Стоян Ганев излиза на светло

Не бил агент на Муун, а регент на англо-саксонска катедрала

В далечната 1993 г. тогавашната коалиция СДС се тресе от вътрешни скандали. Самите партии вътре в съюза също от своя страна се цепят, отлюспват се сини лидери. През това горещо лято преди осем години в. “Новинар” публикува кратка информация, в която се казва, че 31 клуба на партията Обединен християндемократически център (ОХДЦ) искат да основат нова партия със същото име, но извън СДС. За свой председател те искали отново Стоян Ганев, който по-рано е отлюспен от съюза и вече е в САЩ. Самият Ганев обаче отговаря според вестника с писмо, в което призовава привържениците за търпение, тъй като чакал да получи “съответните инструкции от международните християнски организации”. Тази кратка дописка от “Новинар” е поместена в книгата “Свирепа арена или цирк” на тогавашния депутат Тошо Пейков. Сега той е коалиционен партньор на Симеон II и работи за една кауза със Стоян Ганев, който очевидно вече е получил “съответните инструкции”.
След като изплува от политическото небитие, за да съветва царя, бившият външен министър започна бавно и внимателно да се появява и в публичното пространство. Миналата седмица скандалният политик даде интервю за в. “Труд” и пусна предварителната информация, че ще гостува в шоуто на Слави Трифонов. Интерпретациите за промяната в неговото поведение (доскоро той отказваше всякакви публични изяви) се свързват от приближените до царя с изключителната му настойчивост да заеме вицепремиерски пост в бъдещото правителство. Според източници от царското движение обаче основната пречка пред това са изключително отрицателните обществени нагласи към него. Това вероятно е и причината за неговото излизане на светло. Интервюто му в “Труд” всъщност е серия от оправдания на най-популярните атаки - че тъстът му е генерал от КГБ и че е проводник на интересите на сектата на Муун. На първото обвинение е отделено малко място - колкото да се каже, че бащата на жена му е бил цял живот “инженер в институт по автоматично приборостроене”.
По въпроса за “преподобния Муун” царският съветник е далеч по-многословен. “Аз съм толкова муунист, колкото вие сте йезуитка”, казва бившият външен министър на журналистката от “Труд”, която е взела интервюто. Стоян Ганев не се вълнувал нито тогава, нито сега от религията. Той признава, че е чел лекции срещу заплащане на форуми, организирани от религиозната секта. “Това е масова практика в САЩ”, казва Ганев за платените публични изяви и добавя, че на тях е говорил “по въпросите на ООН, на мира и каква е заслугата на семейството на Муун за подпомагане на бедните и мира”. На въпроса “член ли сте на ръководството на Младежката федерация за световен мир, която също е на Муун” бившият външен министър отговаря, че е прочел това твърдение за първи път във в. “Капитал”. “Не съм член на никаква организация, регент съм само на най-голямата англо-саксонска катедрала “Сейнт Джон Дивайн”, макар че не изповядвам тази религия”, разказва Стоян Ганев. Въпреки това неговото име присъства на две места в официалния сайт в интернет на Младежката федерация за световен мир (http://www.yfwp.org/). Според страницата в световната мрежа Стоян Ганев е член на един от ръководните органи на муунисткото подразделение - Международния консултантски съвет (International Advisory Board). Бившият ни външен министър се споменава и в историята на организацията. В сайта на федерацията за мир пише, че Стоян Ганев е държал реч по време на нейния трети световен конгрес. Пак там пише, че няколко години по-рано д-р Хак Джа Хън Муун (съпругата на “преподобния” Муун), съосновател на организацията, е говорила пред общото събрание на ООН “под покровителството на д-р Ганев”.
Разбира се, възможно е сегашният царски съветник наистина да не знае, че е в борда на Младежката федерация за световен мир. Една от най-известните практики в сектата на Муун е сключването на брак между мъж и жена, които никога не са се виждали, но са били подбрани от “преподобния”, така че да си подхождат. След като това се случва, какво остава да те сложат в борда на някоя фондация без твоето знание.
В изявленията си миналата седмица Ганев обясни, че е директор на център по международни отношения в Бриджпортския университет и се похвали, че в него е идвал Виктор Черномирдин по времето, когато беше председател на “Газпром”. Тази новина е подробно отразена в бюлетина на Обединителната църква на Муун от октомври 1999 г. По време на посещението се слага началото на Център за икономически връзки между САЩ и Русия. “Въпреки че новият център още не е официално одобрен от университетския борд, Стоян Ганев, директор на Центъра за международни и регионални изследвания, заяви, че очаква центърът на Черномирдин да стане поле за диалози, семинари и да провежда изследвания”, пише в бюлетина на Муун. В него се казва още, че бившият ни външен министър е сред хората, които са предложили Черномирдин за почетна научна степен от университета в Бриджпорт, която той по-късно получава.
В учебното заведение на Муун Стоян Ганев играе ролята на своеобразен външен министър. В края на миналата година например в университета пристига президентът на Туркменистан Сапармурат Ниазов. Той също получава почетна степен, като в бюлетина на Обединителната църква пак се отбелязва, че сред гостите на церемонията е Стоян Ганев. По-късно той връща визитата, като отива в Туркменистан и подписва споразумение за сътрудничество и обмен на студенти с местния държавен университет. Каспийската държава е на четвърто място в света по добив на природен газ. Пред бюлетина на муунистката църква посланичката на Туркменистан в ООН подчертава, че нейната страна е единствената, която поддържа дипломатически отношения с талибански Афганистан.
По-рано в своята университетска кариера Стоян Ганев е присъствал и на друго международно събитие, организирано от сектата на Муун - създаването на Международна федерация на полуостровните държави за световен мир. Основател на организацията е отново “бащата Муун”, а Ганев изнася лекция за ролята на ООН и неправителствените организации при развитието на полуостровните държави.
Серията публични изяви на бившия външен министър са опит да оправи катастрофално лошия си имидж в България. Стоян Ганев обаче има и друг проблем. Почти всички останали приближени на Симеон II и техните представители в царската парламентарна група също работят много активно срещу неговото участие по какъвто и да било начин във властта. Както се разбра през седмижата идеята за микрокредитирането е прокарана в царската коалиция от бившия външен министър (повече по темата на стр. 14). В изявите си миналата седмица Ганев не отрече, че целта му е вицепремиерски пост. Нещо повече - той заяви, че се готви да участва “в промените на тази страна”.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал