“Назначение и уволнение”
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

“Назначение и уволнение”

“Назначение и уволнение”

По митниците в страната застанаха стари герои, познати на прокуратурата

2597 прочитания

Най-касовата пиеса в митниците е:

Историите около митниците напоследък оголиха факта, че корупцията минава през назначенията. Скандалите около русенската митница я показаха като откуп за запазване на пост. Там на редовите митничари им бяха искани пари, за да останат на работа. Спорните личности, назначени на ключови постове по митниците, водят към друга нейна форма - таксата за заемане на длъжност. Назначенията и уволненията са интригата, която в момента минава като червена нишка през цялата система на митниците. Напоследък и през самия й директор.

От няколко седмици зачестиха слуховете, че уволнението на Емил Димитров е въпрос на дни. Що се отнася до назначението му, то е може би единственото с безспорен произход в митническата система. Като знакова фигура в борбата срещу корупцията Димитров беше назначен лично от Симеон Сакскобургготски за директор на Агенция “Митници”. На Симеон дори се приписва твърдението “последните, от които ще снема политическото си доверие, ще са главният секретар на МВР Бойко Борисов и Емил Димитров”. В тази връзка в митническите среди се говори, че дори Димитров да не бъде уволнен формално, след като британските консултанти поемат управлението и контрола на българските митници, директорът на митниците (който и да е той) ще остане безгласна буква. Източници и от “Гергьовден”, и от НДСВ уверяват, че назначаването на Емил Димитров е избор на личност, а не политическо споразумение между двете сили. В същото време обаче доста хора очакват, че “Гергьовден”, или по-скоро Любен Дилов-син, ще се опита да издигне

Втора кандидатура за директор на митниците

Като най-вероятен се очертава сегашният зам.-директор на Агенция “Митници” Мариан Абрашев. Той е зам.директорът с най-широки правомощия. Досега така и не направи нищо, с което да бъде запомнен. Работил е като юрист в структури на Мултигруп и е бил юридически съветник на “Гергьовден”.

Източник, близък до финансовото министерство, разказва, че вероятно по този повод е имало среща между Любен Дилов-син, Абрашев и финансовия министър Милен Велчев. Тя е станала повод за рязко охлаждане на отношенията между Емил Димитров и доскорошната му дясна ръка. Самият Абрашев отказа пред “Капитал” коментари по въпроса на този етап. За Абрашев и за главния секретар на агенцията Илиян Матеев твърдо се знае, че са назначени в митниците по искане на “Гергьовден”. За Матеев съществува и версия, че това е станало с протекциите на депутат от НДСВ, засега неизвестен. Като логично и възможно име се споменава разградският депутат Камен Влахов. Покрай случая с рекета на редови митничари в Русе, името на Матеев обаче беше силно компрометирано. Той се очерта като основния кадровик на митниците (според друга версия в тази роля е основно Емил Димитров) и като човека, събирал средства от петте митнически дирекции в страната. Стана известно и че в родния си Разград Матеев е известен като човека, който е държал доскоро най-атрактивната местна дискотека “Спартак” и е участвал в няколко фирми, донесли му противоречива репутация. В Разград си обясняват неочакваното му издигане с приятелството му с Любен Дилов-син. Въпреки че други работят много по-сериозно за създаването на структура на “Гергьовден” в Разград, Матеев е този, който е избран за координатор на движението в Североизточна България. Издигането му се приема още и като компенсация на това, че на парламентарните избори през юни беше изместен в последния момент като водач на листата на “Гергьовден” в града. Не на последно място различни хора от обкръжението му смятат, че мястото в митниците му е дадено като отплата за средствата, с които е финансирал от 1999 г. насам движението на Любен Дилов-син.
За третия заместник на митниците - Людмил Анастасов, се твърди, че е единственият назначен по искане на финансовия министър Милен Велчев. В биографията му има период, в който е оглавявал дъщерна фирма в холдинга на Васил Божков. В същото време обаче той е единственият със стаж в системата, като е бил дори началник на столичната митница. Въпреки това в ръководството на митниците на него му беше отредена страничната роля на завеждащ международната дейност. Зам.-директорката Богдана Джонева също е кадър на “Гергьовден”. Тя е водила предизборния щаб на движението в Стара Загора. Твърди се, че е личен избор на Емил Димитров и единственият човек, комуто той в момента има доверие. Когато пое поста, Емил Димитров казваше, че той и екипът му са четирима (всичките свързани с “Гергьовден”) срещу 4000. Сега се оказа, че те са били на глинени крака и по друга линия. Хората в ръководството нямат необходимия служебен стаж (с изключение на Анастасов) и нужния ранг, изисквани от Закона за държавния служител за съответната длъжност. Това омаловажава управленските им актове и ги прави много уязвими пред съда. В момента Димитров е почти сам и за екип не може да се говори.
В звената надолу от три месеца текат безспирни кадрови рокади. Директорите на районните митнически дирекции бяха сменени преди по-малко от три месеца. Източник от митниците съобщи, че Емил Димитров е обявил нов вътрешен конкурс за тези постове. Що се отнася до досегашната кадрова политика на Ревизоро, опонентите му най-общо я формулират така:

“Върнаха основните каналджии по митниците

Някои и си платиха за това. Делата им стоят в прокуратурата и ще си мълчат като гърмени зайци.” Освен че ще са послушни, те са и вещи в изработването и прилагането на контрабандните схеми. Ако Димитров може да бъде упрекнат в някакви пристрастия, те са по линия на Кулата - Горубляне. Сред най-фрапантните назначения се сочи това на Снежина Ангелова за началник на митническото бюро в Горубляне. В книгата си Емил Димитров я е описал като емблема за корумпиран митнически служител. Твърди се, че сега всички контейнери, които минават през Кулата, се насочват за обмитяване там. Смята се, че за това се грижи друг фаворит на Емил Димитров - Иван Илчов. По времето на югоембаргото той е директор на Калотина. От Димитров е назначен за нещо като наблюдател на югозападните митници. Смята се, че по този начин се насочват камионите през Кулата към митническото бюро в Горубляне. За Илчов се твърди, че влиянието му се простира върху Благоевград, Видин, Кулата. Приписват му и приятелски връзки с бившия началник на РМУ Варна Румен Кирчев, който сега е главен експерт в централата на митниците в София. Варненската преса вече описа семейния бизнес на Кирчев, процъфтяващ около митниците - с внос на захар, горива, ориз, фасул. Един от шумните скандали беше със сина на Румен Кирчев Иван, който оформял митнически сурова захар на цена около 170-180 щатски долара на тон за захарния завод в Девня, докато “Захарни заводи” подават митнически декларации за същата стока за 240 щатски долара на тон. За съпругата на Кирчев също се знае, че се е занимавала с митническо обслужване на фирми вносителки и има спедиторска фирма. Варненските митници са интересен пример и за хаотичния стил в последните назначения. Като директор на Регионална митническа дирекция - Варна, е назначена Хризантема Гайдарова, която едновременно е и началник на митница Варна. После като директор на РМД Варна със заповед на Емил Димитров е назначен Иван Динчев. Гайдарова остава само началник на митница Варна. Емил Димитров издава заповед за прекратяване на служебно правоотношение, но кой знае защо като заместник-директор на варненската митница. Междувременно със заповед на директора на РМД за началници на варненската митница един след друг са назначени други двама души. В крайна сметка със заповед на Емил Димитров на поста застава Сергей Марценков. Като друг фрапантен случай се сочи, че за началник на стратегическата митница в Свиленград е назначен Николай Проданов. В ревизионния акт на Емил Димитров той е обвинен за неприключени 300 ТИР-карнети и сумите от тях са в размер на 740 млн. лева. Той дисциплинарно е уволнен през 1997 г., а съдът го възстановява през тази година.

Източници, близки до митническата система, твърдят, че са

Зачестили оплаквания от митнически служители

че чрез втори и трети лица ги предупреждават за готвени уволнения и им се намеква, че сами могат да се сетят какво трябва да направят. Говори се за някакви списъци с митничари, нарочени за уволнения заради връзки с една или друга личност. Заповедите са за прекратяване на служебно правоотношение едностранно от страна на работодателя без мотиви.

Тези механизми станаха видими покрай скандала с русенската митница. Източник, предпочел анонимност, съобщи, че преди Русе са били изрекетирани аерогарата, където мизата е 250 000 марки месечно, Калотина - с 120 000 марки, и Кулата - 300 000 марки. Не е изключено при сегашната степен на разпад на нещата рекетът да се прави и от самозванци.

Първото впечатление е, че хаосът и несигурността пречат на контрабандните канали. Ситуацията прави митничарите несигурни, те започват да работят за себе си като за последно, от което процъфтяват митническите измами. Изглежда, че цялата кадрова несигурност е на път да блокира и митническата система. Още три месеца и ще я няма, казват запознати.

Най-касовата пиеса в митниците е:

Историите около митниците напоследък оголиха факта, че корупцията минава през назначенията. Скандалите около русенската митница я показаха като откуп за запазване на пост. Там на редовите митничари им бяха искани пари, за да останат на работа. Спорните личности, назначени на ключови постове по митниците, водят към друга нейна форма - таксата за заемане на длъжност. Назначенията и уволненията са интригата, която в момента минава като червена нишка през цялата система на митниците. Напоследък и през самия й директор.

От няколко седмици зачестиха слуховете, че уволнението на Емил Димитров е въпрос на дни. Що се отнася до назначението му, то е може би единственото с безспорен произход в митническата система. Като знакова фигура в борбата срещу корупцията Димитров беше назначен лично от Симеон Сакскобургготски за директор на Агенция “Митници”. На Симеон дори се приписва твърдението “последните, от които ще снема политическото си доверие, ще са главният секретар на МВР Бойко Борисов и Емил Димитров”. В тази връзка в митническите среди се говори, че дори Димитров да не бъде уволнен формално, след като британските консултанти поемат управлението и контрола на българските митници, директорът на митниците (който и да е той) ще остане безгласна буква.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK