Новият брой:
Първият опит за ротационен кабинет в България

Полет над царското гнездо

Парламентарно мнозинство ще имат лобистите

Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Почти всички големи икономически групировки имат представителство в листите на Национално движение “Симеон II”. Суматохата около съставянето на кандидат-депутатските списъци ще позволи на по-активните играчи на политикономическата сцена да имат свои директни представители в следващия парламент. Царската група ще бъде изключително нееднородна сплав от икономисти, лекари, неуспели политици и откровени лобисти. Това означава, че преди да се говори за коалиционно правителство, депутатите на Национално движение “Симеон II” трябва да уговорят коалиция помежду си. Въпросът е могат ли да се успоредят по някакъв начин толкова разнопосочни интереси?
Димитър Минков Ламбовски е една от най-спорните фигури, попаднали на първо място в листите на царя. За него определението “сикаджия” просто няма как да бъде избягнато. Димитър Ламбовски има незавидна бизнесбиография въпреки 32-те си години. Името му винаги е вървяло успоредно с това на хора от най-близкото обкръжение на бившата застрахователна компания СИК. Неговият бизнес път започва малко преди Първа източна международна банка да бъде купена от Младен Михалев-Маджо и компания. От регистрите на фирмите, в които е участвал, се вижда, че е стартирал като бизнеспартньор на Петър Ненков. Той беше в управителния съвет на Първа източна международна банка заедно с Ламбовски през 1993 г. Двамата участват и във фирма “Тераинвест” АД с няколко тогавашни синдикални лидери от КНСБ . По-късно Петър Ненков замина за Москва, а през 1995 г. загина при доста странна автомобилна катастрофа в руската столица. Дори и след смъртта за Ненков се носеха легенди, а името му беше забъркано с пране на пари от Първа московска банка и изчезнали тирове с цигари. След оттеглянето на Ненков от ПИМБ Ламбовски остава в управата й до края на 1999 г. Той е в управителния съвет заедно с тогавашния акционер в Интергруп и СИК Венцислав Стефанов. Димитър Ламбовски е и в управата на футболен клуб “Славия”, където акционер е небезизвестният Младен Михалев - Маджо. Ламбовски е прокурист на фирма “Интергруп - България” заедно със Стефан Николов. Последният стана популярен през 1995 г., когато СИК сложиха ръка на сините будки по спирките на столицата и се опитаха да поставят под контрол продавачите на вестници. “Интергруп - България” и “Интергруп енд партнерс”, където до 1999 личаха имената на Михалев, Красимир Маринов - Големия Маргин, Румен Николов-Пашата и всички останали членове на силовата застрахователна компания СИК са регистрирани на един и същи адрес в кв. “Витоша”, ул. 433 № 10. Шеф и на двете фирми е Таня Кукинска. От друга страна, Ламбовски е съдружник с ПИМБ в “Лизингова компания” АД.
Другата емблематична фигура, с която е свързан Димитър Ламбовски, е Мартин Макариев, който също минава за сикаджия. От 1992 г. насам двамата неизменно вървят заедно и в ПИМБ, и в други фирми, като последно Макариев влезе в съвета на директорите на приватизираната фирма “Химко”, заедно с убития няколко месеца след това Димитър Дацов. Твърди се, че Макариев е поставил Димитър Ламбовски за шеф на смесеното българо-австрийско дружество “Мессер Химко Газ”, длъжност, с която той май се гордее. “По тази логика може би аз по-скоро съм човек на Газпром и на Рем Вяхирев, защото дружеството, на което съм управител, миналата година е преработило природен газ за 40 млн. долара”, казва Ламбовски пред в. “Труд” в отговор на обвиненията, че е човек на СИК.
Ако за Ламбовски нещата не са изяснени, то за четвъртото място на Мирослав Севлиевски в листата за Бургас няма никакви съмнения. Севлиевски отдавна се смята за царски човек, макар появата му в черноморския град да се посреща с неособено голямо въодушевление. Той беше член на борда на директорите на Слънчев бряг, който не остави особено светли спомени в курорта. Бизнесинтересите на Мирослав Севлиевски също са доста разностранни. Той е основен акционер във фирма “Станчов, Севлиевски и ко”, където негов партньор е бившият външен министър Иван Станчов. Съдружници там са още и “Маккап холдинг” на Максим Димов и Красен Кралев. Последният е президент на футболен клуб “Черно море”, който е на другата бивша застрахователна компания ВИС 2. В управата на “Черно море” влиза популярният наместник на висаджиите във Варна Христо Асенов-Бацата. Кралев има съвместна фирма с хора от варненската групировка ТИМ - “Мег ентъртеймънт”. Неговото основно занимание всъщност е рекламата - собственик е на рекламната агенция МАГ. Самият Кралев участва в творческия екип, който изработва кампанията на царското движение.
Мирослав Севлиевски е акционер в още няколко фирми, като най-честото съдружие, в което влиза, е с Максим Димов, финансистът на царското движение. Той е акционер в инвестиционен посредник “Хеджър”, на който Димов е председател.
Седалището на “Хеджър” е до софийския офис на телевизия “М Сат”, на варненската групировка ТИМ на ул. “Шипка”. Максим Димов и Мирослав Севлиевски са съдружници в “Маккап холдинг”. Ковчежникът на царя, както вече наричат Максим Димов, също има известни съдружници. Той е изключително близък с бившия шеф на столичното управление на МВР Чавдар Чернев. Двамата са съдружници в няколко фирми - “Агромак”, “Рубин турс”, “Бета Виктория” и “Българско дружество за управление”. В последната фирма участва и Димо Кръстинов, който заедно с Чернев посредничат при сдлеки с оръжие чрез фирмата си “Елмаз 24”, в която и Максим Димов известно време е бил член на съвета на директорите. Чернев и Кръстинов от своя страна имат съвместна фирма с бодигарда на царя Бойко Борисов и Румен Николов - “Интербулпред” АД.
И друг оръжеен търговец явно работи за лоби в царската група. Водачката на царска листа Юлияна Дончева е съдружничка с 19 годишната дъщеря на президента на оръжейната фирма “Делта Г” и на футболен клуб “Локомотив” - София, Николай Гигов. Според източници от царското движение модната журналистка и манекенка е попаднала на първо място в царската листа в Шумен с протекциите на друг бъдещ депутат - Соломон Паси. “Делта Г” е един от честите спонсори на Атлантическия клуб на Соломон Паси, а самият Гигов - негов личен приятел.
Четвъртият между кандидат-депутатите в Бургас, Мирослав Севлиевски, очевидно има връзка и с бизнесмена и най-голям притежател на хазартни игри Васил Божков. Севлиевски е съдружник със застрахователната компания на Божков “Бул инс” във фирма “Нова България” АД. “Бул инс” е компанията, която пое клиентите и активите на нелицензираната застрахователна компания СИК. Самият Божков също намества свои хора сред царската свита. Камен Влахов е нареден на второ място в царската листа в Разград след Венцеслав Димитров, който не крие близките си отношения с президента на Мултигруп Илия Павлов. Влахов управлява дружество “ИН-В” ООД, където е съдружник с Васил Божков, както и пловдивската фирма “Ай Ти Ер”. В тази фирма участва и най-голямата хазартна групировка у нас “Ай Джи Ем”. Съдружници в нея освен Васил Божков са още и Младен Михалев-Маджо и Илия Павлов.
Присъствието в царските листа на Николай Николов (трети в Пазарджик) също може да се обясни чрез фирмените регистри. Той е съдружник във фирмата “Бългериън ентърпрайз кънсалтантс”. Чрез нея Николов участва в акционерното дружество “Булвенчърс”, където е съдружник със сина на Симеон II Кирил Сакс Кобург. В компанията участва и водачът на варненската листа на царското движение Николай Василев. Дружеството е създадено с цел да се инвестира в българския IT пазар.
На второто място в Плевен е юристката Анелия Мингова. Тя е съдружник във фирмата “Интер сейв” ООД. Неин партньор в тази компания е бил Пламен Панайотов, който е водач на царската листа в един от софийските райони. В дружеството участва още и юристът Иван Летников, който беше адвокат по делото за регистрацията на царската партия. Другият съдружник в “Интер сейв” - Тодор Стайков, присъства в съдебните регистрации на над десет фирми. В една от тях той е съдружник със собственика на “7М” Красимир Кънев. В друга - с Бранимир Ботев, който беше съветник на Марио Тагараниски, докато той беше министър на администрацията в първото правителство на Иван Костов. Името на Ботев нашумя около скандала с компенсаторните записи на майка му Анжел Енгибарова-Шмид. Разкритията станаха повод за разследване срещу Едит Гетова, бивш зам.-министър на икономиката, а Александър Божков беше уволнен от второто правителство на СДС като главен преговарящ с Европейския съюз. Бранимир Ботев приватизира винарска изба “Розова долина” в Карлово и успя да получи благословията на царя и неговия личен герб. Симеон Сакскобургготски дори е дал за ползване къщата си в село Баня на винарската изба, когато не пребивава там. Царят е написал писмо, в което в послепис казва: “Ракията ви има голям успех сред приятели!” С вино от същата изба царят е черпил гостите си на вечерята в Париж преди няколко седмици.
Третият в плевенската листа на Национално движение Симеон II - Димитър Стефанов, е в управителния съвет на приватизационния фонд “Доверие”. За известно време бил и в управата на закупеното от фонда предприятие за хладилна техника “Зора”.
Сред предизвикващите умиление фирми на царските кандидат-депутати е дружеството, което е регистрирал още през 1991 г. водачът на пловдивската листа Милен Велчев. Той е избрал за нея името “Гивми 5” (Дай ми пет). Компанията е ликвидирана през 1998 г.
Водачът на царската листа в Русе Марко Тодоров присъства в изпълнителния съвет на партията Либерално демократична алтернатива. Това е формацията, основана от бившия президент Желю Желев и някогашния му съветник Румен Данов. Партията се явява отделно на изборите в коалиция с ДПС и Евророма на Цветелин Кънчев. Освен партиен функционер Марко Тодоров е член на съвета на директорите на русенското акционерно дружество “Интертрейд”.
Доста по-богато присъствие във фирмените регистри обаче има неговият подгласник, софийският адвокат Даниел Вълчев. Той фигурира като член на управителните тела или съдружник в над десет фирми, като голяма част от тях са свързани с интересите на банкера Емил Кюлев. Всъщност Вълчев и неговите колеги от кантората “Ей енд Ви консултинг” ООД вършат юридическата част от работата на Кюлев. Кандидат-депутатът присъства в бордовете на “Ривиера мениджмънт”, “Булстрад -живот”, “Аптечно Бургас”, “Аптечно Силистра”, “Слънчев ден”, в “Росексим банк” и няколко други фирми. Част от фирмите на банкера Емил Кюлев са регистрирани на същия адрес, на който е и адвокатската кантора на царския кандидат. Между тях е и фирмата “Аекс Фурлан България”, която според съдебните регистри “се управлява и представлява от Емил Кюлев и Михаил Черней заедно”. Преди изгонването на скандалния израелски бизнесмен двамата имаха общ бизнес. След като обаче собственикът на “Мобилтел” напусна страната, бизнесотношенията му с банкера бяха прекратени.
Сред царските кандидат-депутати има поне още един явен приближен на Емил Кюлев - изпълнителният директор на Росексимбанк Иван Искров, който е трети в 24-ти избирателен район - София. Той е един от четиримата шефове на банката, които могат да я представляват заедно с Кюлев. Искров е изпълнителен директор и на “Застрахователно акционерно дружество Булстрад - Живот”.
Изключително широко застъпено в царските листи е и лобито на юристите и по-специално на преподавателите по право в СУ “Кл. Охридски”. Освен главния секретар Пламен Панайотов в тази категория попадат и водачите на депутатски листи в Смолян и София - Георги Петканов и Огнян Герджиков. Двамата са съдружници в консултантската фирма “Фактор - Консулт”. Герджиков пък е синдик на Агробизнесбанк - Пловдив, и бивш член на управителния съвет на Обединена българска банка, надзорник на “Балканкар холдинг” и член на УС на “Агропромстрой БД и сие” на скандалния бизнесмен от Монтана Борислав Славчов, завлякъл БЗК с няколко милиона марки. В надзорния съвет на Агробизнесбанк след покупката й от БНБ пък присъства още един царски депутат - Валери Димитров, който е втори в листата за София-окръг.
Съсловната група, свързана с медико-фармацевтичната промишленост, също е намерила място в депутатските листи на царя. Такъв е Георги Пасков, член на управителния съвет на “Търговска лига - Национален аптечен център”, чийто шеф Тихомир Каменов е нещо като кръстник на бизнеса с лекарства у нас. В района на медицинското лоби попада Пламен Кенаров, който е изпълнителен директор на Многопрофилактична болница за активно лечение “Царица Йоанна” и бивш съдружник във фирмата “Хелт консултинг”. Той оглавява списъка на депутатите в Ямбол. В Плевен пък на първо място е Венко Александров - съдружник на приближения до царя кардиохирург Александър Чирков във фирмата “Света Екатерина 2” ООД.
Интересен е случаят в Търговище, където царската листа наполовина е съставена от ръководствата на две фирми - “Енергия” и “Газинжинеринг”. Тя се оглавява от Стамен Стаменов, член на управителния съвет на “Енергия”. Неговият подгласник Панайот Абаджимаринов участва в ръководствата и на двете фирми. Съдружник в “Газинжинеринг” е и “Черноморска технологична групировка”, представлявана от бившия банкер Любомир Гибински, който е следствен за фалита на ТСБанк.
Покрай реденето на царските листи беше заплашена с обезлюдяване и БНБ. Централната банка беше напусната от прависта Валери Димитров, който доскоро беше главен съветник по юридическите въпроси на управителния съвет. Тъй като е доцент в катедра “Право” на Университета за национално и световно стопанство, Валери Димитров работеше в БНБ на граждански договор.
Вторият напуснал БНБ е шефката на дирекция “Специален надзор” Румяна Георгиева. В банката вече се търси заместник за нейния пост, тъй като второто място в листата наНДС II в София със сигурност й гарантира бъдеще като депутат.
Любопитна е и появата в хасковската царска листа на бившия депутат от икономическата комисия на Великото народно събрание Валентин Церовски. Той присъства в повечето фирми на Румен Георгиев, шеф на застрахователна компания “Европа”. Церовски е бил член на УС на Пенсионен фонд “Солидарност”, доскоро ръководен от синдикалния бос Константин Тренчев. Близо 70% от капитала на дружеството бе изкупен от ING Bank преди няколко месеца. Церовски фигурира и като шеф на Доброволен пенсионен фонд “Дълголетие”, който така и не бе лицензиран от Държавната агенция за осигурителен надзор.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

Все още няма коментари
Нов коментар