Големият завой на Филчев

Обвиняването на здравния министър Илко Семерджиев в престъпление по служба може да се окаже начало на голям процес по разследване и наказване на далавери, извършени от високопоставени служители по времето на правителството на Иван Костов. Фигурата на Семерджиев е знакова в няколко отношения.
Той беше един от министрите с пълно и лично доверие на премиера Кастов. Зад фасадата на провеждането на здравната реформа бяха направени наистина впечатляващи разходи за недвижими имоти, коли, луксозни ремонти, компютри с плоски екрани, скъпи охранителни системи и какво ли не. Повечето от строителствата, доставките и ремонтите на здравната каса по времето на Семерджиев бяха възлагани основно на фирми от орбитата на фаворизираните от сините строители от НИКМИ в партньорство със Славчо Христов.
Действията срещу Семерджиев са основателни и справедливи, съвсем друг въпрос обаче е мотивацията на главния прокурор Филчев да ги започне сега. Повечето от скандалните проекти на здравната каса са описвани подробно в българските вестници още през 1999 и 2000 г. Тогава не последва нищо. За награда Илко Семерджиев беше повишен и стана здравен министър.
Огромният масив от дълбоко засекретени предварителни проверки и висящи следствени дела превърнаха Филчев от обикновен магистрат в една от най-заплашителните фигури на политическия подиум. Още преди да изсъхне мастилото по президентския указ за свикване на новото Народно събрание, главният прокурор реши да скъса конците, които го свързваха с неговите досегашни политически покровители и даде ход на процесуални действия срещу тях.
Следствените действия срещу Илко Семерджиев се отнасят за неговите действия като шеф на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и договора с “АремисСофт” за изграждане на информационна система на НЗОК по сигнал на левия депутат Кънчо Марангозов.
На Илко Семерджиев е била наложена мярка за неотклонение парична гаранция в размер на осем хиляди лева. По думите на здравния министър мярката веднага е била обжалвана от неговите адвокати. “Радвам се, че и прокуратурата ще провери договора, който подписах с “АремисСофт”, за да се докаже веднъж завинаги, че името ми е чисто”, коментира здравният министър.
Принципно погледнато, повратният момент в отношенията между СДС и Филчев беше малко преди изборите. Първоначално обвинител номер едно системно започна да изпраща заплашителни послания към синята централа. Първият ясен сигнал за подготвяната война срещу СДС бе секретното съвещание в почивната база на прокуратурата край язовир “Батак”. На нея Филчев открито заявява пред шефовете на прокуратурите в страната, че подготвя проверки, фокусирани върху приватизационните сделки.
Досега вътрешнопартийната функция, която главният прокурор Никола Филчев е изпълнявал, е да обслужва поръчки на Йордан Соколов за реализиране на атаки срещу противници вътре в СДС. Съвместните действия с прокурорите направиха Соколов най-мрачната фигура на “Раковски” 134, разрушител на доверието между сините лидери и източник на повечето вътрешнопартийни интриги.
Последният потърпевш от това порочно взаимодействие е столичният кмет Стефан Софиянски.
По лична поръка на Йордан Соколов и с мълчаливото съгласие на Костов прокурори от Върховна касационна прокуратура директно са привикали столичния кмет преди десетина дни и са го разпитвали в продължение на три часа. Според вътрешни източници в прокуратурата конспектът на разпита е включвал въпроси за имоти у нас и в чужбина, пътувания зад граница, възлагането на кредитния рейтинг на столичната община и др.
Не е ясно в какво качество е викан кметът, но два дни по-късно обитателят на “Московска” 33 даде скандалната си пресконференция, на която поиска оставката на Иван Костов. Софиянски внимателно избягна да отговори на въпросите, свързани със срещата му с прокурорите.
Според източници от СДС Соколов е наказал Софиянски заради нелоялното му поведение към СДС, доброто му отношение към царя и готовността му да участва в царско правителство.
Разследването срещу Семерджиев обаче е нещо съвсем друго. Той е твърде близък на Костов, за да може Йордан Соколов дори да си помисли да го атакува. Акцията по сплашването на Софиянски вероятно ще остане последната синя поръчка, изпълнена от прокуратурата.
Ровенето в далаверите на здравната каса по-скоро е желание на главния прокурор Филчев да се покаже независим и принципен представител на закона и с това да се бори за царското доверие и благоразположение. Вероятно предстоят действия и срещу други министри на Костов, възможно е и самият премиер да има проблеми.
Затова негласният развод между синята централа и прокуратурата естествено е съпътстван от масирани опити на Филчев да спечели доверието на Симеон II и неговите съпартийци. Главният прокурор, който последователно търси начин да възстанови прокурорските свръхправомощия от времето преди старта на съдебната реформа, изглежда, е готов на всичко, за да си извоюва подкрепата на новото парламентарно мнозинство.
Първият опит на Филчев да пробие по заобиколен начин в царското обкръжение е бил по линия на професор Александър Чирков. Известният хирург бил привикан в прокуратурата, тъй като срещу него все още имало висящо предварително производство за сделки със сърдечни клапи според източници от съдебната палата. Следственото дело е образувано през далечната 1991 г. и не е ясно защо не е приключено нито с мнение за съд, нито с резолюция за прекратяване. Така медикът осигурява достъп на главния прокурор до Симеон II на коктейл в клиниката “Света Екатерина”.
След опознавателната среща главният прокурор изненадващо посети царя и в резиденция “Врана”. После, без да даде каквито и да било обяснения, той отлетя за Москва. За всеобща изненада след срещата “ТАСС беше упълномощена да заяви”, че Филчев е обсъдил с руския си колега шансовете за възстановяването на монархията у нас. Информацията шокира всички, включително и царските юристи. Изключително странно е един магистрат, който би трябвало да се занимава единствено с борбата срещу престъпността, да дава обяснения по вътрешнополитически въпроси, които не би трябвало да имат нищо общо с работата на неговото ведомство.
Единственото рационално обяснение за действията на Филчев е, че се стреми да демонстрира някаква близост със Симеон II, независимо че подобна връзка едва ли наистина съществува.
Ако страховитият бивш директор на ФБР Дж. Едгар Хувър се беше родил в България, той вероятно щеше да прилича на сегашния главен прокурор Никола Филчев. За близо две години и половина мандат обвинител номер едно успя да еволюира от незабележим зам.-министър на правосъдието до “човекът в сянка”, който има неограничена власт и може да компрометира кажи-речи всеки по-крупен играч на политическата и икономическата сцена.
Вместо да поведе безкомромисна борба с престъпността и корупцията, както обеща в началото на своя мандат, Филчев предпочете да стиска здраво своите папки и да притиска в ъгъла всеки, който се опита да му се противопостави. Сега, след смяната на властта, част от папките започват да излизат на бял свят.
Голямата въпросителна в случая обаче отново си остава поведението на царя, който предпочита загадъчно да мълчи и по проблемите в системата на правораздаването. Единствено той може да даде отговор на въпроса дали има някаква договорка за запазване на статуквото в прокуратурата. Засега е ясно само, че ако Симеон II реши да променя нещо в прокуратурата, ще трябва да го направи изключително бързо. Ако царят не предприеме нещо по въпроса в първите няколко месеца от своя мандат, Филчев ще натрупа достатъчно дебели папки и за неговите партийни функционери. В този случай радикалните промени в правораздаването ще станат невъзможни, тъй като най-голяма ще бъде парламентарната група на депутатите с висящи следствени дела.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове