Няма предопределени предимства за BNFL в споразумението за АЕЦ “Козлодуй”

Милко Ковачев, председател на Държавната агенция по енергетика, пред “Капитал”

Договорихте ли се със зам.-министъра на атомната енергетиката на Русия при посещението му у нас през миналата седмица по въпроса за доставките на ядрено гориво и обратното връщане на използваните радиоактивни касети?
- Срещата ни беше по-скоро протоколна, не сме подписвали споразумение или протокол. В началото на следващата година ще има българо-руска междуправителствена комисия, логично е няколко месеца преди това да има срещи, които на съответно ниво да изясняват позициите на двете страни и впоследствие вече да се търсят конкретните решения. За доставките на гориво миналата година беше обявен търг, но в голяма степен този търг не беше подготвен. Той по-скоро вдигна медиен шум, отколкото да изпълни реалните очаквания за една такава конкурсна процедура. Извън Русия има и друг производител на гориво за реакторите от типа ВВЕР1000 и това е "Уестингхауз", която е част от английската BNFL (Би Ен Еф Ел). Но досега никой не е изпробвал работата на този продукт "Уестингхауз" в съвместна експлоатация с руското гориво. В ядрената енергетика не могат да се правят търгове просто така, без да се направи анализ на безопасността, на съвместната работа на два типа гориво и взаимното им влияние.
Положението в АЕЦ "Козлодуй" обаче е тревожно, след като стана ясно, че в Русия има силна съпротива срещу връщането на употребеното гориво от България. И през миналата седмица световните информационни агенции съобщиха за настояването на руската "Грийнпис" последната доставка да бъде върната обратно у нас.
- Положението в АЕЦ "Козлодуй" е тревожно от 12 години, непрекъснато някой казва, че няма повече капацитет, че нямаме време и няма къде да сложим този материал. А в същото време като че ли не се предприемат мерки за ефективно решаване на проблема. В крайна сметка една от задачите беше изпълнена миналата година - беше завършена цялостната модернизация на хранилището за временно съхраняване на отработилото гориво. След като бяха изпълнени редица мерки по подобряване на сеизмичната устойчивост, за алтернативно сигурно водоснабдяване и електроснабдяване и бяха направени анализи на безопасността най-сетне беше подготвена техническата обосновка на безопасността и в крайна сметка българският регулаторен орган вече имаше ясно основание да издаде разрешение за експлоатация на това хранилище.
Тоест, след като вече няколко години работи без лиценз, сега съхраняването на използваното ядрено гориво в това хранилище най-сетне е узаконено?
- Не бих казал, че е работило съвсем без лиценз, работеше с временни разрешения, което ограничаваше нормалната му екс-плоатация. На базата на предприетите мерки и направените анализи то вече може да функционира пълноценно. Решаването на проблема с отработилото ядрено гориво е един от приоритетните проекти в рамките на помощта, която предоставя Европейската комисия за по-ранното спиране и изваждане от експлоатация на някои блокове от АЕЦ "Козлодуй". На уебстраниците на ЕБВР вече има съобщения за набиране на кандидати за участие в този търг. По този въпрос се работи активно и очаквам, че в първото тримесечие на следващата година банката ще може да проведе тръжна процедура, която да завърши с избор на изпълнител.
ЕБВР ли ще организира изцяло търга за изпълнител и привличането на финансиране за изграждане на хранилище за дълготрайно съхраняване на употребеното гориво?
- Стоте милиона евро, които Европейската комисия задели във връзка със споразумението от 29 ноември 1999 г. за извеждане от експлоатация на първите два блока на АЕЦ "Козлодуй", бяха предоставени за управление на ЕБВР, доколкото ЕК счита, че няма експертиза в областта. Практически около 85% от тези средства сега са предоставени в основания под егидата на ЕБВР Международен фонд за подпомагане на извеждане от експлоатация на АЕЦ "Козлодуй". Основен донор в него е Европейската комисия, като донори са се включили и страни като Великобритания, Австрия, Гърция, Белгия. Има и други желаещи, например Франция, които са заявили интерес за донорство. Практическото управление на този фонд се осъществява от ЕБВР. В този смисъл така нареченият проблем с отработилото ядрено гориво е ясно адресиран, има решение и това решение трябва да бъде реализирано.
Това означава ли, че вече не е толкова решаващ въпросът дали Москва ще спре действието на двустранното споразумение за обратно приемане на употребеното ядрено гориво?
- Определено да. Сега връщането и междинното съхранение на отработилото ядрено гориво е един малко философски въпрос. Повечето от страните, които нямат преработка на място, са се насочили към дълготрайното му съхранение до момента, в който ще са в състояние да вземат окончателно решение за неговата крайна съдба.
Атаките срещу тези проекти се аргументират често с това, че проектите ще се изпълняват от чужди фирми и парите от помощта няма да останат в България, а ще се върнат отново в страните от ЕС. Как ще коментирате това?
- Има такова нещо. Правилата са съвсем ясни - в търговете, които организира ЕБВР, могат да участват компании, които са от страните, членки на ЕС, страните, кандидатки за членство в ЕС, и страните, в които ЕБВР оперира - това е практически цялата зона на Централна и Източна Европа и бившият Съветски съюз. Тук не става въпрос за широкопрофилна дейност, става въпрос за специализирана дейност. Не всеки може да произвежда контейнери за съхранение на отработило ядрено гориво. Те се подлагат на специално изпитание, технологиите също са специфични. В този смисъл тук не става въпрос наши компании да произведат набързо по един варел, в който просто да сложим отработилото гориво. Има такива коментари, но трябва да е ясно едно: ние заявяваме нуждите си, подготвяме техническото задание и спецификацията за условията, които бихме искали да се изпълнят, за техническите характеристики, за търговските условия, които би следвало всеки кандидат да удовлетвори. Те, разбира се, се преглеждат от ЕБВР дотолкова, доколкото и те носят отговорност за прозрачността и за равнопоставеността на всичките кандидати в този конкурс. И трябва да е ясно едно - да, може би парите отиват обратно при този, който е изработил продукта, но самият продукт остава у нас. Тук започвам да си задавам въпроса ние какво всъщност искаме - парите или продукта? Ако става въпрос за парите - да, има известно движение от запад на изток и обратно, доколкото производителят е с такъв произход. Ние сме заинтересувани, ако има елементи, които биха могли да бъдат произвеждани в българската икономика, ако има неща, които биха могли да снижат цената, ако има поръчки, които биха могли да бъдат дадени на български предприятия, офериращите да търсят такива възможности. Това, от една страна, създава заетост, създава БВП; от друга страна има трансфер на ноу-хау към наши компании; от трета страна се очаква, че по този начин цената може да бъде намалена. Но в крайна сметка няма ограничение български фирми да участват в търговете или да бъдат подизпълнители при реализирането на проекта.
Споразумението с английската Би Ен Еф Ел означава ли, че на тази компания ще є бъде възложено без търг да поеме работата по извеждането на реакторите от експлоатация и управлението на радиоактивните отпадъци в АЕЦ "Козлодуй"?
- Това е междудържавно споразумение, което беше подписано през миналата година на ниво департамент за търговия и индустрия на Великобритания и Агенцията по енергетика в България. То е рамков документ с възможности за двете страни да си сътрудничат в редица области, свързани с управлението на радиоактивни отпадъци, с извеждането на блокове от екс-плоатация, със самата експлоатация на атомната централа. Разбира се, изпълнението на това споразумение може да става само на търговска основа. То е свързано с възможността да се отделят определени ресурси от двете страни за реализация на съвместни задачи. Но в никакъв случай не дава специални позиции на определени компании, защото такова сътрудничество ние поддържаме и с Русия и други държави, с които също имаме междудържавни споразумения. Тук няма някаква загадка или предопределени предимства. Възлагането на тези дейности тепърва ще става на тръжна основа в рамките на финансирането от Международния фонд за подпомагане на АЕЦ "Козлодуй". На търговете всеки кандидат е добре дошъл и ние очакваме свирепа конкуренция. В момента на уебстраницата на ЕБВР е обявен търг за изграждане на група за управление на проекта и основните играчи на този пазар, убеден съм, ще предоставят най-добрите условия, за да бъдат избрани и да могат да участват в процеса.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар