Новият брой:
Служебната президентска република

Лятната бира-скара трайно превзе столичния Hide Park

Бивши охранителни фирми държат повечето нови кафенета и бирарии в центъра на София

В известно лятно заведение, намиращо се в парка пред НДК, винаги има запазена маса за високопоставен столичен общинар. Сервитьорките са инструктирани да обслужват госта за сметка на заведението. Преди време младо момиче, постъпило току-що на работа, без да иска, нарушило неписаната заповед. Невнимателната сервитьорка представила сметка на компанията, в която бил и общинарят, след което шефът й вдигнал скандал и момичето едва не загубило работата си. Това е една от случките, разказвани от работещите в летните заведения от района на НДК.
От няколко години алеите около НДК отесняват всяко лято от построените на място кафенета, бирарии, павилиони, продавачи на слънчоглед, майстори на татуировки, както и от всевъзможните увеселителни съоръжения. Околното пространство все повече придобива вид на лунапарк от наблъсканите едно до друго люлки, стрелбища, джаги, симулатори за любителите на силните усещания, блъскащи се колички и дори съоръжение за бънджи-скокове. Разрастването на този малък “Дисниленд” налага периодично подсилване на хигиенизиращия екип от служители на фирма “Чистота”, която всяка сутрин има тежката задача да се справи с плътния слой разхвърляни кашони, пластмасови чаши, амбалаж, фасове и останалия дребен отпадък. Под повърхността на

Предприемаческата шарения, окупирала НДК

всяка година тече жестока битка. Местата са малко, а мераклиите да правят бизнес в парка - много. Ред в хаоса от интереси би трябвало да внасят неколцината чиновници от управление “Зелени системи” на общината, които раздават разрешителните за наем. Въпреки това пространството около НДК бие всички останали столични паркове и градинки по брой заведения на единица зелена площ. Вероятно оттук е тръгнала и поредната инициатива на кметството за разчистване на София от незаконни обекти. Според секретаря на общината Асен Дюлгеров планът на парка пред НДК разрешава съществуването само на три заведения. В момента техният брой е труден за определяне поради непрекъснатата поява на нови и нови капанчета.
Последната екстра е бирена къща “Плевен”, собственост на ЕТ “М. Георгиев 71”, която беше построена до пешеходния мост зад НДК. Дървеното съоръжение, напомнящо декор от филма “Хан Аспарух”, се появи преди месец в градинката срещу църквата “Свети Седмочисленици”. Работници изораха буренясалата градинка и засадиха райграс, който трябваше да придаде по-привлекателен вид и на самото заведение. Вероятно по сигнал на влиятелни съседи обаче заведението изненадващо беше демонтирано и след няколко дни опъна тенти срещу хотел “Хилтън”. В радиус от 500 метра около него се намират още две бирарии. Точно срещу централния вход на НДК е разперил чадъри клуб “Астика”, собственост на “Векс 2000” ЕООД. От другата страна на моста (на ъгъла на булевардите “България” и “Черни връх”) пък се виждат отличителните знаци на бирария “Загорка”. Кръчмарският пейзаж се допълва от няколкото подвижни барбекюта и десетината каравани и кафенета. Сред тях е и най-старото заведение в района, известно сред софиянци като “Бурканите”. То се стопанисва от ЕТ “Бе диск - Константин Костов”. Шефът на фирмата е съдружник на небезизвестните братя Джанкови във фирмата им “Джани -ко”, която стопанисва паркинга зад НДК. Приближените до бившия вицепремиер Евгений Бакърджиев бизнесмени нашумяха покрай приватизацията на софийската мелница и скандалния строеж на хотел на Копитото.
Част от павилиончетата за сандвичи и бира в съседство с “Бурканите” се държат от фирмата “Сити 68” ООД, която участваше в консорциума, приватизирал преди две години общинската фирма “Форум”. Сделката за тази фирма ще се запомни с войната между различните общински лобита, която в крайна сметка беше спечелена от РМД на нейни служители начело с общинските съветници Николай Александров и Кристиан Каршалъков.
Кафето до пилоните на НДК е собственост на фирмата “Регал БМ” ООД със съдружници Борис Тодоров и Митко Бъчваров. Вторият е един от основателите на фалиралата къща ФТА и съдружник във фирмата “Норд-стар инвестмънт” ООД, в която участва и един от шефовете на “Първа частна милиция” ООД Румен Ангелов. Бургаската охранителна фирма нашумя през 1994 г. като наместник на столичната групировка ВИС по Черноморието. Година по-късно нейният шеф Георги Николов-Мечката беше застрелян пред спортната зала в жк “Славейков”. Фирмата “Регал БМ” държи и новото кафе в градинката до сладкарница “Кристал”.
Най-елитното от всички заведения в района на НДК е бар “Ел Кабана”, който от няколко години зае бившата детска площадка в зеленото пространство. Твърди се, че неговите управители са приятели от детство с Антоан Николов. Заведението е собственост на фирмата “М.Г.Н.С” ООД. Сред собствениците й е Никола (Нико) Тупарев, продуцент на телевизионните предавания “Стани богат”, “Кръгове”, “Джубокс” и “Вкусно”.

Бумът на летните заведения

в София започна през лятото на 1998 г. покрай световното първенство по футбол. Първите появили се изневиделица бирарии на открито бяха посрещнати с облекчение от феновете, тъй като бяха алтернатива на кварталните капанчета и не заливаха клиентелата си с актуалния по онова време чалга-хит “Нашта система 4-4-2”. Сега леките дървени конструкции могат да бъдат забелязани на всяко парче трева в столицата. Обзавеждането навсякъде е едно и също - “чешма” с бира, няколко сервитьорки, чаши за еднократна употреба и пластмасови чинийки. След изпитите няколко бири човек може необезпокояван да се облекчи в близките храсти, спестявайки си стреса от посещението на прилежащите им химически тоалетни. Хармонията с природата се допълва от популацията бездомни кучета.
Последната мода в летните заведения са луксозните кафенета към музеи и театри. Макар да оставят впечатление, че приходите от тях служат за подпомагане на културата, в действителност техни собственици са частни фирми, нямащи нищо общо с културата (независимо че повечето от собствениците им имат вид на културисти). Най-популярно сред тях е кафенето в Археологическия музей. То се държи от фирмата “Бавари” ООД, собственост на тримата бивши шефове на охранителната фирма “Аполо и Болкан” Иво Русинов, Николай Николаев и Кольо Колев.
Двете нови заведения в градинката на народния театър, които носят името кафе “Театъра”, са собственост на фирмата “Фаст сървис” ООД. Според регистрите доскоро едноличен собственик на фирмата е бил Марио Стоянов, който е известен като един от най-приближените до бившия шеф на “Дескрим” Слави Бинев. Стоянов е бивш съдружник в охранителната фирма “Коса секюрити” и един от управителите на групировката “М.И.Г. груп”, чрез която Слави Бинев управлява някои елитни заведения в столицата. В империята на групировката влизат стриптийз-барът на “Шератон”, ресторант “Дали”, клубовете “При кмета”, “Библиотеката” и чалга-дискотеката “БИАД”, която нашумя покрай побоя, нанесен от шефа на ВИС!>2 Жоро Илиев над Слави Бинев. След като организира първите бирфестове в столицата, “М.И.Г. груп” вече е почти пълен монополист в разполагането на заведения по парковете. Според запознати групировката държи общо 13 летни бирарии, най-много от които са разположени в Южния парк. Повечето от тях официално са собственост на дружества, управлявани от хората на Слави Бинев. Двете цент-рални бирарии “Загорка” (срещу “Хилтън” и зад паметника на съветската армия) се държат от дъщерната на групировката фирма “Иккен - Съмър” ООД, чийто управител Александър Златков също е един от бившите шефове на “Коса секюрити”.

