Започнаха залаганията за следващия кабинет

НДС II държи да посочи премиер и да вземе икономическите министерства

Идеята на Симеон II за “ширококоалиционно правителство”, която той лансира в първото си обръщение седмица преди изборите, вече започна да добива плътност. Макар че борбата между различните лобита в царското движение тепърва предстои в най-острата й форма, претендентите за някои постове започнаха да излизат на светло. Интересното е, че проблемът вълнува и бизнескръгове, които иначе отричат съпричастност към НДС II.
Според някои източници от царското движение неговият хипотетичен кабинет ще разкрие нови министерства. Предвижда се създаването на отделна структура за евроинтеграцията. Търговията и туризмът ще се отделят от икономическото ведомство, най-вероятно ще се разделят транспортът и съобщенията.

Правителство на едната трета

така близки до царя политици наричат бъдещия коалиционен кабинет. Наименованието идва от схемата, която подготвял екипът на Симеон. Тя предвижда една трета от министрите да са хора на движението, една трета ще се запази за коалиционни партньори, по всичко личи обаче, че това няма да е ОДС. Последната третина ще делят независими експерти и хора от ДПС, смята източникът. За ДПС е отделено специално място извън секцията за коалиционните партньори, защото царското движение искало управлението да е в хармония с европейските стандарти за спазване на правата на малцинствените групи. На движението на Ахмед Доган в НДС II гледат като на партия, която е гарант за запазването на сегашния етнически модел, твърди източникът. Не случайно в районите, в които ДПС доминират, царското движение не противопоставя силни кандидати.
Колкото и хипотетично да изглежда правителството, вече се сочат конкретни имена. Доста пъстра картина предлага групата на експертите. Като почти сигурни министри се спрягат Нансен Бехар и Стоян Денчев. Първият ще бъде поканен да оглави отбранителното ведомство, а вторият - за шеф на държавната администрация. Според царските хора Нансен Бехар е сред най-добрите ни експерти в националната сигурност, не е без значение и влиянието му в еврейското лоби. Стоян Денчев пък е особено добър в администриране на управлението. Той беше главен секретар в кабинета на Любен Беров и вицепрезидент на Мултигруп. И двамата се приемат добре от българския и чуждестранния бизнес и имат силни международни контакти, отчитали в НДС II. От друга страна, стана ясно, че атлантикът Соломон Паси, който е депутат на НДС II в Бургас, няма желание да наследи Бойко Ноев във военното министерство. Всъщност Паси не прие същото предложение, което Костов му направи при ремонта на синьото правителство след местните избори.
Бившият шеф на Булбанк Чавдар Кънчев най-вероятно ще бъде поканен за министър на евроинтеграцията, където опитът му на банкер и финансист и международният му авторитет щели да бъдат от голяма полза. Но самият Кънчев досега не е дал никакви признаци, че идеята му допада. Бившият шеф на Булбанк беше един от първите хора, които бяха препоръчани на царя, вероятно от Стоян Ганев. Според някои източници първият списък от икономисти на царя е включвал както Кънчев, така и други експерти като Емил Хърсев, Димитър Ашиков и Андрей Пръмов. Срещу тях обаче са се обявили принц Кирил и близкият до него Спас Русев. Те убедили Симеон II, че е по-добре да се заложи на млади и неупотребявани досега хора. В резултат на това в царското движение бяха поканени да се включат великденците. Така че позициите на Чавдар Кънчев на този етап не са добри.
В числото на експертите се включва и Максим Димов, който можел да поеме земеделието. Напоследък обаче в екипа на Симеон вече имало силна опозиция срещу бизнесмена. Условията при привличането на независими експерти били две - чисти имена и доказани способности. Макар и партийно оцветени, като кандидатури за висшата администрация в царското движение виждат и синия Румен Йончев, зам.-шеф на държавния фонд “Земеделие” и възлова фигура по организацията и реализирането на европрограмата САПАРД, а също Хасан Али от ДПС - бивш депутат в 37-ото Народно събрание и зам.-министър на земеделието. Те са основни конкуренти на Максим Димов за високите постове в земеделието.

За премиерския пост

има различни спекулации. Една от тях предвижда главният секретар на НДС II Пламен Панайотов да оглави първото “царско” правителство. Но самият Панайотов отрича подобен ангажимент. За рационалното лоби в бъдещата парламентарна група на движението той е предпочитаната кандидатура пред вероятността Стоян Ганев изневиделица да се появи на финала като министър-председател.
За този пост се сочи и дипломатът от кариерата Стоян Сталев, който не е обвързан партийно със сегашното управление. Той беше външен министър в служебното правителство на Стефан Софиянски. В НДС II оценили високо приноса му за развитието на отношенията с Германия, докато беше посланик в Бон. Иван Костов обаче отзова Сталев от Германия и го изпрати посланик в Турция. Като един от вариантите за премиер се обсъждал все още и Стефан Софиянски, но въпреки декларациите си през последната седмица столичният кмет в крайна сметка няма да заложи на царската карта.
Ако бъдат поканени, както се говори, на царя ще откажат двама от сегашното правителство - външният министър Надежда Михайлова и шефът на кабинета на Костов Николай Вълчев, предвиждан за поста главен секретар.

НДС II си запазва икономическите министерства

Те ще се възложат на част от младите в екипа на Симеон. Милен Велчев - финансов министър, Любка Качакова - министър на търговията и туризма. За шеф на икономическото ведомство на мястото на Петър Жотев се готви Николай Василев. На останалите великденци вероятно ще бъде възложено ръководството на икономическите комисии в парламента. Всички те имат две съществени предимства - готови са да признаят направеното досега и да го ползват като база за своето управление и политика и не са обременени с цветовото разделение и политическата злоба от последните години. Така ще могат да станат консолидиращ фактор в бъдещо коалиционно правителство, коментират близки до царското обкръжение политици.
Според други източници обаче великденците, които изнасят кампанията на царското движение в момента, ще бъдат изтласкани на заден план. Очаква се втора вълна от политици с опит, които ще поемат най-важните постове, твърдят източниците. Според тях за младите икономисти били предвидени позиции в изпълнителната власт на ниво заместник-министър.
Разбира се, ако изборните резултати му позволят, последната дума за правителството ще има царят. И е напълно възможно той да пази в тайна своите фаворити до последно.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове