С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
28 апр 2001, 0:00, 1269 прочитания

Царят се заплете в пипалата на Темида

Почти всички партии тайничко се зарадваха на отказа за регистрация

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Вместо да се изяснява, интригата с участието на Симеон II в политиката става все по-заплетена.
Миналата седмица фирменото отделение на Софийския градски съд (СГС) отказа да регистрира партията на царя. Съдийката Таня Райковска разви десет страници аргументация на своето решение. Адвокатският екип на монарха веднага го обажалва във Върховния касационен съд (ВКС) и така първите стъпки на Симеон в българската политика потънаха в юридическа мистика.

За какво спорят юристите?

Според съдийката Таня Райковска основният аргумент за отказа е фактът, че учредителите на царската партия не са декларирали собственоръчно, че са български граждани. В мотивите към решението си съдийката се позовава на Закона за политическите партии и по специално текста му, който постановява, че формациите, които искат да се регистрират, трябва да представят в съда “списък, съдържащ трите имена, ЕГН, адрес и саморъчен подпис на не по-малко от 500 членове - учредители на партията, български граждани с избирателни права”. Таня Райковска препраща още и към практиката на СГС през последните години, според която при всяко учредяване на партия заявителят представя и собственоръчни декларации от учредителите, че не са лишени от избирателни права. Съдийката твърди, че във внесените от “молителя Симеон Борисов Сакскобургготски” документи такива декларации липсват, както отсъстват и “каквито и да било данни за извършена проверка в разглежданото направление, която да е завършила с извод за липса на тази законовоустановена пречка по отношение на всеки един от учредителите”. От този факт г-жа Райковска прави извода, че процедурата по създаването на партията е опорочена. Според нея само този факт е достатъчно основание за отказ, още повече че пречката не може да бъде поправена бързо, а “молителят в няколко последователни свои молби, в това число и чрез средствата за масово осведомяване, настоява за бързо и незабавно движение на делото и произнасяне по заявлението”.
В жалбата до Върховния касационен съд царските юристи са отговорили, че според тях в новия Закон за политическите партии няма изискване да се прилагат декларации за българско гражданство и избирателни права. Освен това учредителите са записани в документите заедно с ЕГН-тата си, което било доказателство, че те са над 18 години и са български граждани. При пледоарията си пред ВКС царските юристи се позоваха на Закона за чужденците, според който гражданите на чужди държави не могат да имат ЕГН. По въпроса за съдимостта адвокатите на Симеон II обявиха, че изтърпяващите наказание лишаване от свобода нямат документи за самоличност и са лишени от възможност за придвижване, така че няма как да са участвали в учредителното събрание. Царските юристи смятат, че не е редно да се използва позоваване на практиката на стария Закон за партиите, при положение че от месец насам е в сила нов. В пледоарията си пред ВКС те нарекоха решението на градския съд юридически пинг-понг.
Друг недостатък на документите за регистрация на царската партия според съдийката Таня Райковска е приложеният списък, озаглавен “Членове - учредители на Националното движение “Симеон II” по Закона за политическите партии, които приемат предложения от Симеон II устав”. Според Райковска той не отговарял на “основните характеристики на списък, тоест възходящо подреждане на определена бройка лица... и оформяне от техническа гледна точка съобразно утвърдената и нормално приемлива практика (прошнуроване и номериране)”. Освен това от документите не можел да се направи изводът, че предложението за устав изхожда

“Oт лице с наименование Симеон II”

Съдийката е посочила още, че не става ясно кой проект за устав е обсъждан на учредителното събрание и дали обсъжданият, приетият и предложеният за вписване устав са един и същ документ.
Според СГС нереден е също така и фактът, че учредителите едновременно са декларирали желанието си да основат партия и са приели устава. Като пропуск в процедурата по създаване на партията Таня Райковска е посочила, че върху бланките, на които са записани трите имена и личните данни на учредителите, липсва дата и място на подписване, което означавало, че те теоретично можело да бъдат попълнени “по всяко време и на различно място”.
Според юристите на Симеон II в Закона за политическите партии няма изискване как трябва да изглежда списъкът - дали да е от поредни номера или последователни листове. Те смятат още, че гласуването с подобни бланки представлява поименен писмен вот и затова е нямало нужда от комисия по избора. Царските адвокати оспорват аргумента за лиспа на дата, като твърдят, че учредителното събрание се е провело при засилен медиен интерес, така че е обществено известно кога се е случило това. В молбата за регистрация освен това също е посочена дата, казват юристите.
Друго сериозно според СГС несъответствие със закона се крие в името на царската формация - Национално движение “Симеон II”. Според Таня Райковска това “словосъчетание е типично и характерно за гражданските сдружения и тъкмо поради това въвеждащо в заблуждение относно качеството на... юридическото лице... защото новият Закон за политическите партии не възприема осъществяването на политическа дейност от движения”.
Решението на СГС смята за нередно още и изискването в устава на царската партия, което дава право на глас само на членовете с над една година “стаж” в организацията.
В жалбата до Върховния административен съд, подписана от Симеон Борисов Сакскобургготски, пише, че временната невъзможност да се упражнява право на глас не противоречи на закона. Като пример юристите на последния ни цар са привели възможността в акционерните дружества да се издават акции без право на глас.
При разглеждането на молбата в СГС градската прокуратура нямаше възражения срещу регистрацията на царското движение. Според някои източници от Съдебната палата прокурорката по делото Нели Дечева е имала намерение да протестира отказа на съда. Нейният началник Валери Първанов, който според слухове е изпаднал в немилост пред главния прокурор Филчев, й е разрешил да пледира според своето вътрешно убеждение, въпреки че има право да й даде “задължителни писмени указания”. След това обаче Върховната касационна прокуратура потвърди становището на СГС да не се регистрира Националното движение “Симеон II”. Според прокурорката Оля Станева “лиспват доказателства за волеизявленията на 614 учредители, защото всички техни данни трябва да се съдържат в протокола от учредителното събрание”.
Както можеше да се очаква, отказът на СГС да регистрира Националното движение “Симеон II” предизвика противоречиви реакции. Представителите на царската формация се въздържаха от агресивни коментари и обясниха, че уважават съда, но ще обжалват решението, защото не са съгласни с него. Същевременно от организацията призоваха за спокойствие и въздържане от масови протести, макар че признаци за това по-скоро липсваха.
Нито една от големите партии с изключение на ДПС не обвини съда, че е взел това решение под политически натиск. Конкурентите на Симеон II протоколно изразиха съжаление, че неговата формация няма да може да се включи в изборното състезание, но неофициално повечето от тях

Не скриваха радостта си

от отказа на СГС да го регистрира. Сините лидери се изказаха по царската тема доста сдържано, в пълно съответствие с възприетата от тях стратегия. Според нея на “високо ниво” не трябва да се отправят никакви критики към личността на последния ни монарх или неговата политическа формация. Сините са преценили, че стратегически е по-добре нападките към него да идват от по-ниските партийни структури, и то отново неофициално.
Като част от екзотиката около царя Иван Костов подхвърли от Вашингтон, че го кани да се включи в листите на СДС, ако коалиционните партньори на сините от Народен съюз са съгласни. Така и не стана ясно сериозно ли е предложението на премиера, или той елегантно се подиграва на Симеон II, но при всички положения Костов трудно прикриваше задоволството си от решението на съда. Столичният кмет определи в интервю за bTV поканата към царя като закъсняла, а самият Симеон, каза, че гледа на предложението “с интерес и благодарност”, но трябва да го обмисли внимателно.
За СДС това развитие на ситуацията е благоприятно, защото тласка царя към участие чрез коалиция от вече регистрирани партии. Така пред сините се отваря възможност да не атакуват Симеон II директно. Вместо това те могат да нападнат неговите съюзници.
Дали царят наистина ще участва на изборите и ако да, как точно, ще се разбере в първия ден след празниците. Тогава изтича срокът, в който Централната избирателна комисия (ЦИК) регистрира партии и коалиции за участие в парламентарния вот. Според някои източници в царския щаб усилено обмислят кои партии биха могли да използват за регистрация в ЦИК. “Резервната стратегия” предвижда да се направи коалиция от две партии, които да подадат документи в избирателната комисия с име, близко до това на нерегистрираната формация. • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Вечерни новини: Износът на стоки почти догони вноса, скандал с винетките в София Вечерни новини: Износът на стоки почти догони вноса, скандал с винетките в София

И още: Депутатите приеха туристически данък за нощувките в Airbnb; Китай затяга мерките в Хубей; Еврозоната не изключва фискални стимули за борба с икономическия спад

19 фев 2020, 1363 прочитания

София бърза да усвои парите за ремонт на Борисовата градина, но няма ясна цел София бърза да усвои парите за ремонт на Борисовата градина, но няма ясна цел

Оказва се, че Столичната община е кандидатствала за евросредства за изпълнението му без съгласието на общинските съветници

19 фев 2020, 1229 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Политика" Затваряне
Накратко

Още от Капитал
Драмата с ТЕЦ "Марица-изток 2" - дълга, скъпа и опасна

Каквито и действия да се предприемат, те ще бъдат закъснели, ще струват скъпо и може да доведат до нови проблеми в сектора

Малайзийски полет към село Щръклево

Община Русе даде предварително съгласие да продаде летището си на дружество с малайзийско участие. Проектът на компанията е за 57 млн. лв.

Българският автопазар: Расте, но и старее

През 2019 г. делът на старите дизелови двигатели продължава да се увеличава, както и на колите над 20-годишна възраст

Новите дрехи на "Шишман"

Несигурното бъдеще покрай предстоящия ремонт на знаковата улица в центъра на София отново разбуни духовете

Кино: "Ирландецът"

Елегия за човека между доброто и злото

Оскари в преход

На еклектична церемония Академията балансира между сигурността и риска. "Паразит" направи история. Брад Пит, Лора Дърн, Хоакин Финикс и Рене Зелуегър спечелиха при актьорите

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10