С бира на театър

Лятната бира-скара трайно се е настанила в градинката пред Народния театър “Иван Вазов”. По соцвреме на това място имаше едно-единствено заведение, което беше известно с името “Стоте чучура” (заради фонтана пред театъра). Сега столичният Central Park е обсаден от рекламни капанчета, предлагащи пенлива течност.
На мястото на отдавна несъществуващото заведение от две години е бирария “Каменица”. Нейната редовна клиентела е съставена главно от любители шахматисти, кибици от близките пейки и гардове на фирмата “Егида”, която охранява парка. Бирарията е собственост на фирмата “Киоск” ООД. На противоположния край на парка, точно зад взривения мавзолей, е разположена конкурентната бирария “Болярка”. Собственик на заведението е фирмата “Жанел 2000” ООД. Макар да е регистрирана през миналата година, фирмата вече успешно конкурира хората на Слави Бинев. Нейни са също бирената къща “Каменица” срещу университета и бирарията до езерото “Ариана” в началото на Борисовата градина.
Градинката зад паметника на съветската армия от години е

Царството на “Баба Яга”

Рекламиращото се като нонстоп заведение вечер може да бъде разпознато и от най-отдалечения край на градината по миризмата на пържена цаца и ганджа. Печелившата кафе-бира-скара се стопанисва от неизвестния ЕТ “Жожо Г”. Бирените фенове, заседнали на “Баба Яга”, явно не обръщат внимание на занемарения пейзаж наоколо. Вече трета година дъното на изкуственото езеро събира тиня и остатъците от надпиванията със светло пиво.
Дървена постройка от типа “еднодневка” се появи отскоро и в района на “Синьото кафе”. Шатрата е собственост на регистрираното в Банско дружество “Пиринска туристическа компания” АД. На една ръка разстояние от нея е бирария “Юнак”, която е собственост на веригата пицарии “Мис Каприз”.
Враговете на бирата също могат да намерят прохлада в жегата. Един от оазисите за тях е откритият бар “Игуана” пред хотел “Рила”. Заведението, което разтвори преди година чадъри в градинката, вече успя да я завземе почти изцяло и минава за едно от най-печелившите поради стратегическото място, на което беше построено. То се стопанисва от младежката кооперация, която държи и столичната дискотека “Ялта”.

Куршуми над “Маймунарника”

Култовото за всички хипари и пънкари лятно заведение в Борисовата градина сега се нарича клуб “Арго” и вече събира почитателите на клабърската атмосфера. Обновеното заведение се стопанисва от ЕТ “Плам - П.Станков”, чийто собственик Пламен Станков е един от съдружниците в “Детективска агенция НИПАС”.
Гората около някогашния “Маймунарник” крие от погледите на големия град още няколко заведения, които са любими на здравите момчета с прякори като Горилата и Маймуняка. Плажът “Мария Луиза” е запазена територия на ВИС-2. Имотът е собственост на общинската фирма “Софийски имоти”, но тя има сключен дългосрочен договор за наем с фирмата “Селф соф”, която е част от бизнесимперията на висаджии. Къпалнята е предназначена най-вече за любителите на силни усещания. Там не минава месец, без да се взриви нещо. През април неизвестни заложиха шашка на задната гума на мерцедеса на Николай Цветин-Близнака, дясна ръка на Жоро Илиев. В началото на юли пък на метри покрай къпалнята неизвестни стреляха с гранатомет по гравитиращия около СИК шеф на “Интергруп” Георги Пехливанов.
Комплексът разполага с ресторант, просторна зала за бодибилдинг, два басейна, игрище за плажен волейбол, тенискортове, бар “Кариби” и още няколко кафенета. Всички заведения се стопанисват от фирмата “Енджел” ООД, която е собственост на “ВАИ - инвест холдинг”. Същата фирма държи и лятната дискотека на групировката, която нашумя преди години като “Нерон 2”, а сега се нарича “Къти Сарк”.
Под контрола на бивши охранители е и лятната дискотека “Алиби”, където редовно стават инциденти. Преди месец в дискотеката умря студентът по информатика Петър Маринов. Докато си купуваше кока-кола от бара, той беше прострелян от 30-годишния бодигард и бивш служител на НСО Александър Стоянов.
Хубавото на тези заведения е, че са далеч от жилищните квартали на столицата и това поне предотвратява терора над съседите. Лошото е, че дори когато не ги посещава, човек може да стане неволна жертва на гангстерска престрелка - например ако е решил да разходи кучето си в неподходящ момент.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар