Досиетата: широко затворени очи

Правителството даде 866 хил. лв. за издръжка на Комисията по досиетата

Годишно 866 000 лева ще струва на държавата издръжката на Комисията по досиетата. Бюджетът й беше гласуван от правителството ден след като Методи Андреев обяви сътрудниците на Държавна сигурност в изпълнителната власт.
Тя обнародва 44 имена, работили в изпълнителната власт след 10 ноември 1989 г. Общо те са 121, но само 44 са доказани сътрудници, за които са намерени или собственоръчно подписани декларации за сътрудничество, или са извадени кадровите дела на щатните. Картотекираните доносници са 43, а 23 са спорните, за които не са намерени безспорни доказателства. Специалните служби са скрили 11 души като изключително важни за националната сигурност с мотивирани доклади. Това е истината за управлението на държавата от ДС в последните години, или поне позволената истина. За цялата ще трябва време, ако изобщо се намерят доказателства.

Спорни и безспорни

Поредният списък на Комисията по досиетата затвърждава мнението, че на обществото се предлага половинчата информация. Според Методи Андреев неговите колеги са се натъкнали и на двама премиери, сътрудничили с ДС. В. “Стандарт” твърди, като се позовава на шефа на Комисията по досиетата, че премиерите били трима, ама единият вече е покойник. Пак според Андреев 99.5 на сто било сигурно, че въпросните двама премиери са сътрудничели на ДС, но заради решение № 10 на Конституционния съд от септември 1997 г. не може да ги оповести.
От изнесената статистика става ясно, че най-много сътрудници има в правителството на Жан Виденов. Изненадата по-скоро е, че в правителството на Луканов доносниците не са били повече, отколкото при последното управление на БСП. Сред тях са вече известни на обществото лица, попаднали в списъка на депутатите като проф. Илчо Димитров, проф. Васил Чичибаба, но и вицепремиерът Румен Гечев, който е събирал сведения за чужди граждани; министърът на промишлеността Любомир Дачев и още 7 зам.-министри. Към тях трябва да се прибавят и съветниците проф. Иван Ангелов и Владимир Жеглов. За шефа на Виденовия пресцентър Красимир Райдовски изобщо не става въпрос - той никога не е крил, че е работил в разузнаване и се гордее с това. В този смисъл бившият зам.-шеф на Шесто управление о.з. полк. Цвятко Цветков, който беше секретар на МВР по времето на Жан Виденов, сигурно се чувства обиден, че не е попаднал в списъка на Методи Андреев. Комисията просто не е обърнала внимание, че секретар на МВР е равно на заместник-министър в другите министерства. Общо при Виденов са работили 12 безспорни сътрудници и 11 спорни.
В правителството на Луканов е имало 6 сигурни и 7 картотекирани. При Димитър Попов от първата категория са били 5, а от втората 11. При Луканов са работили 6 сигурни и 7 спорни и картотекирани. В първото правителство на СДС са работили 5 доказани сътрудници и 4 картотекирани. Само 1 сигурен нещатен работник е имало в правителството на Иван Костов, който е наследен от служебното правителство на Софиянски. За сметка на това има 6, за които няма достатъчно данни, че са работили за тайните служби, един от които е бил дори министър.

И архивите на РУМНО май са прочистени

От последния доклад стана ясно и още нещо, което е доста смущаващо. Досега се смяташе, че архиви и досиета са били унищожавани само в Държавна сигурност. Сега се разбра, че същият процес е протичал и в архивите на бившето Разузнавателно управление на Народната армия (РУМНО), сега Разузнавателно управление на генщаба. Според информацията, изнесена от Комисията по досиетата, няма нито един безспорен сътрудник на РУМНО, като изключим ген. Чавдар Червенков, който все пак си е получил генералските пагони именно като шеф на тази служба. В същото време има само 5 висши управници, които са сътрудничили с тази служба, от които 4 са зам.-министри, а един министър. Това поставя въпроса и с архивите на тайните служби, който беше повдигнат и от членовете на Комисията по досиетата. Според тях архивите на службите трябва да бъдат разсекретени, защото в тях няма нищо тайно. В тази идея има логика, тъй като наистина в архивите на бившата Държавна сигурност едва ли има кой знае колко секретни неща, които да касаят националната сигурност на страната. Това би позволило на много по-голям кръг от изследователи и журналисти да се запознаят с тях и да направят съответната преоценка на историята ни от недалечното минало.

Бизнесът на сътрудниците на ДС

Една от тезите, която най-често присъстваше в публичното пространство през последните демократични години, беше, че бившите ченгета чрез манипулации на доносниците и изнудвания са осребрили досиетата и са трансформирали властта си в икономическа мощ. Справките във фирмените регистри обаче са доста обезкуражаващи. Има няколко човека, които се свързват с Мултигруп. Съпричастността към ДС обаче може и да не е толкова категоричен показател, като се има предвид, че стратегията на корпорацията, за която се носят слухове, че е започнала своето начало с пари на Държавна сигурност, беше да привлича при себе си бивши кадри от правителства и да изгражда паралелна/огледална структура на държавната. Сред работилите за Мултигруп са Михаил Трифонов, който е бил зам.-министър на земеделието при Луканов и Димитър Попов. Той става основна фигура във фирмите на Мултигруп - “Балканагро”, “Балканфрут”, “Балканинкасо” и др. Друг, който има досег с “Мулти”, е Митьо Виделов. През 1999 г. той влиза в управата на ваканционно селище “Робинзон”, където са още Недялка Сандалска и Янчо Патриков - хора на Илия Павлов. За още трима-четирима могат да се предполагат връзки с “Мулти”, но постовете изобщо не са възлови.
Другото, което е забавно, е, че Георги Танев, министър на земеделието при Беров, е бил по едно и също време в надзорния съвет на “Мел инвест” заедно с друг обявен за сътрудник на ДС от правителството на Виденов - Любомир Драганов. В същата фирма е и нащумелият зърнопроизводител Филчо Колев, който пък беше приятел на президентския съветник Румен Христов. Драганов излиза от “Мелинвест” в края на 1996 г. Може би е любопитно да се знае нещо повече и за бизнеса на спрягания за земеделски министър от страна на ДПС Хасан Али Хасан, също обявен за сътрудник на ДС, който е бил управител на фирма “Калиакра 2000” и управител на винарска къща “Сакар”. За бизнеса на Румен Сербезов, Райдовски, Жеглов и други популярни герои от близкото минало медиите са отделяли достатъчно внимание. Така че някак си излъгани останаха очакванията за големите разкрития за връзки на управниците с бизнеса на някои групировки. Може би, ако се разкрие цялата истина, нещата ще изглеждат различно. Затова обаче комисията на Методи Андреев трябва да започне истинската си работа. Т.е. да започне да пресява архивите и да търси доказателства за принадлежността на картотекираните и недоказаните сътрудници на ДС във всички масиви, което всъщност е истинската й работа. Останалото са фойерверки във въздуха, които всеки тълкува, както си иска.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Още от Капитал

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата