Регистрираха го, най-накрая

За първи път под купола на изборния цирк - номер с цар

“Свирепа арена или цирк”. Така се казва първата книга на Тошо Пейков, бивш син депутат от 36-ото Народно събрание, а сега коалиционен партньор на Симеон II. Въпросът в заглавието се отнася за политическата ни сцена до 1993 г., но звучи актуално и сега, когато царят заигра ексцентричен танц на същата тази арена.
След като преди седмица Върховният касационен съд потвърди отказа за регистрация на царската партия, монархът обяви, че ще участва на изборите чрез формациите Партия на българските жени и Движение за национално възраждане “Оборище” на бившия депутат Тошо Пейков. Двете организации бяха абсолютно неизвестни допреди това и вероятно именно този факт е бил решаващ за избора на монарха. В първото си изявление преди месец Симеон изрично подчерта, че иска да участва в политиката чрез основано от него движение, а не чрез коалиция от партии. “Необходимо е да се заяви, че пътят на участие в изборите не чрез коалиция на съществуващи партии или политически фигури, а чрез Националното движение “Симеон Втори”, е въпрос на принцип”, заяви самият монарх в комюнике, преди Софийският градски съд да му откаже регистрацията. В него Симеон Кобургготски казва още, че регистрирането на движението от съда и допускането му от Централната избирателна комисия на изборите е единственият начин гражданите да изразят подкрепата си за пътя, предложен от него на 6 април тази година. Две седмици по-късно, след като двете съдебни инстанции отказаха да впишат формацията в своите регистри, Симеон беше принуден все пак да използва коалиция от партии, за да се регистрира в ЦИК. В изявлението си миналата седмица той заяви, че след съдебното решение движението е принудено да се опре на вече съществуващи юридически регистрации. Като оправдание за промяната на плановете последният ни цар обясни, че този факт не налага безпринципни решения. “Обединението на съответните юридически регистрации е акт на пълна и благонамерена подкрепа на целите на движението”, обясни кобургготският благородник, избягвайки да нарече двете организации партии, а съюзяването им - коалиция.

Защо две и защо тези

Това бяха първите въпроси, които предизвика царското решение. Отговорът на първия въпрос е лесен. Партиите се вписват в Централната избирателна комисия (ЦИК) с имената, с които са регистрирани. Коалициите обаче могат да участват в изборите под каквото име намерят за добре. Царските стратези искаха да регистрират в ЦИК формация под името “Национално движение Симеон II” и за това беше необходима коалиция, която може да се направи от най-малко две партии. Още преди окончателния отказ на Върховния касационен съд започна да се прокрадва хипотезата, че монархът ще избере две формации измежду тези, които са му се предложили. Негови приближени тогава намекнаха, че имат над 40 оферти за сътрудничество. По всичко личи, че Симеон е предпочел тези, които нямат самостоятелен живот - възможно най-маргиналните. Движението “Оборище” официално е регистрирано съвсем скоро - през януари тази година, но въпреки това моментално беше потопено в “политическата стихия”. Един от основателите му - Пламен Даракчиев, заяви в интервю за радио “Свободна Европа”, че Патриотичният съюз “Защита” (формирование на бивши военни и хора от специалните служби) е “превзел” движението на конгреса му миналата година. За лидера на “Оборище” Тошо Пейков също могат да се припомнят факти отпреди няколко години, които едва ли биха се харесали на Симеон II.
Партията на българските жени изцяло отговаря на предполагаемите критерии на бившия цар. Тя е учредена в началото на бурната 1997 г. и е участвала на изборите тогава. Спечелила е около 15 хиляди гласа. Нейната председателка Весела Драганова призна, че досега не се е виждала със Симеон II. Двамата само са си разменяли писма по електронната поща :-)).
Регистрацията на царската коалиция в Централната избирателна комисия (ЦИК) също се натъкна на юридически препятствия. Адвокатският екип на монарха първоначално беше записал в документите, че коалицията ще се представлява от Симеон Борисов Сакскобургготски. С нарочно решение от 30 април обаче ЦИК беше постановила, че представляващият партията не може да е човек, който не фигурира в нейните управителни органи. “С предоставянето на представителната власт на едно трето лице на създадената коалиция по един недопустим начин се създава възможност за подмяна на политическата воля на членския състав на партиите, съставящи тази коалиция”, аргументираха се членовете на ЦИК. Юридическият екип на царя излезе от тази ситуация, като “детронира” Симеон II от лидерското място и внесе в избирателната комисия документ, според който представляваща коалицията ще е г-жа Весела Драганова.
Ориенталски колорит на царската регистрационна сага придаде и един комичен факт. Точно както на Илиянци може да се купят телефони “Панасоаник” и маратoнки “Адибас”, така и на изборите ще участват

Лъжецарски коалиции

Няколко дни преди избирателната комисия благосклонно да пусне величеството, тя регистрира и коалиция “Национално обединение за цар Симеон II”. Зад това име се крият съмнителните герои на ранния преход отец Гелеменов и Славомир Цанков, които са лидери на Християнрадикалната партия и Съюза на демократичните партии и движения ЕРА-3.
Дублиращата коалиция стана повод за прогнози, че формацията на царя (оригиналът) няма да получи регистрация заради съвпадение на имената. Адвокатите на Симеон коментираха, че имената на двете коалиции се различават с 50%, т.е. няма основания да не бъдат регистрирани. Въпреки че обединението на Гелеменов и Цанков получи бяла бюлетина с червена, черна и червена хоризонтални ивици, много е вероятно голяма част от избирателите да се заблудят и така вотът за царя да се разпръсне.
Още по-голямо става объркването, след като в последния момент (на 2 май) бяха внесени документите на още една подобна коалиция с краткото, но звучно име “Симеон II”. В нея влизат Партията на свободата и прогреса на Иван Георгиев и Българската демократконституционна партия на Иван Амбарев. Коалицията “Симеон Втори” получи бяла бюлетина с две хоризонтални ивици - жълта и оранжева, която по-възрастните хора трудно ще различат от бюлетината за истинския Симеон II, която е бяла с две вертикални ивици - жълта и жълта. (Първото желание на царската коалиция беше за цветове синьо-жълто-синьо, но се оказа, че те вече са заети от “Българско национално движение на вечния път”).
Хаосът с царските формации става пълен, като се вземе предвид още, че беше регистрирано и “Национално обединение ЦАР КИРО”. И ако причините Цар Киро да регистрира партия-менте са пределно ясни - все пак какво друго да прави емблематичният производител на алкохол, то за другите лъжецарски формации могат само да се правят догадки.
Любопитното в коалицията “Симеон II” е, че председател на една от партиите в нея е Иван Георгиев. Той е по-известен като лидер на Движение обединени монархисти, което беше коалиционен партньор на СДС. Негов почетен председател е бащата на Евгений Бакърджиев - Стефан Бакърджиев. Самият Иван Георгиев е близък до бившия вицепремиер и работеше като старши съветник в Министерството на регионалното развитие и благоустройството.
И така, колкото повече наближават изборите, толкова повече политическата сцена наподобява на свиреп цирк с клоуни, илюзионисти, акробати, хипнотизатори, дресьори. За публиката остава само да се настани удобно, да се наслаждава на представлението и да стиска палци някой от номерата да не излезе от контрол.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар