Тогава се появиха слуховете, че управляващите са изпълнили заръка на ЦРУ. Три дни след като руските дипломати бяха помолени да напуснат, в София пристигна Луис Фрий - шеф на ФБР. Сега пък се появиха коментари, че управляващите се “слагат” на американското контраразузнаване. Нито едното, нито другото. Иван Костов умело използва всяко подобно посещение, за да изглежда, че за всяко едно негово действие срещу Москва зад гърба му стои САЩ. Вероятно и това е причината Луис Фрий да приветства действията на българските тайни служби.
Шпионският скандал показа, че липсва елементарна координация между двете страни - руското посолство беше предупреждавано да намали активността си с медийни намеци, а Москва, когато се сеща за България, демонстрира пълно пренебрежение. А и когато се стигне до някакъв предизвикан диалог, той се води със съвсем различни категории - България говори за суверенитет, Русия - за русофобия. Все неща, които отдавна трябваше да бъдат решени.

В четвъртък американският Държавен департамент заяви, че четири руски дипломати трябва да напуснат САЩ до десет дни във връзка с обвиненията към тях, че са поддържали връзки с американски двоен агент. В най-голямата акция по експулсиране след края на студената война Държавният департамент обяви също, че Русия трябва да изтегли още 46 други дипломати до 1 юли, за да се съкрати присъствието на руски разузнавачи.
Държавният департамент заяви, че първите четирима дипломати са били забъркани с агента от ФБР Робърт Хансен, който беше арестуван предишния петък и обвинен в шпионаж в полза на Русия в продължение на 15 години.
Двама от дипломатите са напуснали страната след ареста на Хансен, очевидно за да избегнат експулсирането.
Това е най-голямото експулсиране на американски шпиони след “Операция глад” през 1986 г., когато президентът Роналд Рейгън заповяда на 80 съветски дипломати да напуснат страната.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове