Раздържавяването на софийската “Топлофикация”- кой превари, той завари

Столичната община ще създава смесени дружества при неясни условия

Дъщерната компания на английския холдинг “Ролс-Ройс”, “Ролс-Ройс пауър вейнчър”, която се занимава с инвестиции и опериране на енергийни обекти, ще подпише до няколко седмици проектодоговор със столичната “Топлофикация” за създаването на смесено дружество за модернизация и управление на производствените мощности на ТЕЦ “Люлин”. Проектодоговорът е за период от две години, в рамките на който компанията трябва да изготви технически проекти за въвеждането на система за комбинирано производство на топлинна и електрическа енергия в ТЕЦ “Люлин”. На базата на тези разработки при създаване на смесено дружество английската компания ще се ангажира с инвестиции от 120 млн. долара в люлинския ТЕЦ. Ако предложенията на “Ролс-Ройс пауър вейнчър” са икономически изгодни за общината, след изтичане на двугодишния срок договорът ще бъде подписан окончателно и компанията ще започне реализация на инвестицията си. Всичко това каза за “Капитал” Асен Дюлгеров, секретар на столичната община.
Участието на общината в бъдещото смесено дружество ще е с апортна вноска на съществуващите мощности на ТЕЦ “Люлин”. Какъв ще е делът на кметството обаче още не е ясно, тъй като на този етап оценка на мощностите не е правена. Това ще стане едва когато се вземе окончателно решение за създаване на смесено дружество. Тогава столичната община ще оцени апорта си и ще го отнесе към планираната от “Ролс-Ройс пауър вейнчър” инвестиция.

Пет за четири

Договорът с “Ролс-Ройс пауър вейнчър” е първият от четирите проектодоговора, които ще се подпишат през следващите две години за четирите големи софийски ТЕЦ - “Люлин”, “Земляне”, “София-изток” и “София”. Предвижда се във всяко едно от бъдещите дружества кметството да запази дял от 20 или 30%. “Целта ни е от 2003 г. общината да стане нетен производител на топлинна и електрическа енергия в София и да може да продава на преференциални цени”, обясни Дюлгеров.
Засега сериозен интерес за софийските топлоцентрали е заявен от общо пет кандидата. Консорциум между канадската фирма “Нортланд пауър” и австрийската “Ватех хидро” кандидатства за землянския ТЕЦ. Интерес към тази централа проявява и гръцката компания “Прометеас газ”, в която участие има руският газов гигант “Газпром”. Кандидат за другите две централи - “София” и “София-изток”, е чешката “Хорайзън енерджи дивелъпмънт”, която е привлечена за каузата от българската консултантска компания “Омнитех” ООД, известна като една от партийните фирми на БСП. “Омнитех” нашумя около финансирането на скандални сделки на “Евроенерджи” с Нефтохим и “Плама”. “Не мога да ви кажа как се информирахме за намерението на общината, но ние решихме да изготвим проект и да привлечем инвеститор, който да направи проучване за инвестиции с конкретни предложения и това е “Хорайзън”. Те проявяваха интерес за инвестиции в българската енергетика и ние им казахме, че най- лесният вариант е да влязат чрез проект за инвестиции в столичната “Топлофикация”, каза Борислав Чернаев, консултант в “Омнитех”. Към ТЕЦ “София-изток” интерес проявява и чешката компания “Нютон финанс груп”, която не е потвърдила окончателно намеренията си в столичната община. “Засега изчакваме, за да видим доколко са обособени топлофикационните дружества, как са обмислени нещата и как ще се реши нормативната уредба”, каза Стамен Тасев, изпълнителен директор на “Нютон финанс груп”.
За люлинския ТЕЦ единственият кандидат е “Ролс-Ройс пауър вейнчър”, твърдят от софийската администрация. Все още съществува вариант за останалите мощности да се търси цялостно решение, казаха от общината. Имаме два кандидата - английската “Интернешънъл уотър” и френската “Далкия”, които продължават да търсят цялостно решение”, обясни Дюлгеров.

Това не е приватизация

Фактът, че има толкова сериозен интерес от чужди компании към едно губещо дружество, каквото е “Топлофикация”, е толкова хубав, та чак учудващ. Защото въпросите как изведнъж се появиха тези кандидати и откъде са се информирали за намерението на общината да става производител на ток остават в пълна мъгла. През последните години столичните общински съветници неведнъж даваха съгласието си да се водят преговори с потенциални инвеститори за “Топлофикация” - София. До конкретни решения обаче никога не се е стигало, признават от кметството. Вероятно това обяснява инициативата на общинската администрация да поеме нещата в свои ръце, като започне да преговаря със стратегически инвеститори по никому неизвестни правила без обявени процедури, без съгласието на общинските съветници или компетентните ведомства. “Няма решение на общинския съвет за тези преговори, няма решение въобще за някаква генерална схема, по която да става този процес. Това ние ще внесем заедно с предложението за учредяване на дружествата”, каза Дюлгеров. Според него в случая с “Топлофикация” - София, не може да става въпрос за приватизация, а за привличане на инвестиции чрез създаване на смесени компании. “Приватизация по досегашния ред е невъзможна за целия енергиен сектор. Приватизация не може да се осъществява и във водния сектор, както и в другите инфраструктури, по една проста причина - това са публични услуги и ако вървим на класическа приватизация и разчитаме да получаваме пари от това, цената на сделката директно се отразява в цената на услугата, т.е. тази цена на сделката я вземаме от потребителите. Точно този ефект трябва да се избегне по възможност”, обясни Дюлгеров.

С краката нагоре

Тъй като приватизацията според столичната администрация в този сектор е невъзможна, то схемата, която ще се приложи при раздържавяването на софийските топлоцентрали, е новаторска. Инвеститорите правят първо разработки, които се одобряват от администрацията. Следващата стъпка е вече уговореното с потенциалния инвеститор дружество да се представя на общинските съветници за одобрение. “Схемата е много по-различна от обичайната”, признават и от общината. ”Смятам, че този начин на раздържавяване на дружествата е правилен. Нещата обаче ще трябва да се решават комплексно от компетентните ведомства”, е мнението на Стамен Тасев. Оказва се, че компетентните ведомства въобще не са запознати с действията на софийската администрация. От самото дружество също не са наясно за намеренията на своя собственик. “Нямаме представа как се водят преговорите, тъй като никой от ръководството не участва пряко в тях. С това се занимава собственикът, т.е. общината”, коментираха от дружеството. Единственият представител на “Топлофикация”, който може би е в течение с преговорите, е председателят на борда на директорите Валентин Димитров, който обаче е в командировка, казаха още от дружеството. Още по-незапознати с намеренията на общинските власти се оказаха и подчинените на председателя на Държавната агенция по енергетика и енергийни ресурси (ДАЕЕР) Иван Шиляшки. “Ние не се бъркаме в собствеността на дружеството, затова не участваме в преговорите с инвеститорите”, обясниха от ДАЕЕР. Нашите контакти с “Топлофикация” и общината са по отношение на нормативната уредба, финансовото състояние на дружеството и баланса на енергийната система”, обясни Любка Георгиева, началник-отдел “Топлоснабдяване” в Агенцията по енергетика. Тя обясни също, че е редно бъдещите бизнеспланове на инвеститорите по отношение на ценообразуването на крайния продукт да бъдат съгласувани с тяхното ведомство.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал