Новият брой:
Какво се случва в държавата

Икономическата революция отстъпи място на умерения прогрес в рамките на закона

Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Правителството и инвеститорите:

На инвестиционния форум през октомври 2001 г. икономическият екип на правителството беше все още на предизборна вълна, в която преобладават амбициозните обещания в бъдещe време. Няколко месеца по-късно обаче, на кръглата маса на българското правителство с чуждите инвеститори, организирана от “Икономист груп”, тонът беше забележимо по-прагматичен. Този път ангажиментите за специални преференции в обещания през октомври нов специален закон за инвестициите, идеите за приоритетно финансиране на високите технологии с държавен инвестиционен фонд и заделяне на част от приходите от приватизацията са по-скоро история. Експертните прогнози за икономически растеж под 5% вече не са рядкост, но и правителството като че ли започна да посвиква с тях.
“Имам усещането, че съвсем скоро нашето общество ще започне да си дава сметка, че времето дотук не е изгубено. През последните седем месеца на управление нашият кабинет и много от експертите положиха огромни усилия и работят упорито, с желание и ентусиазъм. Мисля, че екипът набра скорост и оттук нататък само ще ускоряваме”, това заяви на инвеститорите премиерът Сакскобургготски. Правителството обеща и реални стъпки за опростяване на бюрократичното бреме на инвеститорите - режима за лицензиране, издаване на разрешителни и регистрация, качеството на административните услуги за фирмите чрез програма за обслужване “на едно гише”, както и подотчетност на администрацията. Въпросът за бъдещите промени в данъчната политика беше оставен за по-далечно бъдеще, а данъчни и инвестиционни стимули не са на дневен ред за обсъждане.
Премиерът отново обяви намерението на правителството за запазване на досегашната икономическа политика, валутния борд и макроикономическата стабилност. За фискалното целеполагане е възприета концепцията за дефицит, не по-висок от 1 на сто от БВП, заяви финансовият министър Милен Велчев. Макропрогнозите на външните експерти и банки обаче все повече се разминават с тези, които правителството продължава да спряга от предизборния период насам. Според доклада на “Икономист интелиджънс юнит” очакванията са за около 3.5% ръст за 2002 г. (последната прогноза на премиера беше за 4%), нарастване на износа с 8%, около 1 млрд. долара чуждестранни инвестиции (при 700 млн. долара за 2001 г.), инфлация около 5.3% и понижение на безработицата до 15.8%. Прогнозата на “Банк Аустрия” в последния є доклад за България е още по-песимистична - 2.8% ръст на БВП през 2002 г.
Отговорите на въпросите за неработещата съдебна система, където приемането на една поправка в закон или наредба едва ли ще имат достатъчен ефект, бяха по-скоро уклончиви: “Всяко едно нещо трябва да се върши по стабилен, устойчив начин, а не на основата на емоциите или да се използват някакви зрелищни мерки и да се търсят краткосрочни и евтини дивиденти”, коментира премиерът.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.