🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Над бизнеса отново надвисва призракът на чл. 109 от ДПК

МВФ настоява да се върне строгият режим на отказ за възстановяване на ДДС при неизряден доставчик

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Данъчните органи ще получат право да отказват, независимо от други разпоредби, ползването на права, възникнали в резултат на сделка, която е част от поредица от две или повече зависими сделки, когато констатират данъчна измама или неспазване на закон, водещи до невнасяне на данък или до промяна на резултат за данъчен период или до невъзможност за установяване на факти и обстоятелства от значение за данъчното облагане във връзка с някоя от сделките в поредицата от зависими сделки. Това предвижда тромавата, но безкрайно опасна за бизнеса формулировка на член 109а в проекта за изменение на Данъчно-процесуалния кодекс, който беше одобрен на първо четене от парламентарната бюджетна комисия през изминалата седмица.
Предложеният текст предизвика сериозен дебат при обсъжданията в комисията. Ако той бъде приет, на практика ще се възстанови режимът, който действаше до края на миналата година. Тогава с промените в Закона за данъка върху добавената стойност бяха отменени четири алинеи от прословутия чл. 109 на ДПК, който регламентираше отказа за възстановяване на ДДС при неизряден доставчик назад по веригата, и приеха аналогични, но по-благоприятни за данъкоплатците текстове в Закона за ДДС. Според финансовия министър Милен Велчев инициативата за връщането на текста отново в ДПК е дошла от данъчните, но след това идеята е била подкрепена и от МВФ. Пак според финансовия министър загубите за бюджета, ако текстът не влезе в ДПК, щели да бъдат около 200 млн. лева, тъй като ще бъде затруднена борбата с веригите за източване на ДДС. “Този текст има превантивен характер и има възпиращо действие спрямо сделки, които са недобросъвестни и имат за цел източване на ДДС от бюджета, заяви и главният данъчен директор Николай Попов пред депутатите от бюджетната комисия.
Дискусиите в бюджетната комисия показаха, че между първо и второ четене на законопроекта, предложеният текст е възможно да отпадне. Или поне такива са настроенията на депутатите, преди МВФ да е тропнал по масата. В работната група към комисията вече са убедили представителите на данъчната администрация, че мястото на този текст е в ЗДДС, така както беше направено в края на миналата година. Единствено може да се наложи някаква редакция, някакво уточняване, за да няма разминаване в текстовете”, заяви председателят на бюджетната комисия на парламента Иван Искров. Информацията за възможното отпадане на текста беше потвърдена и от участващи в работната група по промените в ДПК.
“Въпросът е доста сложен, защото, от една страна, бизнесът се оплаква от процедурата за възстановяване на ДДС и настояват за по-бързо възстановяване на данъчния кредит. Ние сме запознати с този проблем и подкрепяме облекчаване на процедурата в дългосрочен план, но в същото време разбираме, че Министерството на финансите се притеснява от данъчни измами и източване на ДДС. Въпросът е да се намери компромис как да се облекчи възстановяването на ДДС на коректните фирми и в същото време как да се защити бюджетът от измами. Много е трудно да се оцени вярно каква ще бъде потенциалната загуба на приходи, а от това зависи дали ще има проблеми за бюджета. Съществува голям риск, че ако парламентът не приеме тези промени, постигането на поставените цели по отношение приходите в бюджета може да бъде затруднено”, заяви за “Капитал” постоянният представител на МВФ у нас Пирита Сорса.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

Все още няма коментари
Нов коментар