Михайлова? Михайлова.
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Михайлова? Михайлова.

Михайлова? Михайлова.

Този път делегатите на синия форум нямат право на грешка

Велина ГОСПОДИНОВА
716 прочитания

“Тази конференция не е фанфарна, нито тържествена, а работна”, така лидерът на СДС Екатерина Михайлова коментира тринайстия поред висш форум на партията. От единадесетата конференция насам, от която времето за СДС започна да тече с обратен знак, нито предходните две бяха тържествени, най-малко пък сегашната дава повод за подобно настроение предвид катастрофалната загуба на парламентарните и президентските избори. Всички обаче са категорични, че тази конференция е малко по-особена от гледна точка на очакванията, с които е натоварена. Тя има всички шансове да се превърне в

Ново начало за СДС

ако успее да излъчи към членовете и симпатизантите си знаците на промяната по отношение на основните документи, които ще бъдат приети - устав, програма и резолюция, която ще формулира политическото поведение на СДС като “опозиция в рамките на целия мандат на това Народно събрание”, както единодушно беше прието на последното заседание на националния съвет на партията. В случая обаче далеч по-важно е кои ще са хората, на които ще се гласува доверие да изпълняват тази политика. Членовете на СДС имаха възможност в продължение на месец да следят изявите на двете претендентки за лидерския пост Екатерина Михайлова и Надежда Михайлова, да преценят всички плюсове и минуси на едната и на другата кандидатура. Да избират между това какъв тип политика искат да води бъдещия лидер на СДС - политика на статуквото и затваряне в тесните рамки на партията, на водещата роля на партийния апарат или политика на промяната, на отварянето на СДС към тези един милион гласоподаватели, които се разочароваха от бившите управляващи. Вероятно затова предложението на Надежда Михайлова за главен секретар е сравнително непознато за широката публика лице. Независимо че Иван Иванов е депутат във втори поред парламент, три пъти е избиран за областен председател на СДС - Монтана, и е бил заместник-министър на икономиката от второто правителство на Иван Костов. Сини депутати твърдят, че Надежда Михайлова много внимателно е обмисляла коя от двете кандидатури за главен секретар да предпочете - тази на Иван Иванов или на областния председател на СДС - Пловдив Йордан Бакалов.
Според новия устав на СДС делегатите ще избират и четиридесет членове на Националния съвет (НС) на партията. Този избор остана някак встрани от дебата за лидерското място в организацията, но той е важен защото хората, които ще влязат в този ръководен орган, на практика ще формират политиката на СДС. Те ще избират членовете на НИС и ще могат да гласуват недоверие на главния секретар. Те могат и да бламират председателя на партията. Изборът на хората, които ще провеждат политиката на партията, ще означава и друго - дали СДС ще се обърне само и единствено към себе си и собствените си членове, чиято точна бройка към момента знае единствено организационният отдел на “Раковски” 134, или за пореден път ще се размине с очакванията на обществото.
XIII национална конференция обаче може да се превърне и във

Фатална за СДС

ако сините апаратчици вземат превес. Ако част от тези пет хиляди души, които се очаква да присъстват в НДК, се окажат делегати от така наречените кухи структури на партията, тоест да представляват само себе си или този, който ги е включил в списъците за конференцията, за да решат избора за лидер. Фатално за СДС ще е и ако делегатите на конференцията се затворят само в рамките на дебата коя от двете кандидатури е най-удачна за лидер и започнат да правят дребните сметки кой да влезе в НС. А подобна опасност наистина съществува, като се имат предвид емоциите и станалата вече болезнена пристрастеност сред сините активисти да се делят на лагери за и против Надежда Михайлова и Екатерина Михайлова. Конференцията може да се превърне в безсмислена за СДС и ако на нея сините не престанат взаимно да се обвиняват кой е човек на Бисеров или приятел на Бакърджиев. Както постъпи лидерът на София област Иван Сунгарски и веднага след като Надежда Михайлова обяви номинацията си за главен секретар, побърза да обвини Иван Иванов във връзки с Бакърджиев, очевидно пренебрегнал факта, че Костов го избра за заместник-министър в правителството си само няколко месеца преди парламентарните избори, когато вече беше ясно, че дните на Бакърджиев в СДС са преброени. Той дори си спомни и за скандала след местните избори, когато част от ръководството на СДС - Монтана, беше обвинено във финансови нарушения, явно забравил, че въпросът е отдавна приключил, след като финансовият секретар Петър Рафаилов не установи злоупотреби със средства, а по-скоро съмненията бяха за междуличностни конфликти в монтанската структура. Всичко това прави 13-ата конференция на СДС трудно прогнозируема, а според сини депутати в залата

Може всичко да се случи

Дни преди форума в десния кулоар на парламента упорито вървеше слухът, че е възможно да се появи и трета кандидатура за лидер на СДС. Някои депутати дори намекнаха, че не е изключено тя да дойде лично от Иван Костов. Други обаче бяха на мнение, че подобен ход е изключен от страна на бившия премиер. Нещо повече - според тях Костов едва ли ще вземе страна в спора за лидерското място между двете Михайлови. Членове на НИС твърдят, че е възможно везните да се наклонят в полза на едната или на другата претендентка в последния момент в зависимост от поведението им по време на конференцията. Източници от “Раковски” 134 дори намекват, че това е една от причините Екатерина Михайлова да не обяви фаворита си за главен секретар предварително, независимо че сегашният - Пламен Иванов, се пошегува миналата седмица, че след конференцията СДС ще има лидер Михайлова и главен секретар Иванов.

Светослав Лучников: “Очаквам, че конференцията ще приеме новия устав на партията, ще гласува основните политически послания и ще избере ръководни органи. Според мен основното ще бъде, че това няма се възприеме като противопоставяне на хора с различни схващания, а ще бъде избор между единомишленици. СДС ще излезе укрепен и заздравен.
Антоан Николов, член на НИС: “Очаквам след националната конференция СДС да се затвърди като модерна дясна партия, да очертае ясно своята политическа линия и поведение като такава. СДС трябва да отправи категорично послание за готовността си за промени вътре в организацията, промени които обществото очаква в ситуация на провалящото се управление на НДСВ.”
Веселин Чолаков, областен лидер на СДС - Смолян: “Тази конференция е по-особена от предишните. Никога партията не е била в толкова тежко положение и очакванията ми за нея са, че СДС ще се съхрани и след конференцията ще излезе по-силен. Надявам се, че конференцията ще вземе правилните решения по отношение на избора за лидер. Безспорно качествата на лидера са много важни, но СДС трябва да преодолее един свой синдром през тези години по отношение на лидерите - те не трябва да управляват партията, а да я представляват. Защото в определени моменти СДС се беше превърнал в една партия на лидерите, а не на членската маса. Задължително условие да върнем доверието в партията е пирамидата да бъде обърната.
Найден Зеленогорски, кмет на Плевен: “Очаквам на тази конференция преди всичко да се съхрани единството на СДС и съм убеден, че това ще стане. Защото това е най-важната предпоставка за другите цели, които си поставяме. А те са СДС да бъде в една по-добра кондиция с ясна политика, с ясна визия за бъдещето на България и на СДС като партия, с ясна стратегия какво предстои и по какъв начин да бъде реализирано.”
Георги Хубенов, областен лидер на СДС - София: “Очаквам на тази конференция всичко да стане честно и почтено - да се приеме уставът, да се направи един добър избор за председател на СДС и главен секретар. Оттам натататък да се приеме един добър документ - послание към бъдещите избиратели на СДС и към обществеността като цяло така, че да можем да бъдем разбрани. Трябва ясно да кажем кои сме - дясната партия, партията на средния бизнес, партията, която уважава гражданите на своята страна.”
Иво Цанев, областен лидер на СДС - Русе: “Очаквам един истински и напълно откровен политически дебат, който да включва като основен момент начините, по които да се върне доверието на хората към СДС. На основата на този дебат трябва да се предложат и конкретните фигури, които да изпълняват тази политика. Ако ние не успеем да излъчим позитивен сигнал както към структурите, така и към обществото, включително и чрез личностите, които ще лансираме, смятам, че като цяло СДС би могло да загуби от тази конференция. Затова аз се надявам да се получи позитивен диалог, без лични нападки, в който всички допуснати грешки до този момент да бъдат назовани, за да можем да извлечем максимално всички поуки.

“Тази конференция не е фанфарна, нито тържествена, а работна”, така лидерът на СДС Екатерина Михайлова коментира тринайстия поред висш форум на партията. От единадесетата конференция насам, от която времето за СДС започна да тече с обратен знак, нито предходните две бяха тържествени, най-малко пък сегашната дава повод за подобно настроение предвид катастрофалната загуба на парламентарните и президентските избори. Всички обаче са категорични, че тази конференция е малко по-особена от гледна точка на очакванията, с които е натоварена. Тя има всички шансове да се превърне в

Ново начало за СДС

ако успее да излъчи към членовете и симпатизантите си знаците на промяната по отношение на основните документи, които ще бъдат приети - устав, програма и резолюция, която ще формулира политическото поведение на СДС като “опозиция в рамките на целия мандат на това Народно събрание”, както единодушно беше прието на последното заседание на националния съвет на партията. В случая обаче далеч по-важно е кои ще са хората, на които ще се гласува доверие да изпълняват тази политика. Членовете на СДС имаха възможност в продължение на месец да следят изявите на двете претендентки за лидерския пост Екатерина Михайлова и Надежда Михайлова, да преценят всички плюсове и минуси на едната и на другата кандидатура. Да избират между това какъв тип политика искат да води бъдещия лидер на СДС - политика на статуквото и затваряне в тесните рамки на партията, на водещата роля на партийния апарат или политика на промяната, на отварянето на СДС към тези един милион гласоподаватели, които се разочароваха от бившите управляващи. Вероятно затова предложението на Надежда Михайлова за главен секретар е сравнително непознато за широката публика лице. Независимо че Иван Иванов е депутат във втори поред парламент, три пъти е избиран за областен председател на СДС - Монтана, и е бил заместник-министър на икономиката от второто правителство на Иван Костов. Сини депутати твърдят, че Надежда Михайлова много внимателно е обмисляла коя от двете кандидатури за главен секретар да предпочете - тази на Иван Иванов или на областния председател на СДС - Пловдив Йордан Бакалов.
Според новия устав на СДС делегатите ще избират и четиридесет членове на Националния съвет (НС) на партията. Този избор остана някак встрани от дебата за лидерското място в организацията, но той е важен защото хората, които ще влязат в този ръководен орган, на практика ще формират политиката на СДС. Те ще избират членовете на НИС и ще могат да гласуват недоверие на главния секретар. Те могат и да бламират председателя на партията. Изборът на хората, които ще провеждат политиката на партията, ще означава и друго - дали СДС ще се обърне само и единствено към себе си и собствените си членове, чиято точна бройка към момента знае единствено организационният отдел на “Раковски” 134, или за пореден път ще се размине с очакванията на обществото.
XIII национална конференция обаче може да се превърне и във

Фатална за СДС

ако сините апаратчици вземат превес. Ако част от тези пет хиляди души, които се очаква да присъстват в НДК, се окажат делегати от така наречените кухи структури на партията, тоест да представляват само себе си или този, който ги е включил в списъците за конференцията, за да решат избора за лидер. Фатално за СДС ще е и ако делегатите на конференцията се затворят само в рамките на дебата коя от двете кандидатури е най-удачна за лидер и започнат да правят дребните сметки кой да влезе в НС. А подобна опасност наистина съществува, като се имат предвид емоциите и станалата вече болезнена пристрастеност сред сините активисти да се делят на лагери за и против Надежда Михайлова и Екатерина Михайлова. Конференцията може да се превърне в безсмислена за СДС и ако на нея сините не престанат взаимно да се обвиняват кой е човек на Бисеров или приятел на Бакърджиев. Както постъпи лидерът на София област Иван Сунгарски и веднага след като Надежда Михайлова обяви номинацията си за главен секретар, побърза да обвини Иван Иванов във връзки с Бакърджиев, очевидно пренебрегнал факта, че Костов го избра за заместник-министър в правителството си само няколко месеца преди парламентарните избори, когато вече беше ясно, че дните на Бакърджиев в СДС са преброени. Той дори си спомни и за скандала след местните избори, когато част от ръководството на СДС - Монтана, беше обвинено във финансови нарушения, явно забравил, че въпросът е отдавна приключил, след като финансовият секретар Петър Рафаилов не установи злоупотреби със средства, а по-скоро съмненията бяха за междуличностни конфликти в монтанската структура. Всичко това прави 13-ата конференция на СДС трудно прогнозируема, а според сини депутати в залата

Може всичко да се случи

Дни преди форума в десния кулоар на парламента упорито вървеше слухът, че е възможно да се появи и трета кандидатура за лидер на СДС. Някои депутати дори намекнаха, че не е изключено тя да дойде лично от Иван Костов. Други обаче бяха на мнение, че подобен ход е изключен от страна на бившия премиер. Нещо повече - според тях Костов едва ли ще вземе страна в спора за лидерското място между двете Михайлови. Членове на НИС твърдят, че е възможно везните да се наклонят в полза на едната или на другата претендентка в последния момент в зависимост от поведението им по време на конференцията. Източници от “Раковски” 134 дори намекват, че това е една от причините Екатерина Михайлова да не обяви фаворита си за главен секретар предварително, независимо че сегашният - Пламен Иванов, се пошегува миналата седмица, че след конференцията СДС ще има лидер Михайлова и главен секретар Иванов.

Светослав Лучников: “Очаквам, че конференцията ще приеме новия устав на партията, ще гласува основните политически послания и ще избере ръководни органи. Според мен основното ще бъде, че това няма се възприеме като противопоставяне на хора с различни схващания, а ще бъде избор между единомишленици. СДС ще излезе укрепен и заздравен.
Антоан Николов, член на НИС: “Очаквам след националната конференция СДС да се затвърди като модерна дясна партия, да очертае ясно своята политическа линия и поведение като такава. СДС трябва да отправи категорично послание за готовността си за промени вътре в организацията, промени които обществото очаква в ситуация на провалящото се управление на НДСВ.”
Веселин Чолаков, областен лидер на СДС - Смолян: “Тази конференция е по-особена от предишните. Никога партията не е била в толкова тежко положение и очакванията ми за нея са, че СДС ще се съхрани и след конференцията ще излезе по-силен. Надявам се, че конференцията ще вземе правилните решения по отношение на избора за лидер. Безспорно качествата на лидера са много важни, но СДС трябва да преодолее един свой синдром през тези години по отношение на лидерите - те не трябва да управляват партията, а да я представляват. Защото в определени моменти СДС се беше превърнал в една партия на лидерите, а не на членската маса. Задължително условие да върнем доверието в партията е пирамидата да бъде обърната.
Найден Зеленогорски, кмет на Плевен: “Очаквам на тази конференция преди всичко да се съхрани единството на СДС и съм убеден, че това ще стане. Защото това е най-важната предпоставка за другите цели, които си поставяме. А те са СДС да бъде в една по-добра кондиция с ясна политика, с ясна визия за бъдещето на България и на СДС като партия, с ясна стратегия какво предстои и по какъв начин да бъде реализирано.”
Георги Хубенов, областен лидер на СДС - София: “Очаквам на тази конференция всичко да стане честно и почтено - да се приеме уставът, да се направи един добър избор за председател на СДС и главен секретар. Оттам натататък да се приеме един добър документ - послание към бъдещите избиратели на СДС и към обществеността като цяло така, че да можем да бъдем разбрани. Трябва ясно да кажем кои сме - дясната партия, партията на средния бизнес, партията, която уважава гражданите на своята страна.”
Иво Цанев, областен лидер на СДС - Русе: “Очаквам един истински и напълно откровен политически дебат, който да включва като основен момент начините, по които да се върне доверието на хората към СДС. На основата на този дебат трябва да се предложат и конкретните фигури, които да изпълняват тази политика. Ако ние не успеем да излъчим позитивен сигнал както към структурите, така и към обществото, включително и чрез личностите, които ще лансираме, смятам, че като цяло СДС би могло да загуби от тази конференция. Затова аз се надявам да се получи позитивен диалог, без лични нападки, в който всички допуснати грешки до този момент да бъдат назовани, за да можем да извлечем максимално всички поуки.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK