Първанов сглобява екипа си

Седмица преди новоизбраният президент Георги Първанов да положи клетва пред Народното събрание, бъдещата му политика вече е почти ясна. Поне доколкото за нея може да се съди от неговия екип.
Първанов още преди няколко дни заяви, че основа на новата администрация ще бъде структурата, изградена по времето на Петър Стоянов. Предвиждат се и няколко нововъведения като експертни съвети, които да подпомагат работата на президентските секретари. Те ще бъдат с трима повече, защото вече ще има и секретари евроатлантическата интеграция, по социалната политика и по етническите въпроси, който трябва да бъде излъчен от средите на ДПС. От досега споменаваните имена в екипа на Първанов прави впечатление, че те са основно на дипломати от кариерата, уволнени с идването на власт на СДС, социолози и юристи с лява ориентация. Според предварителната информация много е вероятно от движението на Доган да излъчат и секретарят по въпросите на земеделието.
Предвижда се новият държавен глава да има един съветник по външната политика, който почти сигурно ще бъде членът на управителния съвет на Българското дипломатическо дружество (БДД) Георги Димитров. Той е бил дългогодишен служител на управление “ООН и разоръжаване” в Министерството на външните работи, а по времето на Жан Виденов стана и негов началник. Димитров е завършил международно право в Московския държавен институт за международни отношения (МГИМО). Баща му е бил дългогодишен представител на България в СИВ.
Вероятно втори международен секретар ще се занимава изцяло с евроатлантическите въпроси. За този пост се спряга Никола Карадимов, министър на регионалното развитие, жилищната политика и строителството в кабинета на Филип Димитров. С падането на първото правителство на СДС Карадимов се премести като посланик в Дания, в служебното правителство на Софиянски беше министър на териториалното развитие и строителството, а по-късно и посланик на България към ЕС. Преди година и половина Карадимов влезе в конфликт с Иван Костов по повод критичното отношение на кабинета към пакта за стабилност и подаде оставка. Дейността му ще бъде подсилвана от експертен съвет по евроатлантическата интеграция, който може би ще бъде оглавен от още един човек от ръководството на БДД - Златин Тръпков. Тръпков започва кариерата си в управление “Общи международни въпроси” в МВнР, а в последните години преди уволнението си през 1997 г. оглавяваше управление “Координация и анализ”.
Сдружението на бившите дипломати дава още един кадър на новата президентска администрация самият председател на БДД Атанас Павлов ще поеме дирекция “Протокол”. Той е прекарал цялата си кариера в протокола, а между 1993 и 1996 г. е началник на това управление във външно министерство. С негово участие е изработен сегашният Закон за държавния протокол. Павлов е известен и с добрите си връзки с Германия, като по времето на правителството на Жан Виденов е бил секретар на българо-баварската комисия. Като цяло пък БДД беше известен с нападките си срещу кадровата политика на МВнР, които доведоха до остри критики към София от страна на докладчиците на Съвета на Европа Аткинсън и Гелерот.
Общото за всички дипломати от БДД е, че настояваха за “балансирана българска външна политика”, но никой от тях не е казал какво точно означава тази фраза. Веднага след парламентарните избори обаче, когато едва ли някой е очаквал, че Първанов ще стане президент, БДД публикува прогнозата си за бъдещата външна политика на правителството на Симеон Сакскобургготски. В оценката си дипломатите смятаха, че Симеон ще поддържа по-прагматична политика “в очакващия ни продължителен преход към ЕС”. Според тях отношенията с НАТО щели да останат на по-заден план, щял да се търси “нов, по-позитивен тон на отношенията с Русия”. Към групичката на дипломатите спокойно може да се причисли и бъдещият секретар по въпросите на национална сигурност Николай Слатински, който през 2000 г. заявява, че не можем да си позволим да проявяваме високомерие към една велика сила (Русия), която има стратегически интереси на Балканите. Той е сред създателите на няколко политически формации: СДС, Радикалдемократическата партия, Свободната радикалдемократическа партия и Съюз на патриотичните сили и военните от запаса “Защита”. Слатински твърди, че национална сигурност е наука и че за нея не може да се пише на нисък, ненаучен стил. Самият той обаче е самоук по въпросите на сигурността, твърдят хора от левицата. Самочувствие за познание в областта получава от двете експресни специализации в Брюксел в началото на прехода, заради които по-късно е назначен за председател на Комисията по национална сигурност в 36-ото НС. В свои публикации критикува позицията на Петър Стоянов за бъдещите военни бази на НАТО на територията на България.
В сферата на сигурността ще работи и бъдещият секретар по въпросите на националната отбрана Петър Странчевски. Контраадмиралът от запаса е съветник по сигурността при президента Желю Желев, както и военен аташе в Брюксел по времето на Жан Виденов. След това става директор на Центъра за стратегически изследвания към Министерството на отбраната. В лични разговори контраадмиралът никога не е криел резервираното си отношение към НАТО. Ново попълнение в президентството ще бъде и Красимир Стоянов, който ще изпълнява длъжността главен административен секретар. Той беше главен секретар на 37-ото Народно събрание по времето на Жан Виденов. Друга фигура, свързана с червената идея, е и шефът на кабинета на председателя на БСП Тодор Велев. Приятелят на Първанов ще изпълнява тази длъжност и на “Дондуков” 2. Отявлен левичар е и бъдещият секретар по юридическите въпроси на държавния глава Пламен Киров. Той е бил представител на БСП във всички централни избирателни комисии, а колегите му оттам го определят като много добър професионалист. Социологът Николай Генов ще бъде назначен за секретар по социалната политика. Проф. Генов беше основен конкурент на Георги Фотев за шефското място в института по социология. А личното пресаташе на Първанов Бойка Башлиева вече ще бъде прессекретар в президентството. Съпругът й е дипломатът Тодор Стойков, също уволнен през 1997 г.
През настоящата седмица освен предложенията на ДПС трябва да станат ясни и секретарите по вътрешна политика, икономика и по военните въпроси, както и шефовете на експертните съвети. Засега има кандидатури само за шеф по евроинтергацията. През изминалата седмица обаче се завъртя и още едно име - на Валентин Заяков, като шеф на съвета по младежта и спорта. Той беше дълги години несменяем президент на волейболната федерация, както и член на евролевицата. След разцеплението на партията на Александър Томов Заяков премина в Политическо движение “Социалдемократи”, коалиционен партньор на БСП.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал