Тъпото назначение

Гошо с “оня прякор” стана шеф на хазарта

Има неща в живота, които са толкова комични и жалки, че никой не иска да коментира заради собственото си уважение. Назначаването на Георги Петров с прякор Тъпото за шеф на Комисията по хазарта е точно такова събитие. Освен със славното си депутатско минало в настоящето той е повече известен като мъж на жена си. Христина Петрова е депутат от НДСВ, а Георги Петров битуваше като изпълнителен директор на ловешкия винпром “Винал”.
Георги Петров се появи сред редиците на новите роялисти през пролетта на миналата година на учредителното събрание на НДСВ. Тогава аграрният лидер лично заяви пред медиите, че управляваният от него винпром в Ловеч, за който се говори, че е собственост на бившия борец Гриша Ганчев, е платил наема за залата за провеждане на учредителното събрание на царската партия. Петров заяви по-късно, че царят лично му е възложил организацията на събранието, защото имал голям опит в партийното строителство.
След този жест на ексдепутата с “оня прякор” политическата кариера на Георги Петров получи шанс за нов живот. Първо неговата съпруга Христина Петрова беше избрана за депутат от НДСВ. А в първия ден на новата година самият “учредител” на царското движение осъмна като шеф на Държавната комисия по хазарта. Ексдепутатът сам призна пред медиите, че никога не се е занимавал с хазарт, но бил избран на този пост заради 25-годишния му стаж като юрист. Депутати от НДСВ твърдят, че Георги Петров е сложен начело на хазарта, защото е удобен за командване и ще върши работа. Според тях кандидатурата на Петров е била наложена еднолично от Стоян Ганев, който не крие добрите си отношения с хазартния бос Васил Божков, известен сред някои среди и с прякора Черепа.
Веселите случки, свързани с името на земеделския лидер, са много. Началото на политическата му кариера е много добре разказано от Петко Симеонов в книгата му “Промяната”. В един мъглив зимен ден на 1990 г. тогавашният опозиционен лидер се прибира вкъщи. “От мъгла не се вижда на метър,

Пердаша към “Люлин”

И изведнъж спира една кола”, разказва опозиционерът. “Другарю Симеонов, да ви закарам”, подава се от червената си жигула Гошо Петров. Бъдещият депутат бил гледал лидерa на СДС по телевизията и го запомнил. Закарал го до “Люлин” и си разменили телефоните. “След няколко дни се обажда някой, но не можах да го позная”, разказва Петко Симеонов. “Абе, аз съм оня, от мъглата. Как е положението”, пита съпричастно Гошо и оттогава започва системно да звъни.
Най-интересна е историята с неговия прякор - Тъпото. Малцина днес си спомнят, че той беше популяризиран през 1992 г. от актьора и бивш депутат Петър Слабаков, който написа в статия, че агролидерът бил наричан така още в студентските си години. Обиден Гошо Т., както започнаха да го изписват вестниците, реши да сезира прокуратурата, която образува предварителна проверка по случая. В качеството си на свидетели тогава бяха разпитани бивши съученици и колеги на депутата от Великото народно събрание. Следствието беше прекратено, след като депутатите Скумриева, Димов и Кънев потвърдиха под клетва, че изразът Тъпото е служил за разпознаване на земеделския лидер. Тримата добавиха, че прякорът бил използван и в присъствието на Георги Петров, но той не реагирал.
Свидетелските показания съдържаха и любопитни факти за пробива на Георги Петров в политиката. Колеги на депутата разказаха как срещу придвижване на по-избираемо място в депутатските листи той е

Предлагал кожухчета

от СО “Българска кожухарска индустрия”, на която бил юрисконсулт по онова време. Ексдепутатът Красимир Кънев тогава заяви, че Петров се е държал като човек, който е готов да се унизи, за да получи желания мандат. Стефан Гайтанджиев също потвърди, че Петров му предлагал кожухчета за включване в листите, като правел това “изключително непохватно, пред очите на всички”.
Всъщност според колеги на Петров неговото попадане в голямата политика е станало по случайност. При реденето на листите на СДС за първите демократични избори от името на БЗНС “Никола Петков” участвали тогавашните лидери Крум Неврокопски и Милан Дренчев. В даден момент някой от присъстващите поискал да се излъчи юрист за една от листите. Лидерите на БЗНС се вторачили в дългия списък на кандидатите за политическа кариера, като изобщо не гледали имената на хората, а търсели думата юрист зад тирето. Накрая погледът им се спрял на един юрист. Срещу професионалната квалификация на кандидата пишело Георги Стефанов Петров, юрисконсулт във фирма “Вихрен”, София. Самият Георги Петров разказва, че е започнал да учи право през 1964 г. и го е завършил след 14 (четиринадесет) години през 1978. Според бившия депутат причината не е, че е бил слаб студент, а че е прекъснал по здравословни проблеми, но пък не крие, че през 12-те години (по болест извън студентската скамейка) е работил като крояч на ръкавици във фабрика “Велур” в Ловеч.
По време на ВНС депутати от опозицията недоволстваха, че Георги Петров винаги нахално се разполагал между Милан Дренчев и Крум Неврокопски и лидера на СДС Петър Берон. “Никой не можеше да го изгони оттам, въпреки че съм му правил забележки. Призовавах го да мине по-назад, но той каза, че иска да бъде пред камерите и да го виждат избирателите”, разказва Стефан Гайтанджиев.
Георги Петров е известен със следването на политическия вятър. Така той се присъедини към 39-те гладуващи депутати от СДС против приемането на конституцията, сред които беше и настоящият директор на кабинета на премиера Симеон Сакскобургготски Стоян Ганев. Стачкуването на Петров беше запомнено с един трагикомичен факт. Тогавашният депутат мислел, че като се прави гладна стачка, не може дори да се пие и вода. По тази причина протестиращият получил рязко приближаване на горната и долната граница на кръвното. Лекари го спасили с инжекции. После започнал да пие по 3-4 литра вода на ден. Вестник “Дума” тогава писа, че Гошо

Ядял тайно сандвичи

зад палатковия лагер на протестиращите, но това най-вероятно беше само “комунистическа пропаганда”.
През 1994 г. прякорът на Георги Петров доби нов смисъл, тъй като самият той се провъзгласи за талисман на националния отбор по футбол. Заедно с още няколко депутати той отиде да гледа мачовете на националната гарнитура в САЩ. След завръщането си на летище София Петров заяви, че лично Стратега Димитър Пенев и Христо Данов са го обявили за кадем на отбора. Според депутата доказателството, че именно той е Гошо Т (талисман), бил фактът, че загубите в САЩ заваляли, след като той си е тръгнал.
След световното Гошо се разсърди на медиите, които писаха, че е спал с жилетка в Далас, тъй като не можел да си спре климатика в хотелската стая. След като се върна в България, земеделският депутат обясни, че не е спал с жилетка, а с шотландски пуловер. Топлата дреха била купена за 65 лири стерлинги и била на жена му Христина. Гошо носел пуловера в САЩ като резерва, защото народът бил казал: “Лятно време с абичка, зимно време с храничка.” Той обясни, че със съквартиранта си Ремзи Осман от ДПС изключвали вечерно време климатика, защото много бучал и двамата не можели да спят. Медиите тогава разпространиха и друга клюка - че депутатът изключвал климатика направо от контакта, защото не успявал по никакъв друг начин. Според Гошо обаче това въобще не било така. Еъркъндишънът имал прост механизъм за регулиране под формата на шнурче със степени от 0 до 4 и за технически грамотния депутат не било проблем да го изключва, тъй като наподобявал парното в колата му.

“Аз съм професионален шофьор

още от войник, имам понятие от техника”, заяви Гошо. Тъй като никой не повярва на тази версия, Гошо продължи да твърди, че не се е върнал болен от САЩ, а си имал хрема отпреди.
По същия начин агрополитикът отрича и да е чакал шведите на “шведската” маса по време на коктейл, за който също беше писано във вестниците. “Как ще чакам шведите? Първо, не познавам никакви шведи. Второ, никога няма да седна на маса. Имам патриархално домашно възпитание от майка ми”, обясни Гошо.
Агролидерът с “оня прякор” стана популярен с ярко оцветените сака, с които се появяваше в парламента. Гардеробът на Гошо Т. включваше сака във всички цветове на дъгата. Един вестник дори публикува снимки на депутата, облечен в цветовете на трите основни политически сили тогава - синьо, червено и зелено. Вероятно след победата на НДСВ на парламентарните избори миналата година ексдепутатът е допълнил в колекцията си и жълто сако, за да е в крак с политическата мода. “Аз нямам проблеми с обноските. Винаги ходя чисто облечен, имам здрави нрави и здрав морал”, заяви Петров преди години. По това време се разбра, че Георги Петров е на второ място по най-често използване на депутатския мерцедес. Той обясни този факт с големия си избирателен район и честото обикаляне на избирателите.
Въпреки че беше отлюспен като Стоян Ганев и други като него, Гошо обяви, че е готов да работи като редник за победата на СДС. След като изпадна от политиката, Георги Петров продължи да демонстрира добро самочувствие, сравнявайки се с политици от ранга на Ричард Никсън. “Не искам да се сравнявам с Никсън, но и той е юрист и стана главен юрисконсулт в една фирма”, скромно заяви Гошо пред медиите. В интервю “по пантофи” за вестник “Труд” пък той заяви, че не чете любовни романи, защото е

Действащ любовник

И добави, че също като Тед Търнър има 15 години по-млада съпруга. Пред вестника Петров разкри тайната на своя успех в любовта - изразяване на вниманието към нежния пол с подаръци. “Жените обичат да бъдеш нежен с тях като си материален. Думи, думи, при жените не хващат декиш”, заключи Гошо.
След края на депутатството му се заговори, че Георги Петров иска да отиде на дипломатическа работа в чужбина. Като най-приемливо за него виждал консулството в Одеса. Тъй като не бил на ти с чуждите езици, Георги Петров обяснявал своя избор по следния начин: “Вярно е, че руският не ми е много добър, но пък в Одеса ще работя основно с бесарабските българи. Техният български език е малко архаичен, но аз го разбирам много добре.” Дипломатическата му кариера обаче пропада.
Въпреки че беше отлюспен от СДС, Георги Петров си поживя добре при предишните управляващи като шеф на винпром “Винал” в Ловеч. Ексдепутатът стана шеф на директорския борд на РМД-то, което закупи 79% от акциите на дружеството в края на 1997 г. от промишленото министерство. В работническото дружество участвали всичките 90 работници на винпрома, но някои от тях си купили само по 4-5 акции. Така според публикации неразпределените 30 000 акции били изкупени от петчленния съвет на директорите начело с Георги Петров. Източници от местното СДС заявиха тогава, че шефовете на винпрома държат 71% от акциите. Георги Петров е в управителното тяло, а останалите членове на УС са все хора от фирми от кръга на Гриша Ганчев и “Литекс” АД.
Може би Гошо Тъпото наистина не е прякор на Георги Петров. Това може да се приеме и за нарицателно име на явлението “Георги Петров”, което е синдром в българската политика още от времето на Алеко Константинов. През 1994 г. Едвин Сугарев написа в “Демокрация” за вечно гравитиращия около властта агролидер следното: “Нещата с подобни люде са прости. Лидери те не могат да бъдат - могат само да бъдат използвани. Готови са на всичко - само и само да останат. Ако не като лидери, то поне като депутати. Ако не в бъдещия парламент, то поне в този. Колкото и скъпо да струва на България тяхното оставане.”


БНР, водещ Величко Конакчиев

Г. Петров: Ние отговаряме, ние присъстваме и при тегленето на Тото 1 (бел. ред. - тегли се Тото 2, Тото 1 са резултатите от футболните мачове), аз присъствах миналия път, вие знаете...
Водещ: Какво очаквате от това теглене на Държавната лотария? Там се раздават, мисля, големи награди...
Г. Петров: Ами, големи награди, дай боже, да има повече печеливши, така както и в тотото, когато участвахме... Аз присъствах при тотото, там е всичко регламентирано. Има си отделни, нали, топки, които са за всичките тегления - за 5 от 35, за 6 от 42, за 6 от 49. Всичко се спазва, просто всичко е законосъобразно и аз не видях никакви нарушения. Така че могат да бъдат, нали, спокойни всички участници в тотото, тъй като всичко се извършва честно.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се