Marlboro, made in село Ръждак

Фабриката в Петричко е снабдявала България, Гърция и Македония с цигари менте

Случвало ли ви се е да запалите вносна цигара и в дробовете ви да нахлуе аромата на най-долен български качак. Случвало ви се е, както и на много други любители на популярни западни марки. Миналата седмица спецполицаи от НСБОП разкриха къде точно се произвеждат такива ментета - в ТКЗС-то на близкото до Петрич село Ръждак. То се намира в онзи ъгъл на картата на България, на десетина километра от Гърция и твърде близо до Македония. Само допреди няколко години се смяташе, че голяма част от фалшивите вносни цигари идват от Кипър или арабските страни. Те пристигаха по море до Варна и Бургас или до свободната безмитна зона в Пловдив. Оттам тръгваха по нелегалните канали за контрабанда или оставаха у нас.

Как се правят цигари в ТКЗС

На 14 декември служители на НСБОП атакуваха две сгради в селскостопанския двор на село Ръждак, Петричко. В едното хале откриват цех за производство на памперси, а в приземния етаж на незавършена строителна сграда - поточна линия за производство на цигари. Машините са в работен режим, но на самата поточна линия в момента не са се правели папироси. Намерени са обаче остатъчни консумативи от последната пратка, филтри, опаковъчна хартия, готова продукция, картони за кутии и естествено машините за производство. “Имахме информация, че нелегалната фабрика работи от няколко месеца, и атакувахме, за да спрем работата й сега, защото производството на фалшиви цигари нарушава авторитета на държавата”, каза полк. Венелин Великов, зам.-директор на НСБОП. Според него, въпреки че поточната линия не е хваната в момент на производство на ментета, има достатъчно категорични улики и свидетелства, които да докажат вината на производителите пред съда.

Собственикът един, чорбаджията друг

Имотът на бившето ТКЗС в село Ръждак е собственост на бизнесмена Христо Иванов Костов. Той е бивш митничар от този край. След 1997 г. регистрира пет фирми, които се занимават или с търговия на едро, включително и с горива, или с транспортна дейност. Прякорът на Христо Костов е Чауша. Той е и в управителния съвет на спортното сдружение “Беласица- Лореал” заедно с небезизвестния Живко Томов-Фашиста. От всичките му фирми особено внимание заслужава регистрираната през 1999 г. “Смог райдър” ООД, която може би има отношение към случая. Чисто документално обаче Чауша няма нищо общо с нелегалната фабрика, тъй като едната сграда е отдадена под наем на ЕТ “Филка Ангелова”. Самата Филка Ангелова е съпруга на Георги Ангелов-Папартала, който си организирал производството на памперси там. Другата се стопанисва от Георги Атанасов-Барбата.

Фабрика като истинска

Цигарите са правени в халетата на Барбата, които са оборудвани с професионални немски и английски машини втора ръка, за които обаче няма никакви документи. Според полицаите от НСБОП поточната линия е произвеждала месечно по три-четири 40-футови контейнера, въпреки че според показателите е можела да бълва по 1 тон цигари на ден. За обслужване на машините били необходими между 10 и 15 души. Когато имало поръчка, работниците спели в помещения над цеха.
Повечето консумативи са били “доставени” от завод “Юрий Гагарин” в Пловдив. Това е фабриката за опаковки и филтри на холдинга “Булгартабак”. Вероятно са били изнасяни оттам чрез вътрешни хора. В цеха в Ръждак са открити готови пакети Marlboro и опаковки за West. Машините са били заредени с нарязан тютюн, чийто произход тепърва предстои да бъде уточнен.

Кои са в играта

Със сигурност единият от хората, които трудно могат да се измъкнат, е Георги Атанасов-Барбата. На практика той освен за производството на ментета е отговарял и за сигурността. В момента Барбата се укрива в района на Петрич. Не е ясно дали в аферата е замесен и Георги Ангелов-Папартала. Обясненията му, че не знаел какво става в къщата на комшията му, са някак си наивни. Най-големите въпросителни обаче са дали собственикът на помещенията Христо Костов-Чауша има отношение към производството на цигарите и ако има, как ще бъде доказано това. Защото за всички е ясно, че разкритата от НСБОП фабрика е само една брънка от гигантска мрежа за производство и пласиране на фалшиви вносни цигари. Чистата печалба от пълненето на един 40-футов контейнер е над 400 000 лева. (В тази сметка не влизат загубите за държавата от данъци, акцизи, мита, лицензи...) Изглежда, бившият митничар доста добре си е опекъл работата, макар той също да е търсен от НСБОП за показания.

Пловдивската връзка

Според спецполицаите от НСБОП част от продукцията е била пласирана на вътрешния пазар. Същия ден, когато беше обискирана фабриката в Ръждак, полицаи извършиха проверка на стоката на фирма “Бриз 97” в Пловдив. Търсят се вносни цигари без бандероли, вероятно Made in село Ръждак. Изобщо Пловдив играе ключова роля в аферата. По-голямата част от цигарите са пътували за Македония и Гърция, са данните на антимафиотите. Точно затова е избрано и стратегическото място на петричкото село. НСБОП вероятно ще провери някои дистрибуторски и спедиторски фирми. Точно тук идва мястото, където може да бъде уязвим Чауша. Във фирма “Смог райдърс” ООД той е съдружник с Явор Кюртев, който има 50 на сто от дяловете. Тя е регистрирана преди 3 години.
Тридесет и пет годишният Явор Кюртев от своя страна е основно действащо лице в няколко фирми, но за една от тях има съмнения, че има отношение към трафика на цигари. Според отлично информирани източници от спецслужбите фирма “Интко трейд” е наследник на регистрираната през 1988 г. в Мюнхен “Интко Хаделс”. През 1990 г. тя е записана и в регистрите на България, а година по-късно преименувана на “Интко трейд”. Собственици са Йомер Мерсан и Заки Маджит. После за прокурист е назначен Явор Кюртев. Той остава такъв до 1998 г., а собственик и досега е само Маджит. Кюртев е управляващ и на няколко фирми, където е съсобственик с брата на Заки - Ануар Маджит. (Братя Маджит са родени в Сирия и са от кюрдски произход. Получават българско гражданство през 1992 г. с указ №99 на президента. За двамата се твърди, че са имали контакти с прословутата “Кинтекс” преди 1989 г.)

Има ли и кипърска връзка

Според същите източници регистрираната в Кипър на адрес в Лимасол Kivelis, 1618 Rita соаrt фирма “Интко глобал” е свързана пряко с братята Маджит. През нея се прехвърляла обикновено стоката към България, където купувач е “Интко трейд”. След това по различни схеми акцизните стоки са били препродавани. Плащанията също са отивали към “Интко глобал”. Офшорката работи основно с Bond trade Ltd, Лимасол, дистрибутор на Marlboro. Дълго време за неин собственик се водеше Роберто Важиленте. “Интко трейд” е развивала основно търговската си дейност в свободната безмитна зона в Пловдив. По официални документи на митницата там тя се занимава с внос на електроника. Според източници от там обаче основната дейност на фирмата е била транзит на акцизни стоки. Христо Костов също има отношение към офшорните фирми в Кипър. В Петрич той е представител на “Когито” ЕООД, която е 100% собственост на “Вици трейдинг лимитид” - Кипър. Всъщност вероятно ще се окаже, че участниците в новата афера са добре познати от разбития контрабанден канал за цигари през 1998 г. Според източници от НСБОП в момента се проверява дали към трафика има отношение и Абдулазис Нух. Той беше подозиран като организатор на цигарите от Гърция към Хасково през фирмата си “Риго-95”. Но както е известно, трафикът обикновено върви в двете посоки.
Ако разследването на НСБОП завърши успешно и докрай, може да се окаже, че цехчето в село Ръждак е само една брънка от огромната верига на производство и контрабанда на цигари. Ако обаче завърши докрай.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар