“Софийска вода” - черната касичка на “Интернешънъл уотър”

Според доклад на контрольора “Омонит” английската компания източила над 18 млн. лв. чрез договори за консултантски услуги

Концесионерът на софийската вода - английската компания “Интернешънъл уотър”, е източил над 18 млн. лв. през миналата година от “Софийска вода” АД чрез договори за консултантски услуги. Това става ясно от доклада за изпълнението на договора за концесията за миналата година, изготвен от общинското дружество, което контролира концесионера “Омонит” ООД. Източването на средствата е станало по линия на английската компания “Юнайтид Ютилитис лимитид” (United Utilities Limited), която е акционер в “Интернешънъл уотър” и с която е сключен договор за оказване на консултантски услуги. Констатациите на “Омонит” показват, че английската компания е нарушавала клаузи от концесионния договор, а в редица случаи не са спазвани и процедурите на Закона за обществените поръчки.

Разкритията

От данните, изнесени в доклада, става ясно, че в края на 2000 г. между “Софийска вода” АД и “Юнайтид Ютилитис”, от една страна, и “Софийска вода” АД и “Интернешънъл уотър”, от друга, са подписани два напълно идентични договора за оказване на консултантски услуги. Стойността на извършените услуги, декларирани от концесионера като разход по тези договори, и реално изплатените средства по тях възлизат на 16.1 млн. лв. От общата сума според доклада доказаните на практика разходи с копия от фактури и съответстващата документация са в размер на 3.7 млн. лв. За останалите разходи няма съответстващи и валидни документи, резултатите от извършените услуги и конкретните им получатели не могат да бъдат ясно доказани от концесионера, е посочено в доклада на “Омонит”. Общо недокументираните суми по тези договори са в размер на 12.7 млн. лв. Освен тази сума по двата договора като разход са декларирани и други 5.8 млн. лв., за които също няма преки доказателства. Тази сума е калкулирана от концесионера като капиталова инвестиция, а реално парите са изразходвани по оперативната дейност. От ръководството на “Софийска вода” не са предоставени писмени доказателства за извършените разходи. Като инвестиция тези средства представляват 32% от всички отчетени от концесионера инвестиции за миналата година. В доклада на “Омонит” обаче не е посочено за какъв тип услуги са подписани договорите, нито пък какво е декларирал концесионерът като предмет на договора.
От представителството на “Интернешънъл уотър” в София отказаха коментар по въпроса, тъй като единственият представител на компанията за България Майкъл Проктър е извън страната. Представителите на “Софийска вода” също не бяха открити за коментар. Изпълнителният директор на “Омонит” Ивета Маринова обясни, че в момента се очаква допълнителна информация от “Интернешънъл уотър” по договорите и че изнесените в доклада данни могат да бъдат коментирани едва след като тя бъде получена. Според зам.-кмета на София Иван Гечев разходите по договорите са за проектиране на различни проекти и основно по проекта за реконструкция на пречиствателната станция “Кубратово”, но не отговарят на реално извършените такива. "В момента чакаме официално становище на “Интернешънъл уотър” по договорите, заедно с което на 8 май докладът на “Омонит” ще бъде публикуван официално”, обясни още Иван Гечев.
Засега нито от общината, нито от концесионера не могат да дадат точна информация каква сума е похарчена за консултантски услуги през 2001 г. Според Гечев са изразходвани около 5-6 млн. лв. По концесионен договор английската компания има право да ползва консултанти за услуги на стойност до 18 млн. лв. за цели период на концесията. Специално за 2002 г. “Интернешънъл уотър” може да похарчи 2 млн. лв. В обявената наскоро от самата компания инвестиционна програма за тази година за консултантска помощ са предвидени 3.4 млн. лв.
Според констатациите на “Омонит”

Другите нарушения

извършени от страна на “Интернешънъл уотър” са свързани главно със заобикаляне на Закона за обществените поръчки (ЗОП). Процедурите по ЗОП не са спазвани при избора на одитор на “Софийска вода” АД, а също и при избора на застрахователи на дружеството, се посочва в доклада. В тези случаи са нарушавани и клаузите в концесионния договор, които предвиждат този тип договори да се съгласуват и с “Омонит”. ЗОП е бил заобикалян и при доставка на съоръжения и софтуер по различни проекти и определянето на изпълнители за тях. Все още концесионерът не е представил нито на общината, нито на “Омонит” отчет за детайлното изпълнение на инвестиционната си програма за миналата година, както и отчет за приходите и разходите си за дейността. Изработването на капиталовите проекти от страна на “Интернешънъл уотър” също става извън договореностите по концесионния договор, като повечето от проектите се реализират, без да е извършена икономическа оценка на проектите. В резултат се изпълняват скъпи и неефективни проекти.
В доклада на “Омонит” е посочено също, че представената от “Интернешънъл уотър” информация за изпълнението на инвестиционната програма през миналата година е неточна и невярна. Според концесионера вложените инвестиции са над 24 млн. лв. през 2001 г., а за тази година се планират 47.5 млн. лв. Експертите от “Омонит” смятат, че са инвестирани по-малко средства. Като недостатък по изпълнението на концесията се отчитат неподобрените стандарти и условия за работа с клиенти на дружеството, а също и качеството на предоставяната услуга. За сметка на това концесионерът на два пъти увеличи цените на водата само през първата концесионна година.
Заради неизпълнение на концесията и недостатъчен контрол от общината по настояване на кмета Стефан Софиянски преди месец бяха направени кадрови промени в ръководството на “Софийска вода”. Тогава от борда на директорите на фирмата излязоха представителите на общината - кметът Иван Гечев и общинският съветник Вили Лилков, като до момента не са избрани официално техни заместници. Изпълнителният директор на “Софийска вода” Ги дьо Мас Латри също подаде оставка и неговото място зае досегашният представител на “Юнайтид Ютилитис” в борда на директорите на “Софийска вода” Майкъл Джеймс Саутуорт.
За източване и пренасочване на средства от “Интернешънъл уотър”, както и за нарушаването на процедурите по ЗОП се говори от близо половин година. Дори имаше и сигнали, че по сметки на компанията в Англия се пренасочвани и получените от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) два транша от 23 млн. евро по заема за проекта за водната концесия. В самия доклад на “Омонит” не се споменава за кредита от ЕБВР и изразходваните от него средства. Директорът на ЕБВР за България Джон Шомел-Доу коментира по този повод, че в кредитното споразумение с “Интернешънъл уотър” е предвидено част от заема да бъде използван за рефинансиране на направените от концесионера първоначални разходи по проекта и увери, че не са извършвани нарушения в това отношение. Според Шомел-Доу коментарите за източване на средства от страна на “Интернешънъл уотър” са преувеличени и проектът за концесията е много успешен. Като цяло на същото мнение са и от общината, което е съвсем обяснимо, като се има предвид как беше дадена концесията. Изборът на “Интернешънъл уотър” като фаворит беше направен при абсолютно непрозрачни условия. Самият договор беше съгласуван само с определени представители на кметството и гласуван от общинските съветници на добра воля. Което е и достатъчна предпоставка за пълната непрозрачност и по изпълнението на концесионния договор.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове