Социалист и комунист в битка за Благоевград

В Омуртаг ще спечели кандидатът на Д(П)С

Втори април, хубав пролетен ден в Благоевград. Ден по-рано е започнала надпреварата за кметските избори, насрочени за 20 април. В градския парк съпругата на премиера доня Маргарита Гомес-Асебо и Сехуела се разхожда с Николай Мавродиев, един от кандидатите за кмет на града. По същото време в същия парк друг кандидат за същия пост - Виктор Асийски, организира киноложка изложба. Съпругата на премиера Симеон Сакскобургготски е на кратко неофициално посещение в града. Тя е придружена от Цветелина Бориславова, спътницата в живота на генерал Бойко Борисов, и кучето Арики, подарено на премиерската дъщеря Калина от генерала. В края на разходката доня Маргарита пожелава успех на Мавродиев в предстоящите избори, а Арики отнася втора награда в породната си група.
Кампанията в Благоевград приключи, но и ден преди изборите не е ясно какво е точното разпределение на силите. Почти сигурно е, че бъдещият кмет на македонския град ще бъде червен. Голямата интрига обаче е дали ще бъде социалист или истински, откровен комунист. Точните прогнози се затрудняват от неясната избирателна активност в събота. Оптимистите в града разчитат близо 40% да дадат гласа си за кмет с мандат до есента на 2003 г., а по-високата избирателна активност ще доведе до балотаж. От началото на кампанията обаче желанието на гласоподавателите да определят новия кмет е спаднало с 30%. Твърди се, че кандидатът, който спечели сега, ще може да разчита на преднина и за редовните избори през следващата година.
Номинираният от БСП Виктор Асийски заложи в кампанията си на приемствеността, а тя може да спомогне за успеха му, защото се свързва със смятаното за добро управление на бившия кмет Костадин Паскалев. Вицепремиерът Паскалев изпрати специално обръщение до благоевградската общественост, в което уверяваше, че кандидатът на “Коалиция за Благоевград” е в състояние да продължи започнатото от него.
Разцепване на левия вот в Благоевград обаче може да осигури бившият първи секретар на Окръжния комитет на БКП и секретар в ЦК на БКП Лазар Причкапов. Бившият партиен велможа разчита предимно на носталгията на по-възрастните си съграждани и се определя като съзидател, защото в средата на 80-те години бил обновил центъра на града. Това става по повод посещението на Тодор Живков и дипломатическия корпус в Благоевград. През последните 12 години обаче Причкапов е предпочел да гради консултантска кариера в София. Той ще се яви на изборите в събота, подкрепен от ядрото на праволинейните от БКП, защото на десетоноемврийския пленум на БКП е един от малкото, които категорично се обявяват против свалянето на Тодор Живков. Запознати от левицата твърдят, че при балотаж е възможно Причкапов да напусне втората позиция, която му отреждат социологическите проучвания, и да затрудни фаворита Асийски.
На голяма дистанция от Асийски и Причкапов е претендентът за кмет Радослав Тасков, подкрепен от ОДС. В седмицата преди изборите лидерът на СДС Надежда Михайлова подкрепи с присъствието си независимия кандидат, а през останалото време за имиджа на студента се грижеше бившият глас на Иван Костов Михаил Михайлов. Въпреки всички положени грижи студентът Тасков остава по-скоро познат като притежател на винзавод “Тасков”, отколкото като сериозен претендент за титлата.
Голяма неяснота има около позицията на Николай Мавродиев, подкрепен от НДСВ. Управляващите по традиция доста късно изразиха подкрепата си за главния експерт по приватизацията в община Благоевград. Преди края на кампанията външният министър Соломон Паси се повози из града в трабанта на Мавродиев, а премиерът Сакскобургготски оцени високо отговорното му решение да се кандидатира за кмет. Не е сигурно дали дори единодушната подкрепа на представителите от мнозинството ще помогне на Мавродиев да преодолее закъснението му в началото на кампанията.
Последните социологически проучвания предвиждат балотаж на частичния вот както в Благоевград, така и в Русе. От дунавския град твърдят, че претендентът за овакантеното място на Димитър Калчев - някогашният червен номенклатурчик, а сега бизнесмен, Гено Генов, е изгубил голямата преднина от началото на кампанията. Привържениците на подкрепената от СДС Елеонора Николова се надяват юристката да обедини около себе си и голяма част от привържениците на НДСВ, въпреки че официално те трябва да застанат зад Генов.
За допълнителното изнервяне около частичните избори допринесе и разкритието на комисията “Андреев”. В четвъртък комисията обяви, че кандидатът на ДПС за кмет на Омуртаг Енвер Ахмед, който се ползва с подкрепата на всички останали политически сили, е бил нещатен сътрудник на Първо главно управление на Държавна сигурност. Рамадан Аталай заяви, че в ДПС не се притесняват от разкритията. БСП, НДСВ и СДС до последно не успяха да обсъдят случая.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове