Продължава натискът срещу издателите на “Капитал” и “Дневник”

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

На 11 януари 2002 г. по прокурорско разпореждане Разградската следствена служба повдигна обвинения на всички членове на съвета на директорите на “Каолин” АД, че без разрешение на Агенцията за приватизация и в противоречие на Търговския закон са увеличили капитала на фирмата, като по този начин делът на РМД и държавата е намален.
“Обвинението е напълно неоснователно по простата причина, че увеличението на капитала е направено точно след изричното съгласие на Агенция за приватизация, след изплащането на сделката и след като новият акционер солидарно се е задължил да изпълнява инвестиционната програма и програмата за заетост. Колкото за търговския закон, според устава на “Каолин” АД съветът на директорите има това право, така че и това очевидно е несъстоятелно”, коментираха за “Капитал” адвокатите на фирмата.
Върховна касационна прокуратура по обичайната схема и въпреки забраните за разгласяване на информация предварително, още на 10 януари, насочи медийното внимание към един от членовете на борда - Иво Прокопиев, единият от издателите на “Капитал” и “Дневник”. Прокурори от ВКП са съобщавали на колегите от софийските вестници дори часа, в който Иво Прокопиев е трябвало да бъде в разградското следствие.
Връзката с издателя на “Капитал” е единственото обяснение защо прокуратурата почти година разследва сделка, която е напълно изплатена.
Прокурорските проверки на приватизация на “Каолин” започнаха през март миналата година след публикации на в. “Дневник”, свързани с брата на главния прокурор Никола Филчев, като част от наказателна кампания чрез данъчни и прокурорски проверки на всички фирми и физически лица, свързани с издателите на “Капитал” и “Дневник” Иво Прокопиев и Филип Харманджиев.
Сделката за приватизация на 75% от “Каолин” АД е сключена с РМД “Каолин 98” за цена 7 200 000 лева през януари 2000 г.
На 6 юни 2000 г. 100% от цената по сделката е предсрочно изплатена. На 4 август 2000 г. след изплащането на сделката Агенцията за приватизация подписва анекс към договора, според който “Алфа финанс” встъпва солидарно във всички права и задължения на РМД “Каолин 98”, АП дава съгласие капиталът да бъде увеличен и “Алфа финанс” АД да запише увеличението.
На 12 септември 2000 г. след съгласието на АП и във връзка с изпълнението на инвестиционната програма капиталът на “Каолин АД” е увеличен и “Алфа финанс” АД придобива контролен пакет в дружеството.
През септември 2001 г. цялата тригодишна инвестиционна програма е изпълнена и отчетена предсрочно в АП.
От “Каолин” съобщиха, че в момента дружеството преизпълнява и програмата за заетост. От момента на приватизация до края на 2001 г., за по-малко от две години, в “Каолин” АД са инвестирани над 8 млн. лева, продажбите са нараснали почти два пъти, а сумата на платените данъци и концесии за периода надхвърля 3.5 млн. лева.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.