Вътрешното министерство се разлюля от вътрешни игри

Финансови интереси извадиха наяве разногласията между ген. Борисов и съдружниците на Петканов

Тези дни слухът, който се коментира сред брокерите на Лондонската фондова борса, е, че е възможно премиерът Сакскобургготски да се оттегли и да остави генерал Бойко Борисов начело на управлението на страната. Преди да излети за Каталуня в четвъртък министър-председателят нарече тези информации първоаприлска шега. Видно от развитието на държавата през последните месеци, това, което се вижда на царя шега, за много хора се оказва истина.
Миналата седмица вътрешното министерство наистина се разлюля от скандали. Министърът на вътрешните работи Георги Петканов уволни дисциплинарно шефа на служба МТОСО (тиловата служба на МВР) полк. Йордан Ковачев и поиска оставката на шефа на дирекция “Информация и архив” (ДИА) Серафим Стойков. Срещу това остро възрази главният секретар Бойко Борисов, защото уволненията не са били съгласувани с него. За това си има конкретни причини. Едната е, че Йордан Ковачев минава за човек на главния секретар, но има и отлична репутация сред колегите си.
В медиите се появиха обвинения и от едната, и от другата страна, които извадиха на светло конфликта между Ковачев и ресорния му зам.-министър Тоньо Железчев. Но конкретният повод за уволнението на Ковачев няма особено значение, още повече че за неразбирателствата между двамата се знаеше от няколко месеца. Но прави впечатление, че проф. Георги Петканов употреби изключително много енергия, за да мотивира тази своя заповед главно по медиите. Неговата теза е, че Ковачев е причинил имуществени вреди на ведомството и трябва да си понесе заслуженото. Защо обаче не го е дал на прокурор, ако е така, не е ясно.
Ковачев отказа коментар по скандала с мотива, че е говорил достатъчно много. “Тези дни ще заведа дело срещу министерството и ще кажа всичко, след като то приключи”, каза за “Капитал” Йордан Ковачев.

Бизнесът на МВР

Постът на тиловака на МВР, както във всяко военизирано заведение, е изключително важен. МТОСО е службата, през която минават всички поръчки за дрехи, горива и консумативи за полицията. Тя стопанисва и почивните бази на МВР, които са поне шест. В свои интервюта Ковачев се оплака, че още от самото начало на идването на новия политически кабинет в МВР е бил подложен на натиск от зам.-министър Тоньо Железчев. Бившият адвокат отговаря за фирмите на министерството. Един от първите уволнени е бил Веселин Нинов - шеф на фирма БМВ, а на негово място е поставен човек на вътрешния министър. Тази фирма има десетки милиони левове оборот и задачата й е да осигурява извънбюджетни средства за вътрешното министерство. Източници от МВР твърдят, че фирмата в момента е замряла, но е било запланувано тя да обнови почти изцяло автомобилния парк на българските полицаи. Първият етап от този план са 300-те нови опела, с които в момента патрулират някои РПУ-та. Идеята е била през тази година да бъдат купени още 1000 такива коли и до 2004 ладите да отидат в историческото минало. Едно от основните пера на БМВ, откъдето всъщност идват големите печалби, е производството на новите евротабели за автомобилите. Това производство гарантира печалба от над 50 милиона лева до окончателната подмяна на автомобилните номера.

За 200 000 долара по-малко

Скандалът обаче е възникнал заради конкретна оръжейна сделка. МТОСО е трябвало да продаде старо оръжие и е договорил сделката с наша фирма за 600 000 долара. МТОСО е договорила тази цена с оръжейна фирма, но изведнъж Йордан Ковачев получил нареждане от Железчев сделката да мине през фирма БМВ. И тя била сключена с БМВ обаче МВР получило с 200 000 долара по-малко от предната договорка.
Вторият скандален случай според изключително добре осведомени източници от МВР е търгът с доставката на горива. Зам.-министър Железчев е имал неблагоразумието да напише собственоръчно резолюция върху предложение на шефа на МТОСО за отмяна на търг със следното съдържание: “...а защо не поканим и други фирми в търга, например “Екопетролеум”... същата фирма странно защо се яви спонсор на едни от награждаванията на МВР в последните седмици за изключителни успехи в борбата с престъпността.
Третото обвинение срещу Тоньо Железчев, което Йордан Ковачев отправи в интервюто си във в. “24 часа”, е за странното желание на зам.-министъра да приватизира почивните станции на МВР. Проф. Петканов като един истински адвокат пое защитата на своя заместник и контрира, че самият Ковачев е правил предложение за приватизация на тези домове, което се оказва не съвсем така. Ковачев наистина е правил предложение, но за създаване на агенция, която да стопанисва тези обекти.

Не архивът, а информацията

Ако зад горното уволнение очевидно има “зле прикрити икономически мотиви”, то в исканата оставка на шефа на Дирекция “Информация и архив” полк. Серафим Стойков става въпрос за интереси. Твърди се, че неговото уволнение (което все пак не стана факт) e било уговорено преди десетина дни в сградата на “Позитано” 20, в централата на БСП.
Според повечето анализи интересът към ДИА идва заради архивите на ДС там, което е заблуда. По-важна, а и по-актуална, е първата част от заглавието на въпросната служба, а именно информацията. Под тази формулировка се крият оперативните дела, по които е спряна работата или са приключени. Но още по-интересна е информационната част от т.нар. оперативен отчет. В нея са картоните на агентите и съответните данни за тях, оперативният работник, към когото се води сътрудникът, и от коя служба е той. По него може да се разбере и по кое оперативно дело се работи и т.н. Това е изключително много информация, концентрирана на едно място. Оперативният отчет на всички служби беше обединен по времето на Богомил Бонев. Така всяка информация за активиране на един или друг сътрудник, едно или друго оперативно дело, пратено в архив от която и да било служба, може да бъде забелязано и съответно да бъде докладвано на министъра или главния секретар съответно. Именно за тази информация се води битката в МВР. Ако е вярно, че на въпросната среща на “Позитано” са присъствали бившият зам.-шеф на Шесто Цвятко Цветков и о.з. ген. Бриго Аспарухов, нещата се нареждат изцяло. Първият никога не е крил пристрастието си към актуалната информация от службите на МВР, а вторият е дълбоко обиден на Серафимов, че неговата служба потвърди унищожаването на досието на агент Румянцев, зад което се крие неговият приятел Атанас Тилев. По последни данни полк. Стойков остава на поста си, след като е разговарял с министър Петканов. Засега.

Политическите проекции на скандала

Скандалите в МВР, които избиха тази седмица, само потвърдиха констатациите за напрежението между главния секретар и вътрешния министър, за което и двамата старателно криеха. Неочакваното посещение на ген. Борисов при президента Първанов и декларираното изтегляне напред във времето на Консултативния съвет за национална сигурност, където ще бъдат разгледани проблемите с престъпността, са знак, че главният секретар търси още един съюзник, и то в редиците на БСП. И това е естествена реакция след заиграването на Петканов с ченгетата в лявата партия. Раздорите между двамата първи в МВР обаче показват, че нещата там не вървят. Бойко Борисов е с няколко обиколки пред Петканов, що се отнася до подкрепата на премиера Сакскобургготски и до народната любов. Совалките на професора сред политическите сили подсказват, че и той гради своето лоби, а бизнесинтересите на неговите заместници и бивши съдружници сочат, че може да получи и неочаквана подкрепа от икономически структури.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